Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO NE MOŽE BITI RJEŠENJE'

Prijevoznici protiv samoizolacije za vozače: 'Više se bojimo kazni nego zaraze koronavirusom'

Ilustracija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
04.03.2020.
u 07:55

10 000 kuna najviši je iznos novčane kazne za one koji ne postupe sukladno rješenju sanitarnog inspektora

Prva informacija da je deveti oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj vozač kamiona koji je odlazio po robu u zarazom zahvaćena područja u Italiji, pokrenula je raspravu o uvođenju novih mjera kojima bi se spriječilo širenje zaraze. Tako se počelo spominjati moguću zabranu prometa iz Hrvatske u Italiju, no i ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da u slučaju uvođenja hrvatskih jednostranih mjera one neće rezultirati adekvatnim učincima jer će ti transporti iz Italije ulaziti u RH drugim putovima.

Za sve hrvatske građene koji u Hrvatsku dolaze s područja zahvaćenih epidemijom propisana je obvezna samoizolacija od 14 dana nakon povratka u domovinu te redovito javljanje epidemiologu. To se odnosilo do prije tri dana i na vozače kamiona koji su prevozili robu između Hrvatske i sjeverne Italije.

VIDEO: Izjave iz stožera Civilne zaštite Varaždinske županije

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, kazao nam je da su hrvatske vlasti, pod pritiskom prijevoznika, pristale da se ta obvezna karantena ne odnosi na vozače kamiona. Vozači se sad moraju javljati samo nadležnom epidemiologu. No čim se pojavila informacija da je deveti zaraženi vozač kamiona, Kranjčec je rekoa da su mu iz Ministarstva poručili da će se ponovno uvesti obveza samoizolacije i za njih.

– To ne može biti rješenje jer vozači iz drugih zemalja mogu voziti i ne moraju u samoizolaciju. Ne možemo sami sebe uništavati – upozorava Kranjčec. Smatra da se sve Italiji susjedne zemlje moraju dogovoriti o zajedničkim mjerama. I predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin smatra da nisu dobre odluke koje donosi samo jedna država. Drži da treba donijeti pravila na razini EU. Jedan od vozača koji su nakon povratka iz Italije završili u samoizolaciji je i Željko Rončević. On je prošli četvrtak u Hrvatsku dovezao robu iz sjeverne Italije.

– Policajci na granici su na osnovi teretnog lista vidjeli da dolazim iz područja zaraze pa su me uputili na terminal gdje sam pričekao dolazak sanitarnog inspektora. On mi je izdao rješenje o 14 dana samoizolacije, a u tom je rješenju navedeno da ako tako ne postupim, slijedi novčana kazna – kaže Rončević.

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te kazne inače iznose od 5000 do 10.000 kuna za fizičke osobe te od 50.000 do 100.000 kuna za pravne osobe. Rončević kaže da je otvorio bolovanje i da je sad kod kuće te se redovito javlja nadležnom epidemiologu.

Kad je odlazio u Italiju, ističe, nosio je zaštitnu masku i pridržavao se svih savjeta. Na granici između Italije i Slovenije, napominje, nema nikakvih kontrola.

– Naši se prijevoznici ne boje koronavirusa, sve je to jako razvikano, ali boje se kazna ne postupe li prema rješenju sanitarnog inspektora – zaključuje Rončević.

Video: Lea Kreszinger o koronavirusu i kućnim ljubimcima

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
08:53 04.03.2020.

"Više se bojimo kazni nego zaraze..." - zbog toga imamo takve zakone, jer u glavama još nema svijesti o zajedničkom dobru, nego se eksluzivno gleda vlastito dobro. Kad dođe do promjene svijesti, zakoni će postati tek još jedan podsjetnik na neka davna, primitivna vremena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije