Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirijska kriza

Prijatelji Sirije: Annanov plan posljednja je nada za Siriju

alain juppe,hillary clinton
Reuters/PIXSELL
19.04.2012.
u 23:46

Skupina od 14 država zaključila je kako će učiniti sve da se plan UN-a i Arapske lige provede

U četvrtak je u Parizu organiziran sastanak Prijatelja Sirije, skupine 14 država među kojima se nalaze i SAD, Velika Britanija, Francuska, Saudijska Arabija, Turska i Katar, prenosi Al Jazeera. Zaključak - plan posebnog izaslanika UN-a Kofija Annana posljednja je nada za rješenje krize u zemlji u kojoj više od godinu dana traju krvave borbe između vladinih snaga i pobunjenika.

- Svaki dan koji prođe znači na desetke novih smrti sirijskih civila - rekao je francuski ministar vanjskih poslova, dok je čitao zaključke sastanka.

Prijatelji Sirije dogovorili su se kako će učiniti sve da plan Arapske lige i UN-a uspije, a izrazili su i želju da se UN-ovim promatračima u Siriji omogući da dovrše svoj posao. Američka državna tajnica Hillary Clinton također je pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da usvoji globalni embargo na uvoz oružja i druge mjere u slučaju da Sirija ne ispoštuje UN-ov plan.

Na sastanak su pozvani i Rusi, no oni su poziv odbili rekavši kako su razgovori samo usmjereni na daljnje izoliranje režima Bashara al-Assada te će ugroziti mogućnosti za izravne mirovne pregovore. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksanda Lukaševič razgovore je nazvao jednostranima jer na njima ne sudjeluju predstavnici sirijske vlade, a Prijatelje Sirije \"destruktivnima\".

Francuski predsjednik Nicolasa Sarkozyja izrazio je uvjerenost kako takav stav Moskve, ali i Pekinga, neće trajati rekavši kako će Kina i Rusija odustati od davanja potpore Damasku ako u međunarodna zajednica pokaže jedinstvo. - Kinezi, kao ni Rusi, ne vole biti izolirani i ako ujedinimo najveće sile izolacija Kine i Rusije na ovu temu neće trajati - rekao je Sarkozy.

Komentara 12

Avatar DucMan
DucMan
06:04 20.04.2012.

Pokraj takvih \"prijatelja\" nema potrebe za neprijateljima.

IR
irani
08:24 20.04.2012.

Nazalost sve je upravo onako kao sto smo mogli i ocekivati. Asad nastavlja svoje krvolocne pokolje i ignorira cijeli civilizirani svijet.

OB
-obrisani-
23:52 19.04.2012.

Neprijatelji Sirije to je ispravan naziv. Koliko se sjećam,isti su bili i "Prijatelji Libije" .Kako je završilo znamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije