Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hbk protiv izmjene

'Prijedlog zakona o potpomognutoj oplodnji protuustavan je'

'21.04.2009. Zagreb  - Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29 a. 38. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK djakovacko-osjeckog nadbiskupa Marina
'Antonio Bronic/Vecernji list'
11.05.2012.
u 11:26

HBK zaključuje i da bi, osim što podriva obitelj utemeljenu na bračnoj zajednici, takav zakon otvorio mogućnost za manipulacije s roditeljstvom

– Naša je dužnost upozoriti javnost o moralnoj i pravnoj neprihvatljivosti namjere da se predloženim zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji legalizira zamrzavanje ljudskih zametaka, omogući stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja, te omogući stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja i time lišavanje takvim postupkom rođenog djeteta prava na oba roditelja – stoji u priopćenju Vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Reagirajući na prijedlog spomenutog Zakona, HBK upozorava da je riječ o načelima koja su u suprotnosti s načelima Ustava RH, sa zahtjevima međunarodnih ugovora koji uređuju ljudska prava, posebice Konvencijom o pravima djeteta te Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Biskupi drže da bi legalizacija postupaka začeća i rađanja djece koja su lišena prava na oba biološka roditelja činila od te djece posebno ranjivu i diskriminiranu skupinu, dok bi naknadna spoznaja tako začete djece o načinima i postupku početka njihova života imala negativne posljedice na njihov psihološki razvoj te na formiranje njihove ličnosti. Također, tim prijedlogom zakona krši se i njihovo pravo na privatnost jer im nije omogućeno saznati imaju li braću i sestre začete na sličan način.

HBK zaključuje i da bi, osim što podriva obitelj utemeljenu na bračnoj zajednici, takav zakon otvorio mogućnost za manipulacije s roditeljstvom. Stoga je uputio poziv saborskim zastupnicima da ne donose zakone koji su moralno-pravno štetni a, prema njihovu stajalištu, zakon o medicinski pomognutoj oplodnji jedan je od njih.

Komentara 53

RE
Renavoid
11:49 11.05.2012.

A što se i ovi bune ..... medicinski potpomognuta oplodnja nije moralna, ali kad ta dječica malo odrastu onda ih je moralno seksualno zlostavljati ..... svinjarija .....

SA
samograd
11:51 11.05.2012.

koji apsurdi se dešavaju ,svi vrište na pravo na abortus i kao žena ima pravo , a pravo oca i djeteta koje se nemože braniti ?sa druge strane se viče da postoji pravo na dijete ,ispada da dijete nema nikakvava prava .ostaje da ga odrasli brane a oni se ponašaju djetinjasto.bože pomozi kakva vremena dolaze

SI
sinaj
14:48 11.05.2012.

Naravno da je protuustavan, nemoralan i bolestan. Zna to i Ostojići, samo mora popustiti pod pritiscima.Ostojića treba zamrznut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije