Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA U ITALIJI Studentica Stefania na vrijeme pobjegla iz L’Aquile

Preživjela jer je shvatila da će potres srušiti dom

09.04.2009.
u 11:29

Talijansko tužiteljstvo otvorilo je istragu o potresu u L’Aquili. Prije svega želi utvrditi kako su građene zgrade poslije 1974. kada je donesen zakon o obveznoj izgradnji zgrada s protupotresnim materijalima. Studenski je dom, na primjer, izgrađen poslije te godine, a nije izdržao potres.

U potresu poginule majka i sve četiri kćeri koje je sama hranila

U potresu poginula 251 osoba, broj i dalje raste

Potres od 6,3 stupnja po Richteru uništio grad

Govor u vjetar
Studentica medicine na Sveučilištu u L’Aquili Stefania Scuto (22) iz Cagliarija, koja je živjela u studentskom domu, otišla je iz grada četiri dana prije katastrofalnog potresa. Uspjela je nagovoriti i neke prijateljice da napuste taj dom. Naime, nakon serije manjih potresa, Stefania Scuto je zatražila podatke o sigurnosti zgrade studentskog doma, a kad ih nije dobila, sama je pokrenula istragu.

Otkrila je da bi se u slučaju jačih potresa koji su najavljivani, s obzirom na to da se tlo u posljednjih mjesec dana stalno treslo, zgrada studentskog doma mogla srušiti. Nagovarala je sve da odu iz doma, ali je, kako kaže, govorila “u vjetar”. Samo nekoliko prijeteljica poslušalo je njezin savjet i – preživjelo. U noći na četvtak u 2.52 sata ponovno se osjetio potres od 5,2 stupnja po Richteru, što je treći po snazi, s epicentrom u L’Aquili, a zatim i jedan snage 5,14. Zavod za vulkanologiju i geofiziku obznanio je da se potresi “sele” prema sjeveru. Među preživjelima, u šatorskim naseljima je i mons.

Giuseppe Molinari (62), biskup L’Aquile. Uoči katastrofe sišao je iz spavaće sobe na katu u kuhinju u prizemlju po tabletu, a sekundu kasnije srušio se kat. “Proživio sam ono što su proživjeli mnogi”, kaže Molinari, koji noći provodi u šatorima zajedno sa svojim sugrađanima.


Stefania Scuto

Bit ćemo bolji ljudi
“Shvatili smo odmah da ćemo poslije iskustva života pod šatorima biti različiti, vjerujem bolji”, priča Cristina Milano (30), psihologinja s dvoje djece. “U L’Aquili se po viđenju gotovo svi poznaju, ali ovdje u šatorskom gradu, kada i vidiš nekoga s kojim se nikada nisi ni pozdravljao, zagrliš ga”, kaže Cristina.


Foto: AFP

A što je sa životinjama? Mnoge krave su ostale u štalama, brojne je potres ubio, ali mnoge životinje su još žive, ne samo u štalama nego i na pašnjacima. Vatrogasci, nakon što su zbrinuli ljude, danas su dio djelovanja usmjerili na životinje i kamionima ih prebacili na sigurnija mjesta. Ima i pasa koji tragaju za svojim gazdama pod ruševinama i ne žele se od njih odvojiti.
Kako se seli potres

Prema podacima Talijanskoga nacionalnog zavoda za vulkanologiju i geofiziku (INGV) potresi se sele na sjever. Prvi veliki potres se dogodio 6. travnja u 3.32 sati snage 6,3 Mw s epicentrom u L'Aquili. Drugi se jači potres dogodio 7. travnja u 1.15 sati snage 5 Mw s epicentrom u zoni Pizzoli. Treći se jači potres dogodio 7. travnja u 19.47 sati snage 5.5 Mw s epicentrom u zoni Ocre. Četvrti jači potres dogodio se 9. travnja u 2.52 sati snage 5,2 Mw s epicentrom kod jezera Campotosta. (S. T.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije