Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ:

Prihodi manji za 23,2 milijarde kuna, sindikatima predloženo suspendiranje prava

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.05.2020.
u 13:16

Marić je izjavio da su predstavnici Vlade sindikatima javnih i državnih službi predložili suspenziju predhodno dogovorenih prava koja još radnici nisu konzumirali, a ne tiču se smanjenja plaća.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da će proračunski prihodi u rebalansu biti smanjeni za 23,2 milijarde kuna, dok će rashodi ostati isti. 

Vlada je, kako je rekao, bila izložena neplaniranim troškovima vezanim uz zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, zbog pandemije koronavirusa i to je glavni razlog rebalansa.

Zbog zastoja gospodarstva, kako je rekao, pali su i prihodi od poreza i doprinosa, pa i najizdašnijeg prihoda, PDV-a.

 Marić je izjavio da su predstavnici Vlade sindikatima javnih i državnih službi predložili suspenziju predhodno dogovorenih prava koja još radnici nisu konzumirali, a ne tiču se smanjenja plaća.

"Ono što još nije konzumirano je stavljeno na stol da se suspendira i stavi van snage, isto kao i neka materijalna prava. Obzirom na sve okolnosti i situaciju u proračunu, mi smatramo da je pravi značajan doprinos da balansiramo između svih nerijetko nepomirljivih ciljeva, s jedne strane zdravstva, potreba proračuna i ekonomije", rekao je novinarima ministar Marić uoči sjednice Vlade.

Dodao je da je njegov osobni dojam bio da su sindikati sastanak pokušali dodatno izdramatizirati.

Nije bilo predloženo smanjivanje plaća

"Nije bilo predloženo smanjivanje plaća. Mi smo imali najveći štrajk do sada i on je rezultiralo nečime, ali su na neki način ugovorena neka dodatna povećanja. Dobar dio tih povećanja, bilo osnovice ili koeficijenata, je već konzumiran", objasnio je Marić.

Poručio je sindikatima da nastave pregovarati s Vladom, ali da i ona mora početi donositi odluke.

"Što se nas tiče, mi ćemo sjesti i dalje razgovarati i elaborirati sve brojke do u detalje. Mislim da smo pokazali sa svim mjerama da nastavljamo s fiskalnom politikom da rashode držimo pod kontrolom", rekao je.

Marić je ustvrdio da je Vlada vrlo jasno pokazala i izrijekom rekla da se odgovorno odnosi s novcem poreznih obveznika, ne zanemaruje ulogu državnih službenika. Preko 20 posto su porasle plaće svih državnih i javnih službenika u mandatu ove Vlade, istaknuo je.

Naglasio je kako je mnogima jasno da ni 'tajming' prošlog štrajka obrazovnih radnika nije bio slučajno odabran pred početak izborne godine, ali da svatko ima legitimno pravo pokrenuti svoje aktivnosti.

Krizu jedino možemo iznjedriti ako postupamo skupa, bez figa u džepu

"Ovu krizu jedino možemo iznjedriti ako svi skupa postupamo bez fora i figa u džepu. Kada govorimo o tim silnim milijardama, nakon četiri godine smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, on se vraća na razinu početka mandata. Jako je važno koliko će brzo Hrvatska krenuti putem oporavka i kada ćemo dosegnuti tu razinu", poručio je Marić.

Napomenuo je kako je za prošle krize državi za oporavak trebalo 10 godina, šest godina je padala, još četiri godine da bi 2019. dosegnula razinu BDP-a iz 2008. godine.

Dodao je da u ovom trenutku svi trebaju biti izuzetno odgovorni, oprezni te donositi pravoremene i prave odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije