Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženevske arhive: Dosad neviđene fotografije koje je u logoru smrti, pod strogom paskom ustaša, za izvještaj snimio Julius Schmidlin

Prevareni Crveni križ: 1944. stekli smo dobar dojam o Jasenovcu...

'jasenovac02_nnn_unu_010210'
Foto: 'Photoshop'
1/9
02.02.2010.
u 09:20

U knjizi pod nazivom "Veze Međunarodnog odbora Crvenog križa i Nezavisne Države Hrvatske" objavljeno je 77 općih dokumenata o djelovanju Crvenog križa na području nekadašnjeg NDH.

Ustaški logor Jasenovac bio je sramotna ljaga, kako je to za rata rekao Alojzije Stepinac. I on se osobno zalagao za pomoć i izbavljenje zatočenika iz tog logora, ali nije uspijevao zbog nepopuštanja ustaških vlasti. O njegovim zalaganjima svjedoči i najnovija knjiga dokumenata iz arhive Međunarodnog odbora Crvenog križa u Ženevi koju su upravo objavili Podružnica Hrvatskog instituta za povijest iz Slavonskog Broda, Hrvatski državni arhiv te Spomen-područje Jasenovac. U knjizi pod nazivom "Veze Međunarodnog odbora Crvenog križa i Nezavisne Države Hrvatske", koja je prva u predviđenom nizu, objavljeno je 77 općih dokumenata o djelovanju te međunarodne humanitarne institucije na području nekadašnje Jugoslavije, ali s najvećim naglaskom na NDH. Priredio ih je mr. sc. Mario Kevo.

Kontrolirani razgovori
Najveći broj dokumenata, koji su i najznačajniji, odnosi se na Švicarca Juliusa Schmidlina, koji je u siječnju 1943., nakon pristanka NDH, imenovan za poslanika Međunarodnoga Crvenog križa u NDH. On je, međutim, bio skromnih mogućnosti, jer je ustaška vlast nastojala kontrolirati kuda se kreće i s kime razgovara, posebice kad je obilazio koncentracijske logore.

Njegov najveći obilazak bio je u srpnju 1944., kad je obišao Jasenovac, Staru Gradišku i druge logore, i s tog obilaska nastao je opsežan izvještaj. Jasenovac je pregledavao 17. srpnja, kad su nastale i fotografije uz tekst, no nije smio razgovarati sa zatočenicima. Koliko je zapravo bio ograničen u inspekciji, govori rečenica iz njegova izvještaja da je o viđenom u Jasenovcu "stekao relativno dobar dojam", kao i da je "svuda bio najbolje primljen"!

Dokumenti o Židovima
Svejedno su zanimljivi detalji koje je uočio u logoru, od ciglane i tvornice lanaca do toga da je ondje zamijetio najviše Židova po žutim oznakama koje su nosili. Među dokumentima je i niz onih koji se bave upravo Židovima. Tako Schmidlin u studenome 1943. izvješćuje Ženevu da je u Jasenovcu oko 800 Židova, od toga pet žena i desetero djece, a u Staroj Gradiški i Gređanima Salašu oko 400 Židova, od toga 65 žena i 15 djece.

Komentara 267

DO
dobravila
18:20 02.02.2010.

Svo zlo je u Hrvatsku , kako 1945 . tako i 1990 . , dolazilo isključivo sa istoka !! Tako i danas !! Tako i danas !!

O9
Oluj@_95
22:07 02.02.2010.

Bascelik ja sam pozelio dobro, a ti mene odmah usporedjujes sa Hicom. Znaci tocno sam napisao za vas i vas mentalitet, jer si me odmah, umjesto da shvatis dobronamjernost svrstao zbog toga u \"fasistu\". Inace tog Hicu jednako \"volim\" kaoo Staljina ili Milosevcica ili Tita i bio bih nasretniji da se nikad nisu rodili, jer bi milijuni ostali na zivotu i vjerojatno bi ovaj dio svijeta bio plemenitiji i ljepsi,

AN
anteaus1
04:53 03.02.2010.

bascelik na brijanje i kupanje ....... smrdis preko interneta......i ne kaki ok ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije