Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Ministarstva

Prijetnje učiteljima i liječnicima policija bi trebala goniti po službenoj dužnosti

Orsat Miljenić
Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
18.03.2015.
u 17:00

Policija će reagirati na krađe od 1000 kuna, ne više na veće od 2000

Novinare se ubuduće ne bi moglo tako jednostavno kazneno goniti zbog sramoćenja, a njihova bi odgovornost bila potpuno isključena ako su informaciju kojom se netko osjetio povrijeđenim objavili u javnom ili drugom interesu. Samo kazneno djelo mijenjalo bi naziv u teško sramoćenje. Nadalje, u Kaznenom zakonu bi se definirale neodređene vrijednosti kod imovinskih delikata, a ne bi ih više određivao Vrhovni sud. Tako bi vrijednost imovine, imovinske štete, imovinske koristi, porezne obveze i državne potpore bila “velikih razmjera” ako prelazi 600.000 kuna, “većeg opsega” ako prelazi 200.000 kuna, “velika” ako prelazi 60.000 kuna, a “mala” ako ne premašuje iznos od 1000 kuna.

Ovo su samo neke izmjene koje predlaže Ministarstvo pravosuđa između dva saborska čitanja Kaznenog zakona, a cilj je da se poboljša propis koji je u primjeni od 2013. godine. Kod definiranja vrijednosti ministar pravosuđa Orsat Miljenić posebno važnim drži zakonsko definiranje male štete na iznose do 1000 kuna. Time se ukida praksa Vrhovnog suda po kojoj se za kaznena djela do 2000 kuna ne goni po službenoj dužnosti.

Strože kažnjavanje za podmićivanje zastupnika

– Javila su mi se dva umirovljenika čija su primanja 1500 i 1700 kuna. Njima su prevaranti uzeli cijelu mirovinu, no policija nije reagirala na njihovu prijavu jer se po službenoj dužnosti goni tek ako je šteta veća od 2000 kuna – kaže Miljenić, uz napomenu da je to nedopustivo. Usto, kod produljenog kaznenog djela (ako netko sustavno vara preko Facebooka, krade gorivo na pumpama i slično) ne bi se više svaki pojedinačni slučaj i šteta zasebno tretirali, nego bi se šteta zbrajala.

Kod kaznenih djela teškog ubojstva, terorizma i ubojstva osobe pod međunarodnom zaštitom ne bi bilo zastarijevanja. Određene kategorije osoba dobile bi dodatnu zaštitu. Tako bi se kvalificirani oblici oduzimanja slobode i otmice proširili na bliske osobe, a po službenoj dužnosti bi se gonile prijetnje i prisila prema zdravstvenim radnicima, učiteljima i nastavnicima.

Kažnjavanje svih priprema za terorizam

Ministarstvo pravosuđa predlaže strože kažnjavanje za podmićivanje zastupnika. Kod rada za opće dobro sudovi će opozvati tu mjeru odmah nakon što se uoči da osuđenik izbjegava njeno izvršenje, a ne tek nakon što istekne cijeli rok na koji mu je takav rad određen.

Zakonom bi se ispravile i nelogičnosti kod izvršenja sigurnosne mjere. Sada te mjere ne vrijede dok osuđenik izdržava zatvorsku kaznu. U praksi to znači da, ako je u zatvoru zbog prometnog delikta, mjera oduzimanja vozačke dozvole stupa na snagu tek kad odsluži kaznu, ali može slobodno i legalno voziti u vrijeme slobodnog vikenda. Isto je i u slučaju zabrane približavanja žrtvi i ostalima.

U Kazneni zakon bi se vratila djela nasilja u obitelji i nasilničkog ponašanja. Vezano uz terorizam, novost bi bilo kažnjavanje svih priprema za terorizam.

>>U Hrvatskoj zbog pljuske djetetu u zatvor do 5 godina

>>Kad treba uhljebiti partijske pulene HDZ i SDP idealno surađuju

Komentara 2

NV
novo vriijeme
06:59 19.03.2015.

Sasvim pravilno treba postrožiti snakcije za lopovluk svih vrsta, po dućanima se kralo do 1999 kuna i tako sto puta i nikad nitko nije kažnjen. Isto tako i po uredima, čak i policiji. Kulturu krađe treba iskorijeniti iz Hrv atskogg čovjeka koja je tamo usađena i to ne od jučer a bome i ne od preključer a u novije doba je postala dokaz sposobnosti , ako ne znaš ukrasti nisi iskoristio svoju priliku.

Avatar navijač
navijač
19:12 18.03.2015.

Koliko će se dobivati za verbalni delikt'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije