Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Stavit ćemo kanadere na raspolaganje, a EK će dati sredstva

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
23.05.2019.
u 09:34

Ministarstvo rada i HZZ pripremili su posebne timove koji se odnose na sva ona prava i mogućnosti koja pripadaju radnicima Uljanika, a ministar gospodarstva intenzivno vodi razgovore kad je riječ o 3. maju i preostalim brodovima koji su na nalozima u pogledu njihova dovršetka - rekao je premijer

Na dnevnome redu današnje sjednice Vlade usvojeni su, među ostalim, prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao kako je posjet kancelarke Angele Merkel nastavak partnerskog dijaloga s Njemačkom, a nakon potpisivanja Akcijskoga plana na razini ministarstava vanjskih poslova intenzivira se suradnja na deset definiranih područja. Plenković je također rekao kako su podignuli razinu ugovorenih sredstava iz fondova EU-a na 68 posto, a do kraja godine planira se doseći 85 posto. Na dobrom smo putu da iskoristimo svih 10,7 milijardi € koje imamo na raspolaganju u ovoj financijskoj perspektivi, rekao je.

Sjednicu pratite uživo ovdje:

Plenković je naveo i kako su ovaj tjedan bili u vrlo intenzivnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Zahvaljujem i ministrima Krstičeviću i Božinoviću najviše na vježbi Sigurnost 19 koja je pokazala sve sposobnosti hrvatskih vatrogasaca, policije i vojske i svih ostalih službi kad je riječ o pripremama za novu sezonu zaštite od požara. Visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak, situacijski centar koji u realnom vremenu na više potencijalnih kriznih točaka omogućuje donositeljima odluka da na prave destinacije pošalju upravo one snage koje će najprije riješiti problem. Mislim da smo tu zaista jako dobri, i današnji boravak povjerenika Stylianidesa u Splitu gdje će biti potpisani ugovori koji će omogućiti stavljanje na raspolaganje naših kanadera na europskoj razini, a EK će za to Hrvatskoj dati odgovarajuća sredstva, što mislim da je sjajan uspjeh - rekao je Plenković.

Komentirao je i situaciju s brodogradilištima.

- Što se tiče brodogradnje i Uljanika, vidjeli ste da je sud donio odluku o stečaju, u ovom trenutku nadležna ministarstva gospodarstva i financija razgovaraju u vezi ovog jaružara i državnih jamstava koja se na to odnose, da se tu limitiraju troškovi za državni proračun. Ministarstvo rada i HZZ pripremili su posebne timove koji se odnose na sva ona prava i mogućnosti koja pripadaju radnicima Uljanika, a ministar gospodarstva intenzivno vodi razgovore kad je riječ o 3. maju i preostalim brodovima koji su na nalozima u pogledu njihova dovršetka. Očekujemo i konačni stav kineske kompanije koja je ovih dana bila u drugom posjetu Hrvatskoj, Brodarskom institutu i 3. maju - rekao je Plenković.

Prva točka dnevnog reda bio je Popis poljoprivrede u Republici Hrvatskoj u 2020. godini, koji se u nacrtu opisuje kao opsežno statističko istraživanje čiji je cilj dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi - gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, stočnom fondu i objektima za smještaj životinja i gospodarenje stajskim gnojem, navodnjavanju, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima na poljoprivrednom gospodarstvu, prodaji poljoprivrednih proizvoda, mjerama potpore ruralnom razvoju te o prilagodbi na ekološku poljoprivrednu proizvodnju i aspektima zaštite okoliša - i utvrđivanje važnosti te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Prikupljeni podaci o strukturi poljoprivrednih gospodarstava bit će usporedivi na razini Europske unije i pružit će potrebnu statističku bazu znanja za planiranje, provedbu, nadzor, procjenu i reviziju povezanih politika, osobito Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a), uključujući mjere ruralnog razvoja, okolišne politike, politike za prilagodbu klimatskim promjenama i njihovo ublažavanje, korištenja zemljišta i neke ciljeve održivog razvoja.

Na sjednici su između ostalog usvojeni Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani te Godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu.

- Mislim da smo dokazali moć Hrvatske vojske - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

- U tjednu pred obilježavanje 28. obljetnice osnivanja HV-a i proslave njezina dana ističem da zajedno s našim partnerima i saveznicima i s drugim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti postajemo jamac mira i sigurnosti i zalog razvitka Republike Hrvatske u slobodi i blagostanju - zaključio je Krstičević.

Usvojen je i Prijedlog odluke o davanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Zahtjeva za uspostavu bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

Predstavljajući Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da je da odluka bitna za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju i dolinu Neretve. Osigurano je 20 milijuna kuna u proračunu Ministarstva poljoprivrede.

- Mandarine su jedan od naših proizvoda u kojem smo samodostatni, koji smo zaštitili na europskoj razini, po kojem smo poznati i van Hrvatske. Ali proizvođači su se zadnjih godina našli u poteškoćama, prije svega zbog sankcija na ruskom tržištu i problema gospodarske štete koje im nanosi sredozemna voćna muha koja uništava plodove mandarina - rekao je Tolušić, napomenuvši da je donesen i akcijski plan.

Tolušić je za kraj lipnja najavio i posebnu potporu za proizvođače jabuka.

- Mislim da je to jako dobar način da pomognemo naše proizvođače mandarina u ovim okolnostima - dodao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 7

LA
larala
13:04 23.05.2019.

ma super, stavit ćemo naše kanadere na raspolaganje eu, puno bogatijim državama od hr a, hr neka izgori......g. plenkoviću kad se ti naši kanaderi pohabaju radi vas i vaših gluposti, hoćete li vi iz svojeg džepa kupiti nove ili ćemo radi vas plaćati skupe najmove kanadera od istih tih država eu kojima vi dajete naše na raspolaganje?

BO
boris
09:41 23.05.2019.

glavno da su tudje pare, tek onda funkcionira

Avatar future Gohan
future Gohan
11:31 23.05.2019.

Ajde, dobro s kanaderima, jer im treba veliko održavanje, javna tajna manjak novaca, koji ne fali plačama i privilegijama političara, novi automobila svakih 2 godine, ali Kanaderi su u lošem stanju, pa sad samo da novac bude potrošen na održavanje, a ne u beton i žicu za nekog HDZovog politčara za izgradnju vikendice na moru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije