Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nematerijalno kulturno dobro

Prijedlog iz Lipika za UNESCO: Zaštitite Lipicance

lipicaneri
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
13.10.2019.
u 06:00

U Ergeli Lipik koja je u sastavu Državne ergele Đakovo i Lipik uzgoj je konsolidiran i u novoj je generaciji 87 pastuha i kobila koji će ove jeseni biti ocijenjeni.

Cjelodnevnim programom na Ergeli Lipik u subotu se obilježava 12. obljetnica povratka 68 lipicanaca koji su 1991. oteti i otjerani u Srbiju, a tim je povodom istaknut i prijedlog da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

Na radnom sastanku u Lipiku sudjelovali su predstavnici ministarstava kulture iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Italije. Kao gost sudjelovao je i predstavnik Srbije.

Ravnatelj Ergele Lipik Damir Jakšić izvijestio je da su sudionici radnog sastanka pripremili Nacrt aplikacije koju će sa svim materijalima, u ožujku 2020., na godišnjoj skupštini, predati UNESCO-u sa zahtjevom da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

U Ergeli Lipik koja je u sastavu Državne ergele Đakovo i Lipik uzgoj je konsolidiran i u novoj je generaciji 87 pastuha i kobila koji će ove jeseni biti ocijenjeni.

Po Jakšićevim riječima, raste i broj posjetitelja - ergelu je lani posjetilo 5.200 posjetitelja, a u ovoj godini dosad ju je obišlo 6 200 posjetitelja.

Pored međunarodne suradnje, kaže Jakšić, završili smo izradu projektne dokumentacije i ishodili građevinsku dozvolu te počeli  s osiguranjem novca za izgradnju nove ergele.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
marco75
11:00 13.10.2019.

Živi bili pa vidjeli. Daj bože.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
18:35 13.10.2019.

Zašto ne pozvati građane da doniraju za ovo blago koje nam je preostalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije