Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUTNJA

Prije točno trideset godina krvavo je suzbijen glasan prosvjed studenata

Tiananmen
Foto: REUTERS
04.06.2019.
u 08:21

Rasprava o masakru na trgu Tiananmen i dalje je zabranjena, a kineske vlasti opravdavaju te postupke, no Tajvan poziva Peking da prizna svoje greške

Tridesetu obljetnicu krvavog suzbijanja prodemokratskih prosvjeda na trgu Tiananmen u Pekingu Tajvan je iskoristio kako bi pozvao Kinu na suočavanje s prošlošću.

“Kina se mora iskreno pokajati za incident koji se dogodio 4. lipnja 1989. i aktivno promicati demokratske reforme. Iskreno savjetujemo kineskim vlastima da se suoče sa svojim povijesnim greškama i iskreno ispričaju što prije”, stoji u izjavi Vijeća za odnose s kontinentalnom Kinom, koja će, gotovo je sigurno, izazvati bijes Pekinga.

Oklopnjaci na trgu

Naime, upravo na današnji dan prije tri desetljeća, u 8.30 ujutro iznad trga Tianenmen na kojemu su već tjednima prosvjedovali studenti tražeći uvođenje demokracije, slobode govora i tiska, ali i gospodarske reforme u zemlji, pojavili su se helikopteri kineske vojske. Razglasom su upozoravali kako će vojska “poduzeti sve mjere da se rasprše prosvjedi”, a nekoliko sati poslije na trg su pristigli tenkovi i oklopni transporteri. Studenti i prosvjednici počeli su bacati kamenje i Molotovljeve koktele na oklopna vozila, a zatim su vojnici otvorili vatru.

Procjenjuje se kako je u ovom masakru poginulo između nekoliko stotina i nekoliko tisuća civila, a prosvjedi su razbijeni. Poznata je i fotografija snimljena neposredno prije početka pucnjave, kada je neidentificirani prosvjednik stao pred tenk kako bi zaustavio kolonu oklopnih vozila. Za njegovo ime, ali i njegovu sudbinu, nikada se nije doznalo, no prilično je izvjesno kako je ovaj prosvjednik, s torbama u rukama, postao jedna od prvih žrtava.

“Politička turbulencija”

Kineska vlada tvrdi kako pri postupanju na trgu Tiananmen nije bilo apsolutno nikakvih propusta.

– Taj je incident bio politička turbulencija, a mjere središnje vlade bile su ispravna politika – ustvrdio je kineski ministar obrane Wei Fenghe na regionalnom forumu u Singapuru gdje je sudjelovao kao predstavnik Kine. Inače, javna rasprava o demokratskim prosvjedima i okršaju koji je uslijedio između prosvjednika i vojske u Kini je zabranjena, kao i komemoracije.

Ključne riječi

Komentara 3

AM
Axis Mundi
13:26 04.06.2019.

Neznani junak ušao u povijest tj. dotična scena i fotografija. Je li vrijedilo? Šutnja nije uvijek zlato, ali bitno da se "izvuče" korist od danas moćnih i bogatih Kineza.

Avatar nekakav
nekakav
12:18 04.06.2019.

u vijetnamu je stradalo puno više ljudi koji su se protivili politici amerike. al ste snimali filmove o tim akcijama, bacanjima napalma... i niste nešto prosvjedovali, a niti svake godine prije ljeta o tome pišete... kinez je problem riješio. zapadna akcija podrivanja nacionalne sigurnosti nije uspjela. e sad, zamislite da danas kina podupre prosvjednike koji žele promijeniti neku politiku u nekoj zemlji... na primjeru američkog drndanja po i u ukrajini, financiranja (5 mlrd dolara) u promjenu vlasti (koja btw nikad nije bila proruska, proučite malo odluke koje su donosile nazovi proruske vlasti...), vidimo što i kako zapad radi da bi došao do nekog cilja. kad se pojavila sumnja da netko drugi to može raditi samom zapadu, panika! s tim da zapad funkcionira na novcu i lobiranju...

DR
DrJok
19:45 04.06.2019.

wikileaks ima svasta o ovom dogadjaju. moze se pogledati na primer i britanski telegraf od 04.06.2011. tamo sve lepo pise: nije se dogodilo. recimo bbc izvestac se pravda nije dobro procenio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije