Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENSKI BISKUPI PROTIV KORONE

Pričest na ruku, bez davanja mira i križanja blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu

Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
26.02.2020.
u 08:36

Također, svećenike i ostale pastoralne djelatnike moli se da ovu obavijest objave u župnim listićima i na oglasnim pločama te internetskim stranicama župa kako bi se spriječilo širenje virusa, a ove preventivne mjere ostaju na snazi do opoziva.

Slovenska biskupska konferencija objavila je u 10 točaka na svojim službenim internetskim stranicama upute za sprečavanje širenja koronavirusa koje „vrijede za vjerske obrede, sastanke i ostale oblike okupljanja vjernika“.

1. Za sve katolike vrijede opća pravila u sprečavanju virusne zaraze koja su objavljena na internetskoj stranici Instituta za zaštitu zdravlja.

2. Izbjegavamo bliske susrete s ljudima koji pokazuju znakove zarazne bolesti.

3. Rukama ne dodirujmo oči, nos i usta.

4. Ostanimo kod kuće u slučaju da primijetimo prve znakove bolesti.

5. Poštujmo pravila „higijene kašlja“.

6. Redovito perimo ruke sapunom i vodom.

Pogledajte i video: Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

7. U slučaju da sapun i voda nisu dostupni, uporabimo drugi raskuživač ruku i to tako da alkohola u njemu bude najmanje 60 posto. Koristimo ga samo za vanjsku uporabu. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju površina nisu namijenjena za dezinfekciju i čišćenje ruku.

8. U crkvama i kod bogoslužja poštivati ova pravila:

a) Svećenici neka isprazne škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu, a vjernici neka se na ulazu u crkvu s poštovanjem prekriže i kleknu, što će zamijeniti križanje blagoslovljenom vodom.

b) Pri davanju mira neka se svećenik i vjernici ne rukuju.

c) Vjernike molimo da pričest s poštovanjem primaju samo na ruku.

9. Bolnički kapelani i svećenici koji opslužuju staračke domove i slične ustanove moraju poštivati pravila tih ustanova protiv širenja zaraze.

10. Hodočašća, ceremonije i ostali oblici druženja do daljnjega neka se odvijaju redovno u skladu s uputama Instituta za zaštitu zdravlja te Ministarstva zdravlja, a u slučaju intenzivnijeg širenja virusa, biskupska konferencija dat će nove upute.

Također, svećenike i ostale pastoralne djelatnike moli se da ovu obavijest objave u župnim listićima i na oglasnim pločama te internetskim stranicama župa kako bi se spriječilo širenje virusa, a ove preventivne mjere ostaju na snazi do opoziva.

>> Tema: Koronavirus

Pogledajte i galeriju: Karantena u klinici Fran Mihaljević

Ilustracija
1/14
Ključne riječi

Komentara 1

RA
RACMAN
09:14 26.02.2020.

Ja se nikad u crkvi ne rukujem nego se poklonim, upravo zbog higijene rukuniti upotrebim onu vodu u koju se umoći stotinu prstiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije