Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆENA OTKUPNINA

Prije 18 mjeseci oteli su je džihadisti, u Italiju se vratila s drugim imenom i vjerom

Freed Italian aid worker Silvia Romano arrives at Ciampino military airport in Rome
Foto: ITALIAN MINISTRY OF FOREIGN AFFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
11.05.2020.
u 11:00

Talijanska protuteroristička istraga želi rasvijetliti pozadinu te otmice. Mnogo je toga nejasno oko otmice Silvije koja se u Italiju vratila kao Aisha.

Dobrovoljka Silvia Romano (25), koja je u Keniji oteta prije 18 mjeseci, vratila se u Italiju gdje su je na rimskoj zračnoj luci u Ciampinu dočekali majka Francesca, otac Enzo i sestra Giulia, te premijer Giuseppe Conte i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. Otišla je u Afriku kao dobrovoljka neprofitabilne organizacije “Africa Milele” i u selu Chakama na oko 80 km od Malindia u Keniji su je 20. studenoga 2019. oteli teroristi somalijskih džihadista Al Shabab, afričke ruke Al Qaede.

Otmičari su je prebacili u Somaliju i vjerojatno predali drugoj skupini terorista. Talijanska tajna služba u suradnji s turskom tajnom službom koja djeluje u Somaliji, te sa somalijskom tragali su za Silvijom. Otmičari su, dakako, htjeli otkupninu. Plaćena je otkupnina, premda to talijanska država neće nikada priznati, ali ministarstvo vanjskih poslova i tajne službe imaju posebni fond za takve slučajeve. Govorilo se da je plaćeno između dva i četiri milijuna eura, ali je plaćeno, čini se, 1,5 milijuna eura.

Nakon dočeka na zračnoj luci gdje je Silviju prebacio vojni zrakoplov talijanskog ratnog zrakoplovstva, prebačena je u vojarnu karabinjera gdje ju je saslušao državni tužitelj Sergio Colaiocco i istražitelji protuterorističke skupine. Navodno joj nisu postavljana posebna pitanja, već joj je dopušteno da sama iznosi što joj se događalo. Jedino je pitana je li bila napastovana. Silvia je kazala kako je otmičari nikada nisu maltretirali i da su se prema njoj ponašali pristojno. Pitala je može li dobiti bilježnicu kako bi vodila dnevnik. Bilježnica su joj oduzeli otmičari kada su je oslobodili. Nije, kaže, bila ni fizički ni psihički maltretirana. Nakon što je gotovo mjesec dana plakala počela je čitati Kuran.

- Dugo sam promišljala i na koncu odlučila preči na Islam. Sada se zovem Aisha, kazala je talijanska djevojka. Negirala je da su je prisilili prijeći na muslimansku vjeru, već je to učinila dobrovoljno. Također je opovrgnula da se udala za jednog od otmičara. Stigla je u Italiju odjevena kao muslimanka i nije se presvukla.

Kaže kako su je svaka tri-četiri mjeseca prebacivali u drugo skrovište. Čuvali su je samo muškarci pokrivenog lica. Uvijek je iz jedno u drugo skrovište išla hodajući. Pretpostavlja se da je bila zatvorenica u skrovištima u mjestima Bulo Fulay, Harardhere i Janale. U tih 18 mjeseci nije susrela ni jednu žensku. Shvatila je da je drže taocem samo zbog novaca. 

U noći između petka i subote ispraćena je do izvan šume na oko 30 km od Mogadiscia. Preuzeli su je turski i somalijski agenti. Talijanska protuteroristička istraga želi rasvijetliti pozadinu te otmice. Mnogo je toga nejasno oko otmice Silvije koja se u Italiju vratila kao Aisha. 

Komentara 6

NL
ne__lupetaj
17:03 11.05.2020.

Bonus Penis pax domus, zato je iz "zadovoljstva" promjenila vjeru.

PU
paul-umpe
14:39 11.05.2020.

prije bi se ubio nego vjeru promjenio.Ona nije bila religiozna dok ipresla na islam.To joj je orva religija a to sto je iz Italije ne znaci da je katolkinja

SD
Salko Dinamitas
10:47 12.05.2020.

nigdje logike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije