Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA ZDRAVSTVA

Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
19.04.2021.
u 21:15

Dodatne prihode bolnicama osigurao bih tako da bolnice, a ne HZZO, sklapaju volumne ugovore s veledrogerijama i proizvođačima, kaže ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zupčić

Gomilanje dugova zdravstvenog sustava i s tim povezana privremena obustava opskrbe bolnica lijekovima i medicinskom opremom ponovno je otvorila raspravu o zdravstvenoj reformi. Koji bi bili prvi koraci u takvoj reformi upitali smo trojicu stručnjaka na području zdravstva. Prijedlog konkretnih reformskih poteza Vladi je predložila Udruga poslodavaca u zdravstvu, a njezin predsjednik Dražen Jurković upozorava da je za reformu prije svega nužna snažna politička volja i široki konsenzus.

– Reforma mora biti sustavna i sve se mjere moraju provoditi istodobno jer pojedinačni potezi ne znače ništa. Riječ o sustavu u kojem se vrti 30 milijardi kuna, što znači i 30 milijardi različitih interesa, zbog čega je za reformu ključna snažna politička volja. Iza svega mora stati osobno premijer i mora se postići konsenzus, da bi se doista provele temeljite financijske i strukturne promjene – upozorava Jurković.

Kad je riječ o poboljšanju financijskog rezultata zdravstvenog sustava, Jurković napominje kako je osnovni preduvjet da država ispunjava svoje zakonske obveze prema HZZO-u, navodeći da je od izlaska HZZO-a iz državne riznice u zdravstveni fond godišnje uplaćivano u prosjeku 1,75 milijardi kuna manje od zakonskih obveza. Također, upozorava da je Hrvatska jedina zemlja u EU u kojoj se naknade za bolovanje i rodiljne naknade isplaćuju iz zdravstvenog fonda, za što je lani izdvojeno oko 2,7 milijardi kuna.

02.10.2019., Zagreb - Drazen Jurkovic, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu. Photo : Davorin Visnjic/pixsell
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Jedna kuna više za kutiju

Na prihodovnoj strani, predlaže i podizanje najvišeg iznosa sudjelovanja u zdravstvenim troškovima osiguranika bez dopunskog osiguranja. Umjesto 2000, taj bi iznos, kaže, trebao biti 4000 kuna po izdanom računu, čime bi se podigli prihodi zdravstva i istodobno potaknulo ugovaranje dopunskog osiguranja. Predlaže i uvođenje naknade za korištenje hitnog prijma za nehitna stanja, i to u iznosu od 300 kuna, čime bi se rasteretila hitna služba i smanjili njezini troškovi. Kao dodatan prihod, ali i preventivnu mjeru, predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje i “Zdravog fonda’”.

– Povećanjem cijene pakiranja kutije cigareta za jednu kunu tri godine uzastopno, ostvarilo bi se dodatnih 400 milijuna kuna u prvoj, 800 milijuna kuna u drugoj i 1,2 milijarde kuna u trećoj godini – izračunao je Jurković.

Na rashodnoj strani, pak, zagovara niz mjera u cilju racionalizacije poslovanja, pri čemu naglašava promjenu politike lijekova, među ostalim tako da lijekovi na listi ostaju ili se uklanjaju ovisno o ishodima liječenja.

Nužno je, kaže dr. Jurković, i poboljšati sustav zajedničke javne nabave, odnosno utvrditi iste standarde nabave što bi omogućilo i uvođenje nadstandarda, primjerice za ugradbene materijale, što pak otvara prostor za dodatne prihode bolnica. Ističe i nužnost kontrolinga na svim razinama, uključujući i sustav prekovremenog rada, kako ne bi dolazilo do preusmjeravanja pacijenata u privatni sektor i neopravdano dugih listi čekanja u javnom sektoru.

Revizija broja kreveta

Kad je riječ o strukturnim mjerama, Jurković podsjeća da je još u veljači 2015. godine donesen masterplan bolnica, ali provedbeni akti još uvijek nisu ugledali svjetlo dana.

Smatra da bi svaka bolnica trebala sadržavati četiri osnovne djelatnosti – kirurgiju, pedijatriju, ginekologiju i internu te objedinjeni hitni bolnički prijam, dok bi ostale djelatnosti trebalo analizirati i ići na objedinjavanje prostora, opreme i kadrova, odnosno stvaranje centara izvrsnosti.

Za koncentriranje zdravstvene zaštite na 4-5 velikih centara i jačanje uloga KBC-a kao stožernih ustanova oko kojih bi se grupirale opće bolnice je i Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, koji prioritetom ipak smatra reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite. Nerijetko se preskaču, ističe, primarna i sekundarna razina, pa pacijenti ravno s ulice dolaze do specijalista i užih specijalista, dakle tercijarne razine, “što nema niti u jednoj drugoj državi”. Nužno je, stoga, pojačati ulogu primarne zaštite, kaže Zubčić, a potom navodi potrebu revizije broja akutnih kreveta u bolnicama, s obzirom na izvršenje.

– Smanjio bi se broj akutnih kreveta u općim bolnicama gdje nema izvršenja ili popunjenosti, a ti bi se akutni kreveti pretvorili u krevete dnevne bolnice ili jednodnevne kirurgije. Pacijenti bi se tako kraće zadržavali i bio bi veći obrtaj pacijenata. I Zubčić predlaže naplaćivanje nadstandarda kad je riječ o ugradbenom medicinskom materijalu, a dodatne prihode bolnicama osigurao bi tako da bolnice, a ne HZZO sklapaju volumne ugovore s veledrogerijama i proizvođačima.

– Moja je ideja da se omogući da bolnice potpisuju volumne ugovore s proizvođačima pa da “pay-back” za sve što se potroši iznad određenog limita ide bolnicama. Jer, od tog lijeka bolnice imaju rashod, a novac od “pay-backa” završi u blagajni HZZO-a. Pomoglo bi to da se smanje minusi – objašnjava naš sugovornik.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović smatra, pak, da bi liječenje COVID pacijenata trebalo biti plaćeno iz općih poreza, kao u vrijeme Domovinskog rata, a ne iz doprinosa jer se, upozorava, ovako opterećuju limiti bolnica. Aktualnom ministru Viliju Berošu predlaže da hitno sjedne s upravama bolnica i utvrdi što su generatori duga, da izračuna stvarne troškove bolnica i osigura novac za njihovo plaćanje.

I Milinović ističe da država zdravstvu mora davati ono što je dužna po zakonu, ali i da treba korigirati cijene zdravstvenih usluga i razmisliti o korekcijama cijena lijekova, odnosno promjeni referentnih zemalja

VIDEO: Plenković o Berošu: Branit ću ga u Saboru, oporba će izgubiti i 12. inicijativu za opoziv

Komentara 113

Avatar NisamZnaoTkoJeKrao
NisamZnaoTkoJeKrao
21:34 19.04.2021.

Dizanje cijena i uvodenje novih poreza, e napokon prave reforme koje smo cekali 30 godina, svaka cast 👏👏

Avatar Constantin
Constantin
21:22 19.04.2021.

Građanima novi nameti, novi porezi, nova pljačka, a sve da bi nekakvi Beroši i slični zgubidani mogli namještati poslove od 5 milijuna kuna za kojekakve wordpress stranice od 49 $ svojim isto takvim niškorist prijateljima. Ma mi smo narod za nestati. Ma ovo nema nigdje 100%. Ne može niti jedan narod biti toliko glup i sačuvati državu više od 30 godina. Eto vam ga Beroš heroj sad, narode, uživajte u novim participacijama!

DU
Deleted user
21:32 19.04.2021.

Ne jednom u životu sam čuo od ljudi da idu na hitnu da obave pretragu za nešto, jer bi inače morali čekati preko uputnice. Znam pet, šest medicinskih sestara koje imaju zalihu medicinskog materijala za godinu dana, čak i poklanjaju rodbini i susjedima(zavoji, alkohol, analgetike..). Upis neodrađenih pretraga kod liječnika obiteljske medicine je nešto normalno(susjed je išao lani po socijalnu protezu za zubalo, a u Zavodu mu rekli vi nemate pravo, već ste jednom koristili. Čovjek nikada prije nije bio kod ortodonta i čudio se komu su odradili na njegovo ime. Lopovluk bez granica i kontrole ne bi ni Japan izdržao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije