Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barack Obama:

Prijetnja od terorizma je realna, ali ćemo je prevladati

Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
07.12.2015.
u 07:58

Ono što možemo učiniti, i moramo učiniti, jest otežati im mogućnost ubijanja, rekao je Obama

Predsjednik Barack Obama obećao je sinoć u obraćanju iz Ovalnog ureda kako će Sjedinjene Države prevladati novi teror prijetnji koji nastoji "otrovati umove" u Americi i širom svijeta.

– Znam da se nakon toliko rata mnogi Amerikanci pitaju jesmo li suočeni s rakom za koji nema lijeka – rekao je i dodao: – Prijetnja od terorizma je realna, ali ćemo je prevladati.

Obamin govor dolazi nakon pucnjave u srijedu u San Bernardinu u Kaliforniji, u kojoj je poginulo 14 ljudi, a ranjeno 21. Vlasti su priopćile da je napad izvršio par od koga se ženska osoba preko Facebooka obvezala na vjernost Islamskoj državi i njezinim vođama.

Obama je rekao da, iako nema dokaza da su počinitelji bili u režiji terorističke mreže iz inozemstva ili da su dio šire zavjere, "njih dvoje su otišli tamnim putem radikalizacije".

– To je čin terorizma smišljen za ubijanje nevinih ljudi – rekao je u 13-ak minuta obraćanja.

On nije najavio značajne promjene u strategiji i nije ponudio nikakav novi recept za politiku pobjede nad Islamskom državom. Istaknuo je kako ima povjerenja u aktualni pristup te naglasio da nema lakog rješenja za zaustavljanje ekstremističke skupine.

Obama je pozvao na reviziju programa izuzeća od viza za ljude koji traže da dođe u SAD-u i rekao da će tražiti od privatnih tvrtki i čelnika zaduženih za provedbu zakona da rade zajedno kako bi spriječili potencijalne napadače da se skrivaju uz pomoć tehnologije.

On je također pozvao Kongres da odobri nove vojne akcije protiv Islamske države u Iraku i Siriji i da odobri zakon koji bi onemogućio ljudima koji su na "popisu zabrane leta" da kupuju oružje.
Predsjednik je također ponovio poziv za pooštrenjem zakona o oružju, kazavši da bez obzira na to koliko učinkovita bila provedba zakona, nije moguće prepoznati svakog potencijalnog ubojicu. Smatra da je pitanje nacionalne sigurnosti spriječiti potencijalne ubojice da uzimaju oružje.

– Ono što možemo i moramo učiniti jest otežati im mogućnost ubijanja – rekao je.

Obama je do sada samo dva puta održao govor iz Ovalnog ureda. Posljednji put je to učinio 2010. godine, kada je najavio kraj borbene misije u Iraku.

>> Obama pozvao Tursku i Rusiju da se koncentriraju na zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu

Komentara 17

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:49 07.12.2015.

Obama i njegova družina, sponzori vehabijskih terorista.

ST
stomugromova
08:37 07.12.2015.

Noćas su lovci koalicije bombardirali skladište municije regularne sirijske vojske i ubili 4 i ranili 16 sirijskih vojnika.U blizini su snage ISIL-a i naftni rezervoari. Slučajno ? Kako da ne ? Kao i ona bolnica u Afganistanu. Judeofašistički teroristi su opasni za cijeli svijet

BJ
Ben Juda Talmudan
09:46 07.12.2015.

Prijetnja je realna jer smo je mi stvorili.Valjda mi znamo.Uvijek je dobro imati ekipu za stvaranje kaosa,bilo gdje vani,a moze i doma.Decki su super odradili rusenje blizanaca u NYC,zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije