Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dolazak velikih trgovačkih lanaca prisilio je Josipa Antunovića da zatvori mesnicu, no nije očajavao nego se posvetio seoskom turizmu

OPG Antunović
Foto: Promo
1/7
18.01.2019.
u 15:58

Začinite odmor ne Pelješcu posjetom Obiteljskom gospodarstvu Antunović u Kuni gdje vas ljubazni domaćini čekaju sa specijalitetima koje su sami proizveli. Ponudit će vas vinom iz vlastitog vinograda od 15.000 trsova te vam s veseljem pokazati farmu magaraca.

Dobra vizija i puno ljubavi – recept je kojim je stvoreno Obiteljsko gospodarstvo Antunović u Kuni na poluotoku Pelješcu. Njegov vlasnik Josip Antunović poznat pod nadimkom Mesko, u poslijeratnim godinama odlučio je nastaviti dugu obiteljsku tradiciju i otvoriti mesnicu u mjestu Orebić, koju je dolaskom velikih trgovačkih lanaca uskoro bio prisiljen zatvoriti. No, u njegovoj glavi već se tada počela stvarati vizija seoskog turizma u do tada potpuno ne turističkom mjestu Kuna, koje broji tek nešto više od 200 stanovnika.

Magarci oduševili turiste iz Njemačke

Foto: Promo

Oduvijek je obitelj Antunović bila privržena životinjama i njihovom uzgoju, ali Josip je imao jednu veliku ljubav – magarce. Tako je jedne zime na svoje imanje doveo s Brača njihovu prvu magaricu, odmila nazvanu Stara, koja je dugih 30 godina vodila cijelo stade a sada umirovljeničke dane provodi šetajući farmom. Stara je uskoro donijela na svijet njihovo prvo pule kojem su dali ime Monika i koja je uskoro postala pelješka atrakcija. Farma se pomalo širila, a uskoro su počeli dolaziti i prvi gosti. Tadašnja turistička pratiteljica Ivana Lolić, danas sretno udana upravo u Orebiću, preko vinara Borisa Mrgudića došla je kod Antunovića sa željom da njihove turističke grupe iz Orebića dolaze na imanje u Kuni. I tako je prvi autobus došao u Kuni, dovodeći njemačke goste agencije TUI. S obzirom na to da su se Antunovići bavili preradom mesa i mesnih prerađevina na tradicionalan način, a uz to su imali konobu staru oko 300 godina, uskoro su gosti sjedili pod gredama i uživali u pršutu, siru, kobasicama, maslinama i ostalim proizvodima.

Foto: Promo

Od ove godine nude smještaj u šest rustikalnih soba

Farma se nastavila razvijati pa je početno stado ovaca i koza od oko 30 grla naraslo na 300 grla autohtonih pasmina Dubrovačka ruda i Hrvatska šarena koza, a broj magaraca rastao je s godinama sve do danas kad ih je gotovo 80, redom izvornih i zaštićenih hrvatskih pasmina.

Na imanju se proizvode 4 vrste mlijeka: ovčje, kozje, kravlje i magareće, koje se svakodnevno distribuira u razne krajeve Hrvatske kako bi brojnoj djeci i odraslima pomoglo u liječenju bronhijalnih bolesti i podizanju imuniteta.

OPG Antunović može se pohvaliti i bogatstvom od 15.000 trsova loze te 70-tak maslina, vrtom u kojem uzgajaju svoje povrće, brojim likerima i slatkim delicijama.

Foto: Promo

A iza svega toga stoji samo jedna obitelj – Josip i njegova žena Nevenka, sada već onemoćala baka Nevenka, djeca Miljenko i Ana, a od prije nekoliko godina i nevjesta Jasmina te najnoviji član – unuk Josip.

Josipu je uspjelo poći za rukom prenijeti na svoju djecu ljubav prema ovom poslu i viziju koju seoski turizam može ostvariti. Tako je njegov sin nakon školovanja odlučio nastaviti očevim stopama te su zajednički unaprijedili posao kupnjom stare kuće u susjedstvu koja će od 2019. godine pružati smještaj u šest rustikalnih soba. Miljenkova žena Jasmina, diplomirana enologinja rodom iz Istre ovu je obitelj upotpunila svojim znanjem o vinima, vinogradarstvu i maslinarstvu, a ona i suprug su odlučili živjeti upravo u Kuni i svoju sreću graditi u ovom malom mjestu s velikim potencijalom.

Gazdarica Nevenka i glavni je chef kuhinje

Kćer Ana, iako je svoj životni put nastavila u Zagrebu, i dalje pomaže obitelji svojim marketinškim znanjima, te se rado vraća na Pelješac u svakoj prilici. Okosnica svega Josipova je supruga Nevenka ili kako je zovu Nena. Osim što se snalazi u svim radovima na farmi, pod njenom palicom spremaju se najbolje peke i mesna jela, ali i tradicionalna jela pikatić i tripice, pa je slobodno možemo nazvati glavnim chefom.

Cijelom imanju svakako pridonosi i njihov glavni pomoćnik Almir zvani Grom, koji je u svojim dvadesetim iz Bosne došao raditi kod Antunovića, a danas su s njim i njegova žena i dvogodišnji sin. Svojim entuzijazmom i ljubavi prema životinjama odlično se uklopio i pronašao svoje mjesto u ovoj obitelji.

Foto: Promo

Obiteljsko gospodarstvo Antunović okrunjeno je brojim nagradama i priznanjima, a njima je ono najdraže da se bez puno reklame za njih čuje nadaleko i naširoko, te knjiga dojmova, od korica do korica ispisana riječima zahvale njihovih brojnih gostiju. Posebno su ponosi i na višegodišnju suradnju s ponajboljom hrvatskom agencijom Katarina Line, koja im svoje goste dovodi od travnja do listopada. Pa, neka sljedeći posjet Pelješcu ne prođe bez posjeta Kuni i OPG Antunović, a nemojte se iznenaditi ako navratite bez prethodne najave i rezervacije pa zateknete popunjenu konobu a ponekad i kamene stepenice ispred konobe. A planovi za budućnost? Antunovići ih imaju i to puno, no u jedno su sigurni – uvijek će više raditi na kvaliteti nego na kvantiteti te će nastaviti raditi na promociji seoskog turizma i života na selu.

OPG KONOBA ANTUNOVIĆ
Južna Dalmacija
Kuna 37,Pelješac 20243 Kuna
+3850(0) 20 742 101
+385(0)98 170 1511
www.opgantunovic.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije