Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porez na dohodak

Prijavu mora predati 200.000 građana

porezna prijava
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
29.01.2016.
u 13:50

Većina građana oslobođena je te godišnje obveze jer poreznici sami češljaju zarade

Kraj veljače rok je u kojemu su se predavale godišnje prijave poreza na dohodak, no ovoga puta većina je građana oslobođena te obveze.

Milanovićeva je vlada još krajem 2014. odlučila da će, počevši od dohotka zarađenog u 2015., porezna uprava samostalno pročešljati zaradu građana i onima kod kojih utvrdi poreznu obvezu ili postojanje preplate, dostaviti privremena porezna rješenja o tome.

Prvi put obrazac ZPP-DOK

Svima se priznaje pravo na žalbu, a nakon što istekne taj rok mogu očekivati povrat novca ili pak moraju platiti dug. Lani je porezne prijave predalo oko 682 tisuće građana kojima je isplaćena oko milijarda kuna povrata. Sličan iznos povrata očekuje se i ove godine, s tom razlikom što bi se broj poreznih prijava mogao spustiti na 200 tisuća. Neovisno o tome što većina više neće morati predavati prijave, novac će dobiti svi koji imaju pravo na povrat. Zakon je točno definirao skupine građana kod kojih je zadržana obveza podnošenja porezne prijave. To su svi obveznici koji vode poslovne knjige, primjerice obrtnici i samostalne profesije, i njih će biti najviše. Druga grupacija su pomorci, a treća skupina nije određena radnim statusom nego se u njoj nalaze svi građani za koje ne postoje podaci u poreznoj upravi. Prema interpretacijama, tu se nalaze građani koji imaju neka primanja iz inozemstva (dividende, honorare, možda oporezive mirovine i slično), a nisu ih sami prijavili. Važno je napomenuti da je zbog novog načina reguliranja porezne obveze od ove godine prvi put u upotrebi obrazac ZPP-DOK, koji se može kupiti u Narodnim novinama ili isprintati sa stranica Porezne uprave. Taj obrazac zapravo je zahtjev za priznavanje prava na porezne olakšice u posebnom postupku, a moraju ga ispuniti i predati samo oni porezni obveznici čije porezne olakšice nisu navedene u njihovim PK karticama.

Dokazivanje olakšica

Ima građana koji svoje olakšice za djecu, uzdržavane članove obitelji, invalidnost ili boravak na posebnim područjima ne koriste pri mjesečnom obračunu plaća, nego tek nakon podnošenja godišnje prijave. U poreznoj upravi pozivaju sve takve da im do 29. veljače dostave ispunjen ZPP-DOK obrazac, zajedno s dokumentima kojima dokazuju olakšicu. Za one koji to previde postoji i mogućnost žalbe. Na isti se način koristi olakšica za darovanja, plaćene zdravstvene doprinose ili plaćene poreze u inozemstvu. Privremena porezna rješenja svima bi trebala stići na kućnu adresu do 30. lipnja.

>> Što nas čeka od 1. siječnja 2016.: Kamate padaju, ali uvodi se novi porez 

>> Građanima vraćeno 930 mil. kuna poreza, najbolje plaćeni Hrvat zaradio 7,7 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije