Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Primaju honorare od tvrtki kojima kontroliraju proces javne nabave

'11.06.2010., Zagreb, Hrvatska - Predsjednik Ivo Josipovic na predavanju Aktualna pitanja kaznenog zakonodavstva 2010 u Sheratonu. Mladen Mlinarevic glavni direktor Inzenjerskog biroa d.d. i Branko Hr
'Anto Magzan/PIXSELL'
26.07.2012.
u 23:48

Članovi Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave sudjeluju na seminarima privatnih tvrtki i tako ostvaruju pozamašnu zaradu

Članovi i zaposlenici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), osim plaća koje zarađuju u Komisiji, dodatne prihode ostvaruju kao predavači na seminarima koje organiziraju privatne tvrtke.

Neovisno tijelo

A time se dovode u ozbiljan sukob interesa jer su tvrtke koje organiziraju te seminare sudionici postupaka javne nabave. DKOM je, naime, neovisno tijelo koje rješava žalbe u postupcima javne nabave pa tako tvrtka koja plaća honorare članovima Komisije može biti jedna od strana u sporu o kojem DKOM mora presuditi. Jedan od primjera za navedeno su programi usavršavanja koje organizira tvrtka Inženjerski biro iz Zagreba.

Ta je tvrtka sudionik brojnih javnih nadmetanja koje provode državne tvrtke poput Hrvatskih autocesta i HŽ Holdinga. Inženjerski biro tako u rujnu organizira program usavršavanja iz područja javne nabave, a kao jedna od predavačica najavljena je Daria Duždević, koja je donedavno radila u stručnoj službi, a odnedavno ju je Sabor imenovao članicom DKOM-a.

Inženjerski biro je u vlasništvu Mladena Mlinarevića, poznatog po organizaciji sastanka Drage Tadića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina na kojem se pokušalo podmititi suca kako bi se ublažila kazna Branimiru Glavašu.

No slučaj Duždevića i Inženjerskog biroa je samo jedan od brojnih primjera u kojem se članovi DKOM-a dovode u sukob interesa. Problematično je i vrijeme u koje zaposlenici DKOM-a sudjeluju na privatnim seminarima. Naime, ta predavanja održavaju se uglavnom za radnog vremena, pa je pitanje uzmu li za to slobodan dan ili godišnji odmor. U DKOM-u ne vide ništa sporno u tome i tvrde da zaposlenici privatni posao obavljaju izvan radnog vremena. Tako navode da je Zakonom o DKOM-u propisano da njegovi članovi mogu sudjelovati kao predavači ili sudionici u programima stručnog usavršavanja. No ne navode drugi članak tog zakona koji kaže da član DKOM-a ne smije obavljati službu ili posao koji bi mogli utjecati na njegovu samostalnost i nepristranost u obavljanju posla.

Honorari od 2000 kuna

U DKOM-u tvrde da nemaju podatke o sudjelovanju zaposlenika na edukacijama pa nam nisu mogli ni dostaviti podatke o tome koliko je zaposlenika sudjelovalo na edukacijama i o tako stečenim prihodima. Navodno se za takva predavanja dobiva najmanje 2000 kuna. Za slučaj D. Duždević su rekli da pitamo nju, a ona je na godišnjem odmoru.

Inženjerski biro nije odgovorio na naš upit o svojim seminarima i honorarima za predavače.

Komentara 19

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
23:59 26.07.2012.

Svi ga muljaju i rade za svoj DZEP Kad je novac u pitanju malo ih je postenih

DO
domagistar
06:26 27.07.2012.

Bivša garnitura tih dičnih "kontrolora" financirana novcem EU izdala je uz obilne honorare dvije opsežne knjige - priručnike za naručitelje i ponuditelje, a honorare su si isplatili putem izdavača u inozemstvu, a gle apsurda, priručnici su također tiskani u inozemstvu (Slovenija) !!

Avatar dariodario551
dariodario551
06:36 27.07.2012.

Tako je od samog poćetka samostalne Hrvatske. Ovi ka da su se jućer odjenom probudili !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije