Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haaški sud

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

Haški sud, BiH, presuda, Prlić, Praljak (1)
Screenshot/ICTY
29.05.2013.
u 09:30

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", rekao je sudac u presudi.

Haaški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Treba istaknuti da su to nepravomoćne presude koje u drugom stupnju treba potvrditi Žalbeno vijeće.

Sudsko vijeće na čelu s predsjedavajućim francuskim sucem Jeanom Claudeom Antonettijem ukupno je šestorici Hrvata dosudilo 111 godina zatvora, a u kazne će im se pribrojiti i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom sedmogodišnjeg suđenja.

>> Sažetak presude pročitajte ovdje

Plan je bio pripajanje Herceg-Bosne Hrvatskoj ili stvaranje hrvatske republike na tom prostoru

Suci Haaškog suda zaključili su da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom te još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg-Bosne kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

"Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", napisali su u presudi suci i dodali kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja.

Ubijali, protjerivali, zatvarali i mučili Muslimane

Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom. U zaključku je napisano da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", napisali su suci u presudi. U presudi su se posebno spominjali mnogi zatočenički centri za Muslimane koji su osnovani u Herceg-Bosni u kojoj su zatvorenici, civili i vojnici mučeni i ubijani te držani u lošim uvjetima.

Spominje se i ubijanje te deložiranje i protjerivanje Muslimana iz domova te njihovo premještanje "u treće zemlje" preko Hrvatske kako bi se stvorio prostor u Herceg-Bosni u kojem su trebali biti "naseljeni Hrvati iz srednje Bosne".

Kronologija izricanja presude:

10 sati – Na početku su svi odvjetnici obrana pozdravili časni sud.

10.05 sati – Sudac Antonetti uzeo je riječ i zahvalio svim ljudima koji su sudjelovali u suđenju.

10.07 sati – Tužiteljstvo je šestoricu optužilo za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu – rekao je sudac Antonetti te dodao da su htjeli stvoriti "hrvatski teritorij uz granicu s Hrvatskom".

10.09 sati – Pročitao je po kojim su sve točkama optuženi Hrvati iz BiH.

10.15 sati – Sudac Antonetti pročitao je kronologiju sukoba u BiH i događaje koji su povezani s optužnicom protiv šestorice Hrvata. Govorio je o zatvaranju Bošnjaka i granatiranju istočnog Mostara te rušenju Starog mosta.

"HVO je uhićivao muškarce Muslimane i lišavao ih slobode nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja"

10.24 sati – Govorio je i o silovanju žena koje su počinili vojnici HVO-a te oduzimanju ključeva stanova Muslimana i krađi stvari iz stanova. "HVO je uhićivao muškarce Muslimane i lišavao ih slobode nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja", rekao je sudac te dodao da su zatočene i žene i djeca.

10.27 sati – Ističe slučajeve u kojima je HVO "masovno lišavao slobode" Muslimane i odvodio ih u zatvore.

10.29 sati – Govorio je o petorici zatočenika iz Stoca koje su nasmrt pretukli u "koštanoj bolnici" vojnici HVO-a.

10.36 sati – "Neki zatočenici bili su zlostavljani i seksualno", kazao je sudac. "Neke su žene vojnici HVO-a seksualno zlostavljali", rekao je sudac. "S masovnim uhićenjima HVO je vodio i nekoliko zatočeničkih centara", kazao je sudac te dodao da je HVO u zatočeništvu držao tisuće Bošnjaka u zatočeništvu, kako vojnika tako i civila. "Uvjeti su bili vrlo loši u zatočeničkim centrima", rekao je sudac.

10.40 sati – "Vijeće ističe da su posebno teški uvjeti bili na helidromu i Dretelju. Pripadnici HVO-a redovno su tukli zarobljenike", kazao je sudac. "Jednog zatočenika u na helidromu su natjerali da poliže vlastitu krv", rekao je sudac. "Zatočenike su koristili kao živi štit", rekao je sudac čitajući presudu.

"Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob"

10.41 sati – "Zatočenike su premještali u Hrvatsku dok nisu otišli u treće države", rekao je sudac.

10.43 sati – "Jednog zatočenika natjerali su da odreže vlastitu bradu i da je pojede", rekao je sudac o ponašanju vojnika HVO-a u Varešu.

10.45 – "Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", rekao je sudac. Počinjena su sljedeća kaznena djela: zločini protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja.

10.52 sati – Sudac je u zaključku presude kazao da je Vijeće većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg, prihvatilo da je počinjen udruženi zločinački pothvat. Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta "kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom". U zaključku je rekao da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

11.06 – Sudac je pročitao sve točke pod koje potpada udruženi zločinački pothvat, ali dodao da su počinjeni i drugi zločini koji ne spadaju u udruženi zločinački pothvat. "Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata".

Sudac je počeo konkretno čitati presude za pojedine optuženike:

Jadranko Prlić: "Jadranko Prlić imao je velike ovlasti u koordinaciji i vođenju HVO-a i Vlade. Imao je ovlasti u vezi sa zatočeničkim centrima i igrao je ključnu ulogu u odnosima HVO-a, Herceg-Bosne i Hrvatske", rekao je sudac. Dodao je da je "svjesno zatvarao oči" pred etničkim čišćenjem koje se događalo u Mostaru. "Vijeće smatra da je jedini razumno moguć zaključak taj da je Prlić omogućio da se čine zločini protiv Muslimana. Podržavao je i politiku protjerivanja zatočenih Muslimana i njihovih obitelji preko Hrvatske u treće zemlje", kazao je sudac. "Prlić je imao namjeru da Muslimane iseli s teritorija Herceg-Bosne kako bi tamo naselio Hrvate iz Srednje Bosne".  "Jadranko Prlić znatno je doprinio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac koji se kao predsjedavajući nije složio s tim zločinom.

11.21 sati – Bruno Stojić: "Imao je velike ovlasti nad većinom sastavnica vojnih snaga i vojne policije u Herceg-Bosni. Donosio je odluke o vojnim operacijama i osiguravao njihovo provođenje", rekao je sudac. "Stojić nije ulagao znatne napore da se stane na kraj zločinima. Vijeće je ocijenilo da je jedini zaključak koji se može izvesti da je Stojić prihvatio činjenje tih zločina. Stojić je znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu tako što je kontrolirao vojne snage i imao vezu s vladom", rekao je sudac.

Slobodan Praljak: "Imao je velike ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Imao je ulogu posrednika u smanjivanju napetosti između različitih elemenata HVO-a. Kao zapovjednik glavnog stožera HVO-a nadzirao je i zapovijedao HVO-om", rekao je sudac.

"Praljak je bio informiran o tome da HVO premješta i zatočuje Muslimane u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članova međunarodnih organizacija... Praljak je doprinio nastojanjima HVO-a da sakrije zločine u Stupnom Dolu. Djelovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a s ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata. Prenosio je zapovijedi i upute hrvatskih vođa HVO-u. Većina članova Vijeća uvjerila se da je Slobodan Praljak znatno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

11.24 sati – Milivoj Petković: "Vijeće je većinom glasova zaključilo da je Petković znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Petković je mogao predvidjeti da će djela seksualnog nasilja biti počinjena tijekom deložiranja Muslimana i vojnih akcija.

11.26 sati – Valentin Ćorić: "Imao je velike ovlasti nad vojnom policijom HVO-a. Imao je ovlasti da sudjeluje u borbi protiv kriminala u HVO-u, raspolagao je važnim ovlastima nad funkcioniranjem mreže zatočeničkih logora HVO-a", rekao je sudac u presudi. "Većina u Vijeću uvjerila se da je Ćorić u znatnoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Imao je namjeru protjerati muslimansko stanovništvo", kazao je sudac.

11.33 – Berislav Pušić: "Znao je za masovna uhićenja Muslimana u Herceg-Bosni, znao je i za vrlo teške uvjete u kojima su Muslimani bili zatočeni, a znao je i za zlostavljanje zatočenika. Vijeće konstatira da nije poduzeo mjere kako bi se uvjeti popravili i zlostavljanja prekinula. Doprinio je počinjenju zločina", rekao je sudac u izricanju presude. "Većina u vijeću uvjerila se da je Pušić u znatnoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

Tužiteljstvo je za Praljka, Petkovića, Prlića i Stojića tražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35 godina, a za Pušića 25 godina zatvora. Obrane su zatražile oslobađanje optuženika.

>>'Vjerujem da ćemo nakon presude svi ići kući'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije