Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONINO PICULA

'Prijetnje jedne članice EU drugoj blokadom granica u turističkoj sezoni jednostavnu su neprihvatljive'

Tonino Picula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
18.01.2017.
u 19:42

Picula je u svom govoru istaknuo da ga raduje razumijevanje specifičnih situacija nekih članica kad se radi o provedbi sustavne kontrole putnika koji prelaze vanjske granice EU u sklopu revizije zakona o schengenskim granicama, ali odlučno pozvao da se taj instrument ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe.

- Prijetnje jedne članice Europske unije drugoj blokadom granica u turističkoj sezoni, a zbog bilateralnih političkih pitanja, jednostavno su neprihvatljive - poručio je danas zastupnik Tonino Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, tijekom rasprave o zaključcima sastanka Vijeća u prosincu. Raspravi su nazočili predsjednik Vijeća Donald Tusk i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Odgovor je to zastupnika Picule na slovenske prijetnje koje ovih dana stižu od strane ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da bi u slučaju ignoriranja presude, Hrvatska mogla pretrpjeti štetu i da bi to osjetili turisti na granici u vrijeme sezone. 

Picula je u svom govoru istaknuo da ga raduje razumijevanje specifičnih situacija nekih članica kad se radi o provedbi sustavne kontrole putnika koji prelaze vanjske granice EU u sklopu revizije zakona o schengenskim granicama, ali odlučno pozvao da se taj instrument ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe. 

Ministar Erjavec je naime, i danas tijekom sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku poručio da su između Slovenije i Hrvatske moguće su nove napetosti zbog arbitražne presude o graničnom prijeporu, koju Slovenija očekuje ove godine. Kako mediji prenose, Erjavec je rekao da “ne može zamisliti uspješnu turističku sezonu i gospodarsku suradnju u slučaju da strani mediji budu pisali kako su na obje strane granice snage sigurnosti i policija.”

Osim na najave blokade iz Slovenije, Picula je u govoru podržao poziv na produljenje Europskog fonda za strukturna ulaganja te dodao “da ovaj Fond nije i ne smije biti zamjena za kohezijsku politiku, već njena nadopuna. Kriteriji za odobravanje projekata trebaju biti geografska rasprostranjenost i opća financijska situacija u zemljama članicama, čime bi izbjegli da najrazvijenije zemlje povlače najviše sredstava”.

>> Erjavec ponovio: Moguće nove napetosti s Hrvatskom ne pristane li na odluku arbitara

Komentara 6

ZR
zrinski2017
20:18 18.01.2017.

ajmo nacio ujedinimo se opet i nedajmo da nas kokošari zajebavaju, nek on ostane u svojoj slovenskoj prčiji, a vi dragi slovenci nenasjedajte na provokacije sitne stoke. poput všeg erjevca, pa ipak drzavu su stvorili ljudi narod a ne pojedini političari.

Avatar kravata
kravata
19:52 18.01.2017.

Tonino dok se nasi politicari prepucavaju oko neki diploma prema vladajucima Erjavac po dogovoru vjerovatno istocnih prijatelja koriste neslogu hrvata i napadaju bivsu pojilicu iz koje su vodu pili.

BL
bljak007
21:33 18.01.2017.

Samo neka Erjavec čačka mečku, bit će, svi slovenci zbor na triglavu. I od tamo s tugom gledati na sveto gero i na piranski zaljev, naravno sve to će vidjeti samo za jako lijepe sunčane dane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije