Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća

Prevrnula se cisterna sa 23,7 tona amonijaka, građani sigurni

nesreca
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/7
05.10.2011.
u 15:41

Oko 22,30 sati djelatnici specijalizirane i ovlaštene tvrtke 'AEKS' iz Ivanić Grada započeli s ispumpavanjem amonijaka iz prevrnute cisterne

VIROVITICA – Cisterna sa 23,7 tona 25-postotnog amonijaka prevrnula se danas u 14.10 sati na križanju državnih cesta D5 i D2 u Virovitici. Vozač cisterne lakše je ozlijeđen, a nesreća se dogodila kada je na križanju, krećući se iz pravca Korije, skretao udesno, pri čemu se vozilo prevrnulo. Mjesto nesreće te područje na udaljenosti od 300 do 500 metara odmah su blokirali virovitički policajci, a vatrogasne ekipe i Služba spašavanja DUZS poduzele su potrebne mjere zaštite stanovništva od opasne kemikalije koja curi iz jedne od komora prevrnute cisterne. 

Policijski očevid obavit će se tek nakon što se opasni teret ukloni s mjesta nesreće, a prema neslužbenim izvorima doznajemo da se sumnja kako se nesreća dogodila jer je vozač Tomislav Z. (28), koji je razrijeđeni amonijak prevozio iz Petrokemije Kutina u Cementaru Našice, neprilagođenom brzinom ušao u zavoj te se je cisterna zbog toga prevrnula.

Inspektor zaštite okoliša analizirao je trenutačno stanje i utvrđeno je da se teret treba pretočiti. Preko Županijskog centra 112 Virovitica obaviještena je ovlaštena tvrtka u Ivanić Gradu koja je na putu za Viroviticu kako bi pretočila teret. Nakon održane sjednice Gradskog stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Sić, dogradonačelnik Virovitice i zapovjednik stožera, poručio je građanima Virovitice i okolnih naselja da se ne trebaju plašiti za svoju sigurnost te da nadležne službe poduzimaju sve potrebne mjere zaštite i sanacije mjesta nesreće. Na mjesto događaja stigli su i djelatnici specijalizirane tvrtke 'AEKS' iz Ivanić Grada koja je ovlaštena za rješavanje akcidentnih situacija. Nakon obavljenih priprema oko 22,30 sati započelo je ispumpavanje amonijaka iz prevrnute cisterne koje će potrajati do duboko u noć. Sanaciju mjesta nesreće, uz vatrogasce, policiju, državnu inspektoricu te Službu 112 nadziru i gradonačelnik Ivica Kirin i njegov zamjenik Ivan Sić koji su za četvrtak najavili tiskovnu konfrenciju o ovom nesvakidašnjem događaju u kojem je grad Virovitica za dlaku izbjegao moguću tragediju.

Putem lokalnih medija građani će biti obaviješteni o tijeku događaja, izvijestili su iz DUZS-a.

 

Komentara 6

JA
jamanuša
17:02 05.10.2011.

...dobro je ponekad poštivati ograničenja barem na kriznim točkama, a tafograf će reći svoje, pa nije jednako prevoziti tekućinu i kutije ili rasuti teret još ako cisterna nema dovoljno pregrada a težište na visoko.

OM
omer
17:11 05.10.2011.

Čini mi se dea to nije cisterna amonijaka, nego amonijačne vode a to je jako velika razlika, pa molio bi autora ovog teksta da točno napiše što se nalazi u cisterni, jer da je 20.t. amonijakau cisterni bila bi proglašenaa opča opasnost i evakuacija stanovništvau krugu 1-3 km., a po izgledu cisterne 99% sam siguran da je amonijačna voda.

LO
lojtra1
18:33 05.10.2011.

Po slici sudeći: \"manijak prevrnuo amonijak\"!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije