Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultna snimka

Prije točno 27 godina Ivica Bilan snimio je legendarni usklik: Oba dva, oba su pala!

Oba dva
screenshot/youtube
21.09.2018.
u 11:48

Riječi kojima je Bilan opisao kako se osjeća 27 godina nakon događaja koji mu je obilježio život, prisjećajući se kolega koji su dali život za Domovinu, pogodile su pravo u srž.

Prije točno 27 godina na današnji dan Vodičanin Ivica Bilan svojom je kamerom snimio pokojnog hrvatskog branitelja Filipa Gaćinu kako viče ''Oba dva, oba su pala'' i tako ovjekovječio sada već legendarni pothvat.

Tog 21. rujna 1991. godine ukupno je bilo 55 preleta vojnih aviona JNA nad šibenskim krajem, a na bitnici Zečevo nebo su motrili današnji šibensko-kninski župan Goran Pauk na topu te Neven Livajić naoružan ''Strelom'' zajedno s Damirom Fržopom i Draženom Bilaćem. S bitnice Zečevo srušili su dva aviona tipa ''Jastreb'' te je tako nastala kultna snimka koja je isti dan prikazana na HRT-u i izazvala oduševljenje i euforiju građana. 

– Kad sam se prijavio u gardu, sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu, u kojoj sam se zatekao, stalno sam vidija guste oblake dima iz smjera Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i s kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili  šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna, naišli su na ''raspoložene'' hrvatske gardiste Damira Fržopa, Dražena Bilaća, Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih srušili trocijevcem i strijelom. Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik ''oba dva…'' uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica – ispričao je Bilan za ŠibenikIN.

Riječi kojima je Bilan opisao kako se osjeća 27 godina nakon događaja koji mu je obilježio život, prisjećajući se kolega koji su dali život za Domovinu, pogodile su pravo u srž.

– Ne sudjelujem u obilježavanju događaja i obljetnica iz rata. Sve to imalo bi mi puno više smisla da je država za koju smo se (iz)borili ponešto drukčija. Da je ispala bolja no što jest. Nažalost, u mnogome je preslika lošeg iz bivše države. Vjerujem da će je kroz desetak godina, kada stasaju, boljom učiniti današnja dica i mladi. Uređena i uljudbena Hrvatska bit će najbolji mogući spomenik Filipu i svim ostalima koji su dali živote za nju. Nadam se da ću dočekati takvu Hrvatsku – zaključio je Bilan.

Pogledajte video: Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 26

Avatar heyhay
heyhay
12:25 21.09.2018.

brko je najači

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:16 21.09.2018.

Hrvatski hrabri vojnik!Svaka vam čast i hvala na svemu!Ovi naši političari su dno kaj su napravili iz naše države!

CR
crodux
12:25 21.09.2018.

oba, oba su pala, (Milanović, Josipović..hehe)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije