Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA BRAČU

Pretučena djevojka: Nisu imali milosti, divljački su me šutali na tlu

Pretučena djevojka
Foto: Privatni album
10.06.2019.
u 19:05

U Supetru na Braču huligani su, zato što su čuli srpski jezik, napali skupinu od petero ljudi, među kojima su bila dvojica pripadnika srpske nacionalnosti iz Vukovara uz povike “Ubij Srbina”...

Kada je skupina od petnaestak mladića u nedjelju oko 4 sata na ulicama bračkog Supetra začula srpski naglasak kojim su govorila dvojica njima nepoznatih ljudi ponijeli su se poput razjarenih bikova kojima toreadori pred licem mašu crvenom krpom.

Uz agresivne povike “di su Srbi” i “ubij Srbe” zaletjeli su se u društvo u kojem se uz spomenuti dvojac nalazilo još troje ljudi, među kojima su bili i djevojka iz Varaždina te lokalac iz Supetra, a kada su ih sustigli, srušili su ih na pod i počeli udarati. Nisu poštedjeli ni djevojku koja je legla na prijatelja kako bi ga zaštitila od udaraca, pa su samo umjesto njega nastavili udarati nju.

Batinanje je trajalo između pet i deset minuta, a napadači osim prema djevojci nisu imali milosti niti prema Tomi Dumančiću, inače članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Supetar kojeg su osim po tijelu izudarali i po licu te mu slomili nos.

Taksist trubio i blicao

– Ti momci, ta cura i ja bili smo vani zajedno. Oni su bili sa svojom ekipom, ja sa svojom i išli su prije mene doma. Sreli smo na rivi i kako živimo u istoj ulici, dogovorili smo da idemo svi zajedno. I prošli smo tu gdje je prostorija Torcide Brač i tad su te momke čuli kako pričaju i podivljali su – kazao je Tomo Dumančić koji je nakon napada zbog ozljeda završio u KBC-u Split.

Prema priopćenju PU splitsko-dalmatinske, svih petero napadnutih (26-godišnjak, 26-godišnjakinja, 22-godišnjak i dvojica 21-godišnjaka) hrvatski su državljani, ali su se među njima nalazila i dvojica pripadnika srpske nacionalnosti. Riječ je o mladićima iz Vukovara koji su na Brač došli raditi za vrijeme ljetne sezone, baš kao i djevojka iz Varaždina koja je također nastradala.

– Sreća u nesreći je, ako se to tako uopće može nazvati, da je nakon što su nas već neko vrijeme bili udarali, naletio taksist koji je počeo trubiti i blicati svjetlima pa su se napadači uplašili i razbježali. Da se to nije dogodilo, možda bi nas i pobili – kazao je Dumančić.

Prema pisanju lokalnih medija, niti jedan od napadač nije iz Supetra, nego je riječ o skupini posjetitelja koji su, najvjerojatnije iz Splita, došli na malonogometni turnir Torcida Kup koji se održavao na Braču. Je li to tako, za sada je teško reći, jer je policija uhitila tek dvojicu huligana – 22-godišnjaka kojeg su ubrzo nakon napada pronašli dok je još bio na Supetru, a dan poslije i 19-godišnjaka kojeg su priveli u Splitu.

Protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, dok su protiv obojice podneseni optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o suzbijanju diskriminacije jer je utvrđeno da su napali oštećene isključivo zato što su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

Dok traje potraga za ostalim huliganima, zanimljivo je napomenuti kako Općinsko državno odvjetništvo nije ni zatražilo određivanje istražnog zatvora za 22-godišnjaka koji djelo nije negirao, ali je rekao da se ničega ne sjeća jer je bio pijan. U policijskoj postaji izmjereno mu je 1,2 promila alkohola u krvi. Ipak, određene su mu mjere opreza, pa se tako ne smije približavati oštećeniku na manje od 150 metara ili uspostavljati bilo kakav kontakt s njim.

Epilog cijelog ovog slučaj tako, barem za sada, pomalo podsjeća na onaj kada je u Zagrebu prije dva tjedna pretučen Ivan C. (32) koji se kao slučajni prolaznik našao usred sukoba Torcide i BBB-a. Premda ga je skupina od petnaestak huligana gotovo nasmrt prebila, svi osim jednog pušteni su na slobodu. Kad se s huliganima na pravi način ne bore institucije, odlučila je to napraviti gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Uobičajena reakcija

– Niti jedna normalna osoba ne može ovo ne osuditi. Jednostavno, kao Grad Supetar ne možemo poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju na ovakav način i ja sam se odlučila uskratiti daljnje donacije i daljnje korištenje svih sportskih terena koji su u vlasništvu Grada Supetra za održavanje Torcida Kupa – poručila je Ivana Marković uz napomenu kako joj je neshvatljivo da jedna njezina reakcija koja bi morala biti sasvim uobičajena izazove takvu pozornost, zbog čega se mi kao društvo jednostavno moramo zapitati gdje smo došli.

Tužnu sliku u ponedjeljak je još više pojačala vijest da je Radoje Petković, istaknuti član srpske zajednice i dugogodišnji član SDSS-a preminuo od ozljeda koje je zadobio kada ga je 24. travnja pred kafićem na Viškovu pretukao Ilija Glavić, a napad je bio etnički motiviran. Predsjednik Vlade izrazio će sućut obitelji Radoja Petkovića.

Da ta skupina neandertalaca nema neku pamet svakako govori i to što su bez milosti napali djevojku koja se našla u društvu "Srbina".

- Vraćali smo se iz izlaska i preko rive krenuli prema našem smještaju. Prošli smo pored pekarnice i vidjeli grupu od dvadesetak ljudi kako sjede za stolovima obližnjeg kafića. Nismo uopće pričali s njima, jedino sam ja upitala kolegu hoće li pojesti što iz pekarnice. On je odgovorio da neće i nastavili smo dalje - rekla je pretučena djevojka za 24sata i nastavila:

- Kad smo prošli još nekih stotinjak metara i skoro već došli do smještaja, netko je iza ugla povikao: ‘Srbine!’ - rekla je.

I nakon toga je krenuo napad.

- Tog kolegu na kojeg sam se bacila nastavili su tući nogama. Nisu imali milosti ni prema meni, divljački su me šutali na tlu - ispričala je djevojka kojoj su liječnici morali previti ruku. Ima modrice po cijelom tijelu kao i kolege. 

Pogledajte video - Prišli mladiću, nokautirali ga pa pobjegli, morao na operaciju

Ključne riječi

Komentara 54

PJ
pjer1963
20:20 10.06.2019.

Ne mogu vjerovati da netko podrzava ovo nasilje. Moj bratic je na smrt iscipelaren od takvih sa 17 god. I da, bio je Hrvat. Ja se nisam borio za ovakvu Hrvatsku ali smo postali taoci tih mladih ljudi. Jedino sto ich opravdava je to sto su jadnici patili u Domovinskom ratu i sada ne mogu raditi nego ih roditelji uzdrzavaju a oni po cijele dane sjede po kaficima

Avatar KalebJosua
KalebJosua
20:38 10.06.2019.

Izgleda da ćemo uskoro morat nosit oružje! Pa zamislite pustili su nasilnika iako je priznao! Pa gdje to ima!?

Avatar Ronin
Ronin
20:42 10.06.2019.

Ništa čudno za zemlju u kojoj su nacionalizam i šovinizam pozitivni svjetonazori..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije