Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JADRANSKO-JONSKI PLINOVOD BiH se priključuje projektu

Priključak na plinovod bit će u Hercegovini

15.11.2008.
u 23:00

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine prihvatiti regionalnu ministarsku deklaraciju, kojom će i formalno postati dio velikog projekta gradnje Jadransko-jonskog plinovoda. Osim što će osigurati alternativni put opskrbe tržišta BiH prirodnim plinom,

Veliki projekt gradnje
Jadransko-jonski plinovod stvara idealne preduvjete za uspostavu plinovodne mreže kroz Hercegovinu. Naime, predviđena trasa plinovoda kreće se južnom granicom Bosne i Hercegovine i sasvim je izvjesno da će bosanskohercegovački priključak na taj regionalni plinovod biti u Hercegovini.

Sadašnja plinovodna infrastruktura u Hercegovini, ali i većem dijelu Bosne, gotovo da i ne postoji. Osim Zvornika, Sarajeva i Zenice, nijedan grad u BiH nije povezan.Gradnjom plinovodne mreže kroz gotovo cijelu Hrvatsku, što bi trebalo biti završeno do kraja 2011. te gradnjom regionalnog Jadransko-jonskog plinovoda, otklonile bi se glavne prepreke da i većina hercegovačkih gradova dobije mogućnost opskrbe plinom, tim važnim energentom.

Potvrdilo je to i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je u informaciji o Jadransko-jonskom plinovodu, koju je pripremilo za Vijeće ministara, navelo da je jedan od glavnih razloga za uključivanje BiH u ovaj projekt stvaranje uvjeta za gradnju plinovodne mreže kroz veći dio zemlje.

Znatni prihodi
Uz to, ulaskom u projekt BiH bi mogla računati na godišnji kapacitet plinovoda od oko jedne milijarde prostornih metara plina za domaće tržište, kao i na znatne prihode od tranzita plina kroz dio ovog plinovoda.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije