Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.08.2017. u 08:31

Instant-rješenja za grb HOS-a mogu izazvati opasne i duboke društvene razdore

Zašto HNS, SDSS, SDP, IDS i ostali beskompromisni zagovornici uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu nisu sami oduzeli legalitet i legitimitet grbu pod kojim su ginuli branitelji, a među njima i jedan od najnevinijih osmijeha Vukovara Jean-Michel Nicolier?

Imala je i Vlada Zorana Milanovića mogućnost oduzeti dio identiteta braniteljima za koje je legendarni ratni reporter Siniša Glavašević rekao: “Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu.”

Prošlo je 13 godina od kada su Zakonom o pravima hrvatskih branitelja pripadnici HOS-a priznati kao dio Oružanih snaga RH. Čak se ni Stjepan Mesić, potpisujući zakon kao predsjednik RH, nije ogradio od HOS-ova grba niti je Milorad Pupovac spominjao svoje kredite. Zašto je sad odjednom presudno hoće li problem ploče HOS-a biti riješen u rujnu, a ne u ožujku 2018., što bi još bilo prije komemoracije u Jasenovcu? Nije li najvažnije naći rješenje bez većih potresa?

Ako netko drži da je Ustavni sud lani riješio problem korištenja pozdrava “za dom spremni”, zašto se onda traži rješenje od Ministarstva uprave, umjesto da MUP u skladu s tom odlukom to ne riješi i u Jasenovcu? Ili, zašto HNS, SDP, SDSS... ne prijave organizatore postavljanja ploče i odgovorne što nije uklonjena!? Očito je i njima problem dokazivanja namjere korištenja pozdrava u grbu radi veličanja ustaškog režima. Stoga i Dražen Bošnjaković kaže da za micanje ploče “izričito uporište u zakonu ne postoji”, a i Andrej Plenković rekao je isto govoreći o delikatnom problemu spomenika braniteljima, a ne ustaškom režimu.

Čak i ako se ustavnopravno riješi problem zabrane retroaktivnosti zakona, što je samo djelomično i u svrhu zaštite žrtava ustaškog režima moguće i dopušteno, delikatno je opravdati nužnost tog zahvata 27 godina prekasno. Stoga, nikako nije naglasak na “kada” će se to riješiti, dakako u razumnom vremenskom okviru, već na “kako”. Jer instant-rješenja radi očuvanja stabilnosti Vlade mogu izazvati opasne i duboke društvene razdore.

Komentara 20

PR
prajdali100
10:10 28.08.2017.

Jurasovicu, ponovicu neke stvari od jucer.Kako Pupavcu ne smetaju spomenici i četnicka obiljezja u Borovu selu!!!!? Kako ne smetaju Plenkovicu!?Zasto bas sada histerija? Poslije jucerasnjih izjava jasno je da je Bernardic samo dno, dno dna.Mislim da je svima vec punn kufer Pupavca !!!!!!!

DU
Deleted user
10:13 28.08.2017.

Pokojni branitelji ponovno su žrtve podguzničke politike Plenkovića i njegovih suradnika.Medvede javiiiiiiiiiiiii seeeeeeeee,Krstičeviću javiiiiiiiiiiiii seeeeeeeee.Ne dozvolite ovom nakaradnom politikom premijera dovoditi u pitanje domovinski rat.Vi ste svoje zaslužili časno pa časno i branite temelje domovinskog rata i u miru.Vaš glas je glas za istinu i pravdu.Nemoj te šutjeti!Pozicije ministara nisu važne ako se blate branitelji a i vi ste branitelji.

DU
Deleted user
08:43 28.08.2017.

Možda nije naglašeno da se to nalazi na spomen ploči, u sjećanje poginulim. I sad se otvara pitanje - ako napišem nešto takvo u udžbeniku iz povijesti, onda nema kazneno pravnog progona jer je kontekst sasvim drugačiji. Pa je slično i u ovom slučaju - ako su oni poginuli, za domovinu, s dotičnim natpisom na amblemu na rukavu uniforme, onda treba ih ostaviti da počivaju u miru s tih par riječi jer kontekst je ovdje - nadgrobni spomenik odnosno spomen ploča i to naprosto nije "aktivno", za neko političko "mačevanje" ili opasnost od ovoga ili onoga. Ne branim ni jednu niti drugu stranu - samo činjenica jest da to kamenoklesar uklesao i da su oni dali svoje živote s istim takvim natpisom na uniformi. Pa bar to zaslužuje respekt i da ih se ne "dira"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije