Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladi i saboru

Prezbitersko vijeće Požeške biskupije uputilo apel vladajućima

biskup antun škvorčević
Ljiljana Marić
29.10.2012.
u 21:07

Socijalno gospodarska situacija na selu i stanje obiteljskih gospodarstava traže hitne, aktivne i konkretne mjere, kažu članovi Prezbiterskog vijeća, kako bi se osigurao kontinuitet života obitelji koje se bave proizvodnjom hrane

Članovi Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije na čelu s biskupom dr. Antunom Škvorčević uputili sa svoje sjednice apel Vladi i Saboru zbog teškog stanja u poljoprivredi i na slavonskom selu.

- Nakon što smo temeljitije upoznali teško stanje slavonskog sela i razmotrili problem siromaštva na području naše biskupije, izražavamo duboku solidarnost s ugroženim obiteljima, osobito s onima čija se poljoprivredna gospodarstva svakodnevno gase. Svjesni da Crkva nije pozvana i nema mogućnosti rješavati nastale socijalne probleme, odlučili smo u okviru svoga poslanja a u duhu Godine vjere zauzetije nastojati oko djelotvorne ljubavi te ojačati u našim župama sustav solidarnosti s obiteljima i pojedincima koji su u najtežim uvjetima – kaže se među ostalim u apelu.

Socijalno gospodarska situacija na selu i stanje obiteljskih gospodarstava traže hitne, aktivne i konkretne mjere, kažu članovi Prezbiterskog vijeća, kako bi se osigurao kontinuitet života obitelji koje se bave proizvodnjom hrane. -Trenutačno je to potrebno učiniti prema proizvođačima mlijeka kojima politički i drugi društveni čimbenici u svim oblicima i na svim razinama trebaju iskazati razumijevanje i potporu. Stanje u kojem se nalazimo zahtijeva veliku osjetljivost od svih i iskrenu spremnost na široki dogovor oko dugoročnog gospodarskog modela koji osigurava prehrambenu neovisnost naše domovine Hrvatske – poručuju.

Kao građani ove države, članovi Prezbiterskog vijeća, traže da se Sabor, Vlada i mjerodavna ministarstva sa svim časnim sredstvima koja im kao izabranim predstavnicima vlasti stoje na raspolaganju založe za ispravljanje dosadašnjeg odnosa prema poljoprivredi i sprječavanje mogućih katastrofalnih posljedica neuspjeha politike koja dopušta a pokatkad i sama stvara neprihvatljive tržišne prilike i strukture.

Komentara 3

MI
Mily
21:32 29.10.2012.

Hvaljen Isus i Marija! Možda malo zakašnjela ali u svakom slučaju hvale vrijedna inicijativa. Dao dobri i milostivi Bog da ovo nije izdvojen slučaj nego naznaka smjera svima drugima biskupijama, te cijeloj crkvi. Samo zajedništvo i sloga među svima ia i sa svima a ponajprije onima najpotrebnijima daje nadu u bolje sutra. Neka se to zajedništvo očituje i ostvaruje u svakom srcu. Posebno u srcima onih koji su pozvaniji i na kojima je veća društvena odgovornost. Neka radost i mir Uskrsloga Gospodina Isusa Krista prožme cijelu crkvu, Hrvatski narod i cijeli svijet. Sve na veću slavu Božju! Mir i dobro!

VO
vobrado
22:24 29.10.2012.

Definitivno, hvalevrijedna inicijativa Prezbiterskog Vijeća Požeške biskupije. Nažalost, to nije inicijativa Prezbiterskog Vijeća nego Požeškog biskupa umotana u celofan Prezbiterskog vijeća. Bilo bi jako dobro kada bi on (požeški biskup) prvi pokazao primjerom kako pomoći Slavoniji. Razbacivanje silnim kvadratima neiskorištenog prostora Biskupskog Ordinarijata, neiskorištenost stambenih kvadrata nekoliko praznih župnih ureda, megalomanska nepotrebna obnova katedrale i nabavljanje preskupih tzv. umjetničkih slika križnog puta, svetohraništa, predimenzioniranih slika u baroknoj katedrali pred kojima se neće nitko doći moliti, neozbiljni projekti izgradnje nekoliko potrebnih župnih crkava sa zastrašujućim projektima. (Bolesno velike troškove izgradnje tzv. svetišta u Voćinu nećemo niti spominjati) Sve ovo ne pokazuje biskupovu iskrenu želju da se pomogne hrvatskom čovjeku nego vlastitu samopromociju zamotanu u izjavi Prezbiterskog vijeća. To je to!!!

VO
vobrado
19:40 30.10.2012.

Koliko je ovaj članak bitan čitateljima i koliko drže do stava preziterskog vijeća Požeške biskupije vidljivo je iz broja komentara ovoga članka! Strašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije