Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutkinja Grahovac:

'Ne bi trebalo biti mjesta za ovakve ljude u nogometu'

Željko Širić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/8
25.03.2014.
u 19:45

Željko Širić osuđen na četiri godine zbog tzv. poštenog suđenja.

– Ovakvim osobama, koje ne poštuju etičke kodekse HNS-a, ne treba dopustiti da budu u hrvatskom nogometu. Ove kazne poruka su svima u sportu da će ovakvo ponašanje doživjeti osudu te će biti sankcionirano – kazala je sutkinja Gordana Mihela Grahovac obrazlažući na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćnu presudu Željku Širiću i Nevenu Šprajceru za tzv. pošteno suđenje.

Maleš je žrtvovao sve

Širić, bivši predsjednik Komisije nogometnih sudaca te bivši dopredsjednik HNS-a, nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, dok je Neven Šprajcer, bivši tajnik NK Karlovca, nepravomoćno uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Usto je Širiću izrečena i zabrana obavljanja svih funkcija u nogometu na osam godina, a Šprajceru je ista zabrana izrečena na četiri godine.

Širić mora vratiti i 3000 eura mita, koliko je prema optužnici uzeo od Šprajcera, dok je 30.000 eura mita koje je preuzeo od Hrvoja Maleša već oduzeto. Mora platiti i oko 40.000 kuna sudskih troškova. Prema optužnici, Širić se teretio da je od Hrvoja Maleša, predsjednika uprave Hajduka, 2011. tražio 85.000 eura da bi Hajduk u toj sezoni imao tzv. pošteno suđenje. Maleš mu je u prosincu 2011. isplatio 30.000 eura, nakon čega je uhićen. No, ako je netko pomislio da je nekadašnji Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš pobjedonosno dignuo ruke u zrak i nazdravio pjenušcem, grdno se prevario. Kada je čuo da će Željko Širić u zatvor, nije želio ništa komentirati. Kliještima smo morali izvlačiti izjavu.

– Borio sam se protiv sustava, a ne protiv ljudi. Žao mi je što je sve bilo svedeno na nekakav privatni obračun između Širića i mene. To je isključivo bila borba predsjednika jedne institucije kakav je Hajduk protiv anomalija u sustavu u kojemu funkcionira – kazao je Maleš.

Obrazlažući presudu, sutkinja Grahovac napomenula je i da iz izvedenih dokaza proizlazi da je Širić nedvojbeno bio vrlo moćna osoba u hrvatskom nogometu, da je imao stvarnu moć pri određivanju sudaca. Sutkinja se posebno osvrnula na Hrvoja Maleša koji je postao pouzdanik USKOK-a kazavši da je Maleš cijeli svoj život stavio na kocku u interesu kaznenog postupka.

– Maleš nije htio sudjelovati u kriminalu, boreći se protiv sustava, srčano je branio boje svog kluba. Žrtvovao je svoju profesionalnu karijeru i svoju intimu u interesu kaznenog postupka. Iz njegova mobitela izvađeno je 14.000 SMS poruka, a nijedna od tih poruka nije bila od uvaženih nogometnih djelatnika koji bi mu čestitali na građanskoj hrabrosti.

“Vladar virtualne igre”

Umjesto toga, ti su ugledni djelatnici na sudu mijenjali i ublažavali iskaze koje su davali u USKOK-u, a s obzirom na odjek koji je Malešova gesta imala u javnosti i napade kojima je bio izložen, za njega bi bilo bolje da je šutio o svemu. Ali nije i to je sud znao cijeniti – kazala je sutkinja. Dodala je i da se u Širićevo vrijeme u “HNS-u nešto moglo postići jedino ako si surađivao sa Širićem, dok se Širić ponašao kao suvereni vladar virtualne nogometne igre”.

Šprajcer nije zadovoljan presudom.

– Trebao sam dobiti oslobađajuću presudu zato što me se tereti bez dokaza. Tu mislim na svjedoka optužbe Dražena Mejašića koji je dao 7 do 10 kontradiktornih izjava – kazao je Šprajcer.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je samo: “Nećemo komentirati nepravomoćnu presudu.”

>>'Maleša nema nigdje, a Širić je rado viđen na utakmicama reprezentacije'

>>'Sve što mi se stavlja na teret konstrukcije su Hrvoja Maleša'

Komentara 50

DU
Deleted user
09:51 25.03.2014.

ako ovaj bude oslobođen onda treba sudove ukinuti u uvestui rulju i ulicu. rezultat će biti pošteniji.

Avatar Melankolija
Melankolija
10:20 25.03.2014.

Cuj "on nebi primio mito da ga ovaj nije potaknuo", haloooo...?

AS
ante_slavonac
09:25 25.03.2014.

Jedno 15 godina strogog zatvora pa će biti poštenog suđenja za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije