Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glina

Prije smo dobivali i 600 molbi za posao, a danas jedva 15

Glina
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
22.01.2019.
u 23:15

Tvrtka Hipp Croatia smještena je u Glini, prosječna je plaća 6500 kn, no muku muče s pronalaženjem radnika.

– Prije nekoliko godina imali smo natječaj za 15-ak radnih mjesta i primili smo više od 600 molbi, a sada smo raspisali natječaje za kontrolu kvalitete, srednja stručna sprema, i dobili smo tek 15 molbi od čega je većina bila s neadekvatnom stručnom spremom. Tako da nismo ni uspjeli popuniti željene potrebe za zaposlenicima – riječi su Danka Podoreškog, voditelja pravnih poslova tvrtke Hipp Croatia iz Gline, a koje upućuju na potpuni demografski slom Banovine i probleme koje tvrtke imaju zbog toga.

Pogodnosti za zaposlenike

A u tvrtki Hipp Croatia prosječna je plaća 6500 kuna, tvrtka nudi zaposlenicima mnoge dodatke, no radnika jednostavno nema, pogotovo u Banovini.

Glina postaje mrtvo središte, mrtav grad u kojem god želite smislu. Ni Sisak, odakle crpimo većinu radne snage, nije u puno boljoj situaciji, a zamislite onda kakva je situacija u Glini. Vi možete dati sve što možete za radnika, ali to nije dovoljno. Iz Siska gotovo i nema autobusnih linija za Glinu, iz Zagreba nitko u Glinu neće doći, a ovdje radnika više nema... – rezimira tešku situaciju direktor Hipp Croatije Darko Baljak.

Hippu, poznatom proizvođaču dječje hrane i jednoj od rijetkih stabilnih tvrtki na području Banovine, problem nedostatka radne snage sad predstavlja i problem u razvoju.

– Postoji i idejno rješenje za udvostručavanje kapaciteta proizvodnje dječje hrane i dodatni pogon za nove proizvode, no sada manjak radnika prijeti tim investicijama. Riječ je o ulaganjima u rangu od oko 25 milijuna eura nakon kojih bi se zaposlilo do 50 novih radnika. No, nama su bitni kvalitetni radnici, a njih je u Glinu gotovo nemoguće dovesti – kaže Baljak napomenuvši da su se oni u proces nagrađivanja radnika uključili daleko prije nego što se problem s nedostatkom radne snage počeo pokazivati.

U Glini od 2001. godine

– Nama je, zbog našeg sustava proizvodnje i kontrole kvalitete, neophodna kvalitetna radna snaga. Jer vi ne možete kvalitetno raditi bez kvalitetne radne snage. Vi se morate truditi i dobiti najbolje od najboljih, a ako to nemate, uzalud vam neki vrhunski stroj i zadnja riječ tehnologije – dodaje direktor Hipp Croatije.

Uz prosječnu plaću od 15 posto iznad hrvatskog prosjeka, radnici u glinskom pogonu imaju i brojne druge pogodnosti poput božićnice, regresa, dara za djecu, dijele se nagrade radnicima za inovativnost u poslovanju, za individualni doprinos tvrtki, godišnji bonus za uspješnost u poslovanju, tzv. 13 plaća, osigurani su besplatni pregledi radi zaštite zdravlja, redovni sistematski pregledi, rekreacija za radnike... Od ove godine najugroženijim radnicima plaća je dodatno povećana za 10 posto. Hipp Croatia u Glini je od 2001. kada je Hipp kupio dotadašnji Plivin pogon dječje hrane Vivera. Od tada pa do danas broj zaposlenih povećan je s 48 na 225, zapošljavali su i u vrijeme najveće krize u Hrvatskoj, krizne 2015. dobili i nagradu za najboljeg izvoznika u Njemačku. Širili su proizvodnju s početnih 17 na današnjih 78 proizvoda, u to uložili oko 20 milijuna eura, a prihode povećali s 15,5 milijuna u 2001. na današnjih oko 300 milijuna kuna.

Prosvjed: Sisak za Matu - Spinraza za sve

Ključne riječi

Komentara 4

SA
sambo
07:31 23.01.2019.

Prosječna plaća 6500kn?! Ma daj, nek u tu računicu izuzme svoju plaću i ostale menadžerske plaće i kaže stvarnu prosječnu plaću radnika i tek onda možemo razgovarati...a da je davao takvu plaću od 6500kn SVIM radnicima i prije pet godina, ljudi ne bi otišli van i sad bi imao dovoljno ljudi, ovako nije mi ga žao čak šta više, trebalo bi istražiti poslovanje proteklih desetak godina svih ovakvih poslodavaca što kukaju...jer ako sad mogu poticat radnike i nuditi im kule i gradove, mogli su to i prije deset godina...

ZT
Zthr2000
18:43 23.01.2019.

Živim u Glini i javio sam se na navedene natječaje. Iako imam više od 10 godina rada na području kvalitete, IT vještine, izvrstan engleski i dobar njemački navedeni gospodin se nije udostojio niti da mi odgovori na mail kojim sam poslao svoje dokumente. Zašto, jer je glavni kadrovik M. S. i zna se koja stranka bez čijeg blagoslova nema niti ulaska u krug tvornice. Navedeni gospodin je samo instrument ove rasističke politike za koju njemačka centralna nije niti marila a niti mari. Zbog političkog kadroviranja su otjerali skoro sve iz Gline u kojoj lokalni hdz vodi privatni rat do istrebljenje, svih ne članova. Hipp i Glina će krenuti na pred tek kada ovo političko kadroviranje prestane a svi odgovorni, uključno i navedenog gospodina dobiju otkaze. Ja sam se u međuvremenu zaposlio a u Hippu dok je ovakva politika nema za mene mjesta jer nemam zna se čiju iskaznicu.

DU
Deleted user
09:27 23.01.2019.

Jesenti milu bigulicu, to je podli i opaki fejknjuz smišljeno plasiran s gnjusnom ali prozirnom namjerom da se potkopa stablinost vladajuće koalicije bez koje nama nema ni života ni budućnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije