Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrađeno 1600 zahtjeva

Prijave za subvencionirane kredite i dalje se primaju

APN
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
04.10.2017.
u 09:06

Pristiglo oko dvije tisuće zahtjeva, većina traži kunski kredit i svote koje su upola niže od maksimalnih 100.000 eura

U mjesec dana, koliko traje primanje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama primila je 1966 zahtjeva iz svih deset banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita. Primanje zahtjeva nastavlja se i dalje. Do jučer je obrađeno 1600 zahtjeva od čega je 1416 zahtjeva odobreno, za 167 je zatražena dopuna dokumentacije, 10 zahtjeva je odbijeno, a 7 je građana odustalo od podnesenog zahtjeva.

U Agenciji vele da nemaju dodatnu statističku analizu, no broj pristiglih zahtjeva za subvenciju, kao i činjenica da još nije obustavljeno primanje novih, upućuje na zaključak da građani ne traže maksimalnih stotinu tisuća eura kredita, što je gornja granica za subvenciju, nego upola niže svote. Za kredit od 50 tisuća eura četverogodišnja će subvencija biti oko 8 tisuća eura.

Iz Erste banke navode da su predali 335 kreditnih zahtjeva u APN. Prosječni iznos kredita je oko 67 tisuća eura, dok je njih preko 90% ispod maksimalnog iznosa od 100 tisuća eura. Najveći broj kreditnih zahtjeva, oko 34%, odnosi se na Zagreb i središnju Hrvatsku, dok se oko 30% odnosi na područje od Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije na zapadu, pa do Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske na krajnjem istoku. Područje Istre, Rijeke i Primorsko-goranske županije obuhvaća 22% zahtjeva, a južni dio Hrvatske 14%.

Inače, stambeni se krediti odobravaju uz kamatu od 3,04 do maksimalnih 3,75 posto, koja se iduće četiri godine neće smjeti mijenjati te dodatne dvije godine može poskupjeti najviše deset posto.

Svima kojima su odobreni krediti država će četiri godine plaćati pola rate kredita, a ako u međuvremenu dobiju dijete, subvencija će se produljiti za dodatne dvije godine. U slučaju da manji stan zamjenjuju većim, korisnici državne subvencije moraju taj manji stan prodati u roku od dvije godine ili vratiti dobiveni novac.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije