Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija i eu

Pusić o otvaranju poglavlja: Slučaj Mihailović kvari situaciju u Srbiji

Ivica Dačić
Foto: DPA/PIXSELL
18.05.2015.
u 15:32

- Stav Hrvatske je da je ključno ispunjavati uvjete. Za nas su naročito važna poglavlja 23. i 24., dakle pravosuđe i temeljna prava - rekla je ministrica Pusić

Srbija može očekivati da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU otvoriti u listopadu, neslužbeno se dalo naslutiti nakon današnjeg neformalnog sastanka koji je, pod imenom "prijatelji Srbije", održan na marginama Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Među "prijateljima Srbije" Hrvatsku je predstavljala ministrica Vesna Pusić, a neformalnom sastanku odazvalo se još 19 ministara vanjskih poslova, dok je 8 zemalja poslalo zamjenike ministara ili državne tajnike. 

- Učinili smo sve što smo mogli, a učinit ćemo još i više kako bismo postigli još rezultata. Tražili smo da se poglavlja otvore puno prije kraja godine - rekao je premijer Aleksandar Vučić, s kojim je na sastanku bio i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić (na slici).

Ministri iz EU nisu Srbiji ništa obećali u obliku zaključaka, no neslužbeno se doznaje da bi odluku o otvaranju prvih poglavlja mogli donijeti na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u rujnu, nakon čega bi se poglavlja mogla otvoriti u listopadu. Srbija je, inače, u siječnju 2014. otvorila pregovore no poglavlja se ne otvaraju jer su vezana uz njezino ispunjavanje kriterija vezanih uz tzv. Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. 

- Stav Hrvatske je da je ključno ispunjavati uvjete. Za nas su naročito važna poglavlja 23. i 24., dakle pravosuđe i temeljna prava - rekla je ministrica Pusić, dodavši da je za odnose u regiji važno i da se srpske vlasti distanciraju "od pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kao što je Draža Mihailović". 

- To kvari situaciju u Srbiji i dobro je da su se vodeći ljudi, dakle premijer i ministar vanjskih poslova, distancirali. Ali to šalje i vrlo lošu poruku regiji jer antifašizam je jedan od temelja na kojima počiva Europa - dodala je Pusić.

>> Josipović Srbima: EU nije raj, već ozbiljna prilika

Komentara 22

VE
Velebit1971
15:51 18.05.2015.

Neka ona njima otvara sve poglavlja...i neka se uskoro odseli tamo....i neka ne zaborivi brata....tamo im je mjesto...Komandant im tamo zivio....sram je bilo....

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:48 18.05.2015.

Nizozemska ,Danska i Švedska nikada Srbiji neće ratificirati sporazum sa Srbijom nakon rehabilitacije četništva u Srbiji. "Prijatelji" su im samo dok Kosovo ne uđe u UN.

BR
brojevi
16:04 18.05.2015.

Dovoljno je reči samo Vesna Pusić pa da se normalnom građaninu hrvatske sledi krv u žilama i pojača zabrinutost za Domovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije