Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora udruga

Prikupljena sredstva za zlostavljanju policajku, višak će ići drugim žrtvama nasilja

zlostavljanje
Davor Puklavec/PIXSELL
14.01.2020.
u 15:30

Udruge podsjećaju da je policijska službenica izgubila spor i mora platiti sudske troškove iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama

U samo 24 sata od poziva građankama i građanima da donacijama podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao, inicijativa #SPASIME, SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu prikupile su čak 20.818,10 kuna, priopćile su udruge.

Organizatorice akcije zahvalile su svim građankama i građanima koji su policijskoj službenici pomogli pri podmirivanju sudskih troškova koje sama nije mogla podmiriti. Prikupljena sredstva dvostruko su premašila traženi iznos, pa će višak prikupljenih sredstava biti iskorišten za pomoć drugim žrtvama seksualnog i obiteljskog nasilja kroz fond#spasime.

Podsjećaju da je policijska službenica izgubila spor i mora platiti sudske troškove iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama. Građanke i građani koji su pomogli u ovoj akciji jasno su dali do znanja što misle o presudama koje nasilnike oslobađaju jer se zlostavljanje „dogodilo samo jednom“. Međutim, prikupljanje novčanih sredstava od slučaja do slučaja nije rješenje za probleme u hrvatskom pravosuđu. Suci i sutkinje svojim presudama moraju prestati društvu slati poruke da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno ili da su ovakvi slučajevi normalni. Takvim presudama institucije ohrabruju buduće počinitelje, dok žrtve obeshrabruju u prijavljivanju nasilja.

Inicijativa #SPASIME, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu svim žrtvama poručuju da su tu za njih, te ih pozivaju da se u ovakvim i sličnim slučajevima odmah obrate udrugama koje su posvećene borbi protiv seksualnog i obiteljskog nasilja, jer će tamo od početka do kraja postupka dobiti potrebnu zaštitu i potporu.

Građanke i građani koji žele iskazati podršku žrtvama i podržati borbu protiv obiteljskog i seksualnog nasilja to i dalje mogu činiti uplatama na račun Fonda #SPASIME HR8023900011500151640.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije