Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTUPAK

Presuda Trgovačkog suda

Zgrada Trgovačkog suda u Zagrebu
Marko Lukunic/PIXSELL
18.02.2021.
u 10:01

Utvrđuje se da je tuženik povrijedio autorska imovinska i moralna prava tužitelja na način da je neovlašteno koristio fotografiju tužitelja

Trgovački sud u Zagrebu, po sucu pojedincu Sanda Jeromela, u pravnoj stvari tužitelja: ALAN GRUBELIĆ, Zagreb, Kninski trg 11, OIB: 65365851501, kojeg zastupa punomoćnica Kristina Delfin Kanceljak, odvjetnica iz Zagreba, Jurišićeva 21, protiv tuženika: VEČERNJI LIST d.o.o., Zagreb, Oreškovićeva 6H, OIB: 92276133102, kojeg zastupa punomoćnik Hrvoje Ladan, odvjetnik iz Zagreba, Metalčeva 5, radi povrede autorskog prava, nakon zaključene glavne i javne rasprave dana 26. rujna 2018. godine, u prisutnosti punomoćnika tužitelja i tuženika, danom objave 18. listopada 2018. godine presudio je

I.    Utvrđuje se da je tuženik povrijedio autorska imovinska i moralna prava tužitelja na način da je neovlašteno koristio fotografiju tužitelja reproduciranjem i stavljanjem na raspolaganje javnosti i to: 26. prosinca 2015. na portalu tuženika „vecernji.hr“ u članku „Spektakularne fotografije: nazire se novi izgled zagrebačke luke“ neovlaštenom izmjenom fotografije i navođenjem druge osobe kao autora i dana 16. siječnja 2016. u tiskanom izdanju „Večernji list“, na 25. stranici političkog magazina „Obzor“, neovlaštenom izmjenom fotografije i nenavođenjem tužitelja kao autora.

II.    Zabranjuje se tuženiku daljnja povreda autorskih prava tužitelja na način da ukloni autorsko djelo tužitelja iz svih memorija internetskih stranica koje proizlaze iz objave na http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/nazire-se-novi-izgled-zagrebacke-zracne-luke-1047622/multimedia/p9 te uklanjanje fotografije s navedene stranice, kao i da u budućnosti ne koristi ni na koji način navedenu fotografiju.

III.    Nalaže se tuženiku da isplati tužitelju na ime penala iznos od 2.000,00 kn sa zateznom kamatom koja teče na iznos od 1.000,00 kn od 26. prosinca 2015. i na iznos od 1.000,00 kn od 16. siječnja 2016. sve do isplate, po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za tri postotna poena, u roku od osam dana.

IV.    Nalaže se tuženiku da isplati tužitelju na ime neimovinske štete zbog povrede autorskih moralnih prava iznos od 10.000,00 kn sa zateznom kamatom tekućom od presuđenja do isplate i to po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem prosječne kamatne stope na stanje kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za tri postotna poena, u roku od osam dana.

V.    Odbija se tužbeni zahtjev u dijelu u kojem tužitelj potražuje s naslova penala iznos od 25.000,00 kn i nematerijalne štete iznos od 14.000,00 kn.

VI.    Izreka ove presude objavit će se na portalu „Vecernji.hr“ i u tiskanom izdanju „Večernji list“, političkog magazina „Obzor“ u roku osam dana od pravomoćnosti presude, na trošak tuženika.

VII.    Svaka strana snosi svoj trošak.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije