Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje na slobodi

Prije točno 15 godina počela je potraga za Ratkom Mladićem

ratko mladić
Arhiva VL
25.07.2010.
u 13:03

Karadžić je uhićen 21. srpnja 2008. i izručen Haaškom tribunalu, gdje mu je suđenje u tijeku, a Ratko Mladić je i dalje u bijegu.

BEOGRAD - Danas je 15 godina od kada je Tribunal u Haagu podigao optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg zapovjednika Vojske RS Ratka Mladića, a za ovim drugim potraga traje i danas, podsjeća beogradski Blic.

Karadžić je uhićen 21. srpnja 2008. i izručen Haaškom tribunalu, gdje mu je suđenje u tijeku, a Ratko Mladić je i dalje u bijegu.

Prvu optužnicu protiv njih Tribunal je podigao 25. srpnja 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije taj sud je podigao drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon je vojska RS zauzela taj grad.

Optužnice protiv njih razdvojene su 14. listopada 2002. kada je Tribunal otpečatio izmijenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića, koja ga tereti za genocid, sudjelovanje u genocidu nad bosanskim muslimanima i Hrvatima tijekom rata u BiH i druge zločine, piše današnji Blic.

U studenom iste godine Tribunal je objavio izmijenjenu i dopunjenu optužnicu i protiv Mladića i ona ga tereti za genocid nad bosanskim muslimanima, a u kojoj su sažete dve optužnice koje su do tada postojale. 

Mladić je u listopadu 1996. umirovljen ukazom Biljane Plavšić koj je također bila osuđena za ratni zločin,a kaznu je već odslužila i danas živi u Beogradu. Poslednji intervju Mladić je dao agenciji Reuters 16. travnja 1999. da bi odgovorio na optužbe tadašnjeg britanskog ministra obrane Georga Robertsona da je umiješan u rat na Kosovu.

Prema pisanju medija, Mladić je po prestanku aktivne vojne službe živeo u Beogradu, gde se pojavljivao i na nekim javnim mestima, podsjeća Blic. Od kada je objavljena optužnica, Mladić se uspješno skriva uz pomoć brojnih jataka, a jednoj od takvih skupina upravo se sudi u Beogradu.

Mladić se, prema pisanju srbijanskog tiska, uspješno, uz izdašnu logističku potporu vojnih sigurnosnih službi u vrijeme Koštunice, a i poslije, skrivao u brojnim vojnim objektima, ali i u nekoliko stanova u Novom Beogradu pa je viđen i na nogometim utakmicama na stadionu JNA.

Zadnjih godinu-dvije u potrazi za Mladićem je angažiran posebni tim sastavljen od pripadnika policije, vojnih i civilnih sigurnosnih službi, tužiteljstva koji je više puta pretražio Mladićevu kuću u Beogradu i prikupio brojne dokaze, a rad ovog tima pobrao je pohvale i glavnog tužitelja tribunala u Haagu Sergea Brammertza.

Farsa obitelji i njegova branitelja da se Mladića proglasi mrtvim čini se nema većeg učinka jer oni koji ga traže kažu da to uopće ne utječe na intezitet potrage za najtraženijim haaškim bjeguncem.

Komentara 14

PA
parabellum
13:17 25.07.2010.

\"Zadnjih godinu-dvije u potrazi za Mladićem je angažiran posebni tim sastavljen od pripadnika policije, vojnih i civilnih sigurnosnih službi, tužiteljstva koji je više puta pretražio Mladićevu kuću u Beogradu i prikupio brojne dokaze\" .............................................................................. \"brojne dokaze\" dokaze za sto? da da se skriva? da je ziv? da gleda nogomet? kaj?

PA
parabellum
13:19 25.07.2010.

Traze ga a izucavaju njegove akcije na West Pointu TO je farsa

DA
daba
14:04 25.07.2010.

Mladic nikad nece biti uhvacen jer to nije u cilju medjunarodnoj zajednici.Previse je opasan a previse i zna.Mnogi bi nahebali kad bi on progovorio.Beograd je pun stranih sluzbi.A ako to nije tacno,e onda je Srbija stvarno zaheban igrac kad vucee ostatak planete guzicom za nos vec 15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije