Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Prije 21 godinu u selu Buk osnovana udruga Tomo Perić

Foto: Dušam Mirković/PIXSELL
1/3
11.05.2014.
u 23:00

Ova Udruga koja je ime dobila po jedinom poginulom branitelju iz njihova kraja postala je jedinstvena po jednoj svojoj aktivnosti

To je već postala atrakcija. Dolaze ljudi iz drugih krajeva i fotografiraju. Oni koji slučajno prolaze, zastanu i zabilježe za uspomenu. Lijep je to prizor. Reakcije su odlične, ali žalosti nas što je postalo neobično izvijestiti državni stijeg na praznike. Normalno bi bilo da je tako posvuda i da to svi čine– ističe Branko Polić, predsjednik Udruge za sport i rekreaciju “Tomo Perić” iz Buka kraj Pleternice koja je osnovana još prije 21 godinu, ali tek unazad pet godina aktivno rade.

Ova Udruga koja je ime dobila po jedinom poginulom branitelju iz njihova kraja postala je jedinstvena po jednoj svojoj aktivnosti. Naime, prije pet godina kupili su 101 hrvatsku zastavu. Za svaki veći crkveni blagdan i državni praznik na svaki rasvjetni stup u selima Resnik, Svila i Buk koja se nalaze na cesti Pleternica –Đakovo i koja su spojena te u Kaliniću postave hrvatski stijeg. Tako su se zastave zavijorile i za nedavni najveći katolički blagdan Uskrs, a odmah iza toga i 23. travnja kada njihova župa slavi svoga zaštitnika sv. Jurja, a ponovno će biti stavljene 1.svibnja kada se obilježava i velika vojno redarstvena akcija Bljesak u kojoj je oslobođena Zapadna Slavonija. U lipnju se zastave zavijore za blagdan Tijelova i Dan državnosti, u kolovozu za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i blagdan Velike Gospe, a u listopadu za Dan neovisnosti. Isto tako članovi ih postavljaju i ako u njihovim selima neka udruga ili društvo kao što su vatrogasci, lokalni nogometni klub slavi neku značajniju obljetnicu. Bez zastava nisu dočekali i jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, a to je čitanje oslobađajuće presude za generale Gotovinu i Markača. –Stavili smo i ih i na taj dan kako bi nas podsjećale na zastavu s kninske tvrđave čije je postavljanje označilo veliku pobjedu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu – objasnio je Polić koji je i inicirao osnivanje Udruge.

Devet puta postavljaju zastave

Tijekom godine članovi Udruge tako najmanje devet puta postave i skinu 101 zastavu. –To obično rade naši mlađi članovi. Svako od njih je zadužen da postavi i skine određeni broj zastava - objašnjava Polić, predsjednik Udruge kojoj je cilj promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata kako se one ne bi zaboravile te kulturne i sportske baštine svoga kraja.

Isto tako kroz rad Udruge i njezine aktivnosti žele sačuvati uspomenu na poginulog sumještanina Tomu Perića koji je rođen 11.prosinca 1969.godine u Resniku od majke Janje i oca Ante. Osnovu školu, od prvog do četvrtog razreda završio je u područnoj školi u Buku, a ostala četiri razreda u osnovnoj školi u obližnjoj Pleternici.

-Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća otišao je na rad u Austriju. Sve nestabilnija politička situacija u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Slavoniji i oko Knina razlog su napuštanja sigurnog posla, materijalne i stambene sigurnosti i povratka Tome u svoju domovinu. On je kao i mnogi drugi istinski domoljubi i rodoljubi osjetio potrebu da se stavi na raspolaganje svojoj domovini i tako je od 1.srpnja do 14.kolovoza 1991. bio u Narodnoj zaštiti u svome selu, a 15.kolovoza na blagdan Velike Gospe pristupio je 63.Samostalnom bataljunu Zbora narodne garde koji kasnije prerasta u 123.brigadu. Slabo naoružan Tomo sudjeluje u ratnim akcijama podno Papuka i na samom Papuku. Smrtno je nastradao s još desetoricom suboraca kada je 2.prosinca 1991.naletio na četničku zasjedu kod vojne baze na Papuku gdje je i mučki ubijen kao i ostalih deset branitelja - podsjeća Polić dodajući da mu je posmrtno dodijeljen čin časničkog namjesnika, a posmrtno je i odlikovan spomenicom Domovinskog rata i spomenicom Zrinski i Frankopan.

Školi dali njegovo ime

Najljepši spomenik, dodaju članovi Udruge, Tomi su napravili na taj način što su područnoj školi u Buku koju je i sam polazio dali njegovo ime. Za sada su jedina škola u Požeško-slavonskoj županiji koja nosi ime poginulog hrvatskog branitelja. Da bi se školi dalo ime, objašnjavaju, ishodili su sve potrebe dozvole, od roditelja pokojnog branitelja, Mjesnog odbora, braniteljske udruge, Požeško-slavonske županije koja je osnivač škole i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. –Smatramo da je to pravi i živi spomenik našem sumještaninu koji je dao svoj život da bismo mi i generacije koje dolaze živjeli u slobodnoj i neovisnoj domovini. To je najmanje što za njega možemo učiniti – poručuju članovi Udruge u kojoj je 30-ak aktivnih članova.

Foto: Dušam Mirković/PIXSELL

Posebno im je važno da djeca i mladi budu što bolje upoznati s događajima iz naše nedavne prošlosti. Školska djeca zato se uvijek uključe u obilježavanje dana pogibije Tome Perića kada se na Papuku 2.prosinca okupe suborci, roditelji, rodbina i prijatelji poginulih branitelja kako bi im odali počast i pomolili se za njihove duše.

-Naše školstvo slabo odrađuje dio posla koji vezan Domovinski rat i nastanak hrvatske države. Ne znamo razlog tome, ali zato mi nastojimo kroz ovu udrugu okupljati mlade te dolaziti na mjesta koja su sam po sebi spomenici toga razdoblja naše povijesti pa tako i spomen obilježe na Papuku gdje je poginuo Tomo Perić. Tamo im sudionici tih događaja ispričaju što se tamo događalo. Kod nas nema učenika od drugog do osmog razreda osnovne škole koji nije u Vukovaru i koji nije na tako upoznat s najtragičnijim događajima Domovinskog rata. I to sve zahvaljujući našoj udruzi, ali smatramo da bi u školskom programu trebalo biti obilaženje učenika takvih mjesta – ističe Branko Polić dodajući da sve svake godine organizira jedan takav poučni uzlet s djecom i mladima na njihovo veliko oduševljenje.

Izleti u Vukovar i Aljmaš

Prošle godine su tako uz Vukovar posjetili i svetište u Aljmašu i Ilok te Jankovac.

Udruga, odnosno mjesta koja oni pokrivaju svojim radom, Buk, Svilna i Resnik, potpisali su povelju prijateljstva sa sličnom udrugom koja djeluje u Mitnici kraj Vukovara, a čiji se članovi međusobno posjećuju. Članovi Udruge Tomo Perić već sada se pripremaju da ugoste svoje prijatelje iz Mitnice u lipnju, a u srpnju će kao i do sada organizirati svoju redovnu aktivnost, a to je memorijalni malonogometni turnir koji je uvijek održava druge nedjelje u tom mjesecu. U dopodnevnim satima u župnoj crkvi u Buku služi se misa zadušnica za poginulog Perića i sve hrvatske branitelje, a poslijepodne je sportsko druženje uz nezaobilazno prisjećanje na ratna događanja.

>> Branitelj u dvorištu napravio Jurski park: 'Moje nemani od stiropora ukras su sela'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije