Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBILNA TELEFONIJA Iva Šuler protiv diskriminacije ide na Ustavni sud

Pretplatnicima se uzme 16 milijuna kn mjesečno

12.03.2009.
u 15:51

Iako se radi o “samo” 10 kuna, koliko mobilni operateri u Hrvatskoj naplaćuju svojim pretplatnicima mjesečnu uslugu radijske frekvencije, diplomirana pravnica Iva Šuler podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom. Jer, kako kaže, naplata sporne usluge, nije ništa drugo doli očita diskriminacija korisnika mobilnih uređaja!

Ova je Zagrepčanka tim činom progovorila u ime svih onih koji do sada ili nisu znali ili nisu obraćali pažnju na ono što nikako nije moglo promaknuti njezinu pravničkom oku:

Na bon se ne plaća
- Nakon što sam godinama koristila mobilne usluge Vip-operatera preko bonova, sada sam 12. veljače prešla na Tele2 pretplatu. Zaprimivši prvi telefonski račun u kojem su obračunana dva tjedna mjeseca veljače, zamjećujem i stavku od 10 kuna, kojom mi Tele2 naplaćuje naknadu za uporabu radijske frekvencije. U službi za korisnike doznala sam da tu naknadu plaćaju isključivo pretplatnici, a ne i korisnici prepaid usluge, tj. bonova – govori Iva.

- Kako su mi u Tele2 rekli da oni s time nemaju ništa, te da se obratim Agenciji za poštu i elektroničke telekomunikacije, ja sam to i učinila, a oni su me uputili na ministartsvo koje je donijelo pravilnik. U Ministarstvu mora, prometa i infrasktrukture tražili su da im se s pritužbama obratim pismeno, što sam 6. ožujka također učinila zatraživši da izmijene taj pravilnik koji je donesen na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, a koji nigdje ne predviđa mogućnost da se ta naknada prebaci na pretplatnika – objašnjava Iva i napominje kako je ministarstvo nadaleko premašilo svoje ovlasti dajući operaterima takvu mogućnost.

Prenose naknadu
- O svemu sam pismeno obavijestila i Hrvatsku udrugu za zaštitu potrošača, a nakon konzultacija s kolegama iz struke podnijela sam prijedlog Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, te poništenje odredbe Pravilnika o plaćanju naknade za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra po kojoj “operator ima pravo prenijeti tu naknadu na pretplatnikov mjesečni račun za pružene usluge”, jer je suprotna članku 84. Zakona o elektroničkim komunikacijama i članku 14. Ustava RH – objašnjava Iva, odlučna da spriječi daljnju diskriminaciju pretplatnika mobilne telefonije.

- Više je nego očito da su pretplatnici u nepovoljnijem položaju od prepaid korisnika, te da se radi o čistoj diskriminacija jednog dijela građana – zaključuje dipl. pravnica Iva Šuler.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije