Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Pri RTV BiH osniva se program na hrvatskom jeziku

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
04.05.2012.
u 23:29

Sjedište četvrtog RTV kanala na hrvatskome jeziku trebalo bi se nalaziti u Mostaru

Na sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru prezentirane su izmjene dvaju zakona kojima se predviđa uspostava zasebnog radijskog i televizijskog programa na hrvatskome jeziku u sklopu Javnog RTV servisa BiH. Kako je svojim kolegama predstavio zamjenik ministra prometa i veza BiH Rudo Vidović koji je voditelj istoimenog odjela pri Glavnom vijeću HNS-a napravljene su izmjene nekoliko zakona o RTV sustavu i servisu te uspostavi RTV kanala na hrvatskome jeziku.Taj nacrt zakona rezultat je višegodišnjih političkih inicijativa s jedne strane i rada unutar ministarstva prometa i veza. Kako je za Večernjak potvrdio Vidović, novi četvrti javni radiotelevizijski kanal na hrvatskome jeziku trebao bi se zvati RTVH.

Novi zakon ima 67 članaka i njima se utvrđuje sjedište, namjena novog RTV kanala. Uz to, izmijenjeno je i više odredbi unutar Zakona o javnom TV sustavu gdje su definirani i novi odnosi s ‘četvrtim’ emiterom, kao i s poslovima koje treba obavljati korporacija koja stoji na njegovu vrhu.

- Sada će se ove zakonske izmjene dostaviti kroz Parlament u proceduru jednako kao što je i Dom naroda prije nekoliko godina obvezao vlasti da pokrene ovaj projekt - rekao je Vidović. 
Sjedište četvrtog RTV kanala na hrvatskome jeziku trebalo bi se nalaziti u Mostaru. Objasnio je kako je to tehnički logično rješenje budući da je u završnoj fazi tender za izradu tri multipleksna čvorišta koji u procesu digitalizacije javnog RTV servisa u BiH predstavljaju kralježnicu sustava.

I sam proces digitalizacije otvorit će novi prostor za uspostavu i održivost sadašnja tri javna emitera RT RS, FTV i BHT budući da će se komercijalnim televizijskim kućama otvoriti mogućnost pokrivanja cijelog prostora BiH i pružanja nacionalnih koncesija. Nekoliko velikih kuća spremno je platiti ne mali novac što bi po Vidoviću bilo apsolutno dovoljno za pokretanje i četvrtog emitera.

- Mi godinama upozoravama i u institucijama se borimo za uspostavu RTV kanala na hrvatskome jeziku. U svim dosadašnjim odlukama koje su donošene oko RTV sustava u Federaciji, na državnoj razini, hrvatski političari su bili protiv. Čak su i suci Hrvati u Ustavnome sudu BiH glasovali u pravcu osnivanja RTV kanala na hrvatskome jeziku - rekao je Vidović.

Jedan od ozbiljnijih pokazatelja što Hrvati u BiH misle o sadašnjem sustavu javnog informiranja, pokazuje i visina naplata RTV pretplate, pristojbe na većinskim hrvatskim područjima. Ta je naplata najslabija, a u pojedinim područjima jedva doseže 20-ak postotaka. 
Unatoč tome što je klub Bošnjaka ranije uložio prigovor protiv utemeljenja RTV kanala na hrvatskome jeziku, Vidović sada očekuje zaokret istaknuvši da nema razloga za takav stav.

Više pročitajte na vecernji.ba

Ključne riječi

Komentara 7

PA
parabellum
09:23 05.05.2012.

Konacno, do sada nisu razumijeli ni rijeci

AA
aabbcc
11:11 05.05.2012.

05.05.2012. u 07:26h angel70 je napisao/la: hoće li biti titlovan na srpski i tzv. bošnjački jezik ? _______________________ Biti ce sa strana spikera, 2 tumaca koji ce prevoditi sve sto kaze.....

AN
angel70
07:26 05.05.2012.

hoće li biti titlovan na srpski i tzv. bošnjački jezik ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije