Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za Floydovo ubojstvo

Slučaj koji je šokirao Ameriku: Prikazana do sada neobjavljena snimka optuženog policajca

George Floyd
Foto: Screenshot/youtube
1/4
01.04.2021.
u 11:40

Na snimkama se vidi kako se policija suočava s Floydom koji govori: "Molim te, ne pucaj u mene... Upravo sam izgubio mamu." Stavljene su mu lisice, a nastavio je govoriti kako se ne opire te da će učiniti sve što mu kažu

Trećeg dana suđenja bivšem policajcu Dereku Chauvinu u Minneapolisu sud je prikazao snimke s policijskih kamera na kojima Gorge Floyd moli policajce tijekom uhićenja uz riječi: "Nisam loš čovjek." 

Snimke uhićenja preuzete su s kamera na odori policajaca Thomasa Lanea, Alexandera Kuenga i Tou Thaoua, dok je kamera Dereka Chauvina pala tijekom uhićenja te ne prikazuje cijeli događaj, piše BBC.  

Na snimkama se vidi kako se policija suočava s Floydom koji govori: "Molim te, ne pucaj u mene... Upravo sam izgubio mamu." Stavljene su mu lisice, a nastavio je govoriti kako se ne opire te da će učiniti sve što mu kažu. Do prepirke dolazi kada ga policija pokuša uvesti u vozilo. Počeo je plakati i pružati otpor govoreći da je klaustrofobičan te da ima tjeskobu. U to su vrijeme na mjesto uhićenja pristigli policajci Chauvin i Thao. 

Policajci su Floyda izvukli iz automobila i oborili na zemlju, a čuje se kako Floyd doziva majku i govori članovima svoje obitelji da ih voli. Okupljeni građani počeli su vikati na policajce da prestanu i provjere mu puls.

Bivši policajac Derek Chauvin negira optužbe za ubojstvo. Obrana je najavila kako će tvrditi da je 46-godišnji Floyd umro od predoziranja i lošeg zdravlja, a da je primijenjena sila bila razumna.

Djelatnik trgovine Christopher Martin (19) rekao je sudu da je kratko komunicirao s Floydom kao kupcem u Cup Foodsu malo prije uhićenja. Rekao je da se Floyd činio kao da je pod utjecajem droga jer se trudio odgovoriti na jednostavno pitanje, ali da je bio dovoljno lucidan da može održati razgovor. Opisao je Floyda kao "prijateljskog i pristupačnog". Na snimci nadzorne kamere trgovine vidi se kako se Floyd smije, razgovara s ljudima i šeta uokolo.

Martin je rekao poroti da je Floydu prodao kutiju cigareta i kao plaćanje dobio krivotvorenu novčanicu. Opisao je kako je znao da je lažna zbog boje i teksture, ali dodao je kako Floyd "izgleda nije znao da je riječ o lažnoj novčanici".

VIDEO Prosvjedi zbog preminulog Georgea Floyda izmakli su kontroli!

Podsjetimo, snimke Dereka Chauvina koji je u svibnju prošle godine klečao na vratu Georgea Floyda proširile su se širom svijeta. Mnogima je Floydova smrt postala simbol policijske brutalnosti i potaknula je masovne demonstracije za rasnu pravdu.

Chauvin je suočen s optužbom za ubojstvo drugog stupnja, kaznenim djelom koje nosi do 40 godina zatvora te optužbom za ubojstvo trećeg stupnja s kaznom od 26 godina zatvora, optužbom za ubojstvo iz nehaja, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora. Presuda u ovom slučaju široko će se smatrati pokazateljem kako američki pravni sustav tretira smrtne slučajeve koji se događaju prilikom policijskog privođenja. 

Komentara 38

ZG
zg1985
12:16 01.04.2021.

crnci su uvijek zrtve..isto ko talibani

GA
GandalfovBrat
12:16 01.04.2021.

Zašto mi moramo znati ime jednog okorjelog kriminalca i fentanil entuzijasta koji je prijetio trudnoj crnkinji pištoljem prislonjenim u trbuh? Da li black pregnant women lives matter?

Avatar Jopa
Jopa
14:02 01.04.2021.

Pa na snimci se vidi da je ranije kriminalno evidentirani Floyd nadrogiran i da se uporno opire policajcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije