Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valutna klauzula u CHF

Presuda Suda EU argument za rušenje arbitraže i obranu Zakona o konverziji

12.12.2015., Zagreb - Udruga Franak organizirala je prosvjed zbog nepravilnosti u konverziji kredita ispred poslovnice Raiffeisen bank u Jurisicevoj ulici i Hypo banke na Trgu bana Jelacica. Prosvjedovali su tako sto su uplacivali rate kredita u kovanicam
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
22.09.2017.
u 07:10

Goran Selanec, kandidat za Ustavnog suca: čudno je što su naši sudovi donosili odluke kao da se ne tiču europskog prava. Svi drugi sudovi tražili su tumačenja Suda EU

Presuda Suda EU, donesena u povodu instituta prethodnog pitanja u sporu rumunjske dužnice kredita u francima, potvrdila je smjer u kojem ide pravosuđe EU: banka za kredite u stranoj valuti mora dužniku pružiti dovoljno informacija kako bi donio razboritu odluku. U suprotnom je ništetan. Što to znači za procese koji se vode oko hrvatskog “slučaja franak”, obrazlagale su jučer involvirane strane, ali i stručnjaci. Dok Hrvatska udruga banaka ustraje na stavu da su odredbe o valutnoj klauzuli u CHF-u jasne i razumljive te se ne ispunjavaju preduvjeti za ispitivanje njihove poštenosti, kao i da banke u vrijeme odobravanja kredita nisu mogle predvidjeti kretanje tečaja, Udruga Franak smatra da se presudom otvaraju vrata proglašenju ništetnosti svih kredita u CHF-u.

– Izuzetno je povoljna za potrošače i nadam se da će utjecati na odluku Vrhovnog suda. Nije bilo dovoljno reći da franak može rasti i padati, nego da je možda i sto puta veći rizik od eura te da HNB štiti tečaj kune u odnosu na euro, ali ne i franak. To je možda trebalo staviti i u ugovor, što je ovaj sud i potvrdio – istaknuo je na konferenciji za novinare Denis Smajo, aktivist Franka. Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić dužnike je uputio da privatnim tužbama traže ništetnost ugovora pozivajući se na presudu.

Pravorijek će, svakako, dati hrvatsko pravosuđe. No, kakav bi mogao biti, objasnio je kandidat za suca Ustavnog suda i stručnjak za EU pravo Goran Selanec.

– Kad iskombinirate dva testa, transparentnosti i poštenosti, sami krediti nisu nepošteni i mogli su se naći na tržištu, ali s obzirom na rizik koji sadrže i štetne posljedice, pragovi zaštite potrošača koje su banke morale zadovoljiti natprosječno su visoki – tumači doktor prava te dodaje da to i sudovi kod nas moraju uzeti u obzir kad donose odluke u budućnosti. Ovakva presuda stavlja Hrvatsku u povoljan položaj i u odnosu na Zakon o konverziji kao jedini način zaštite dužnika. Kad je posrijedi arbitraža, njezine se odluke, smatra, ne mogu provoditi u pravima država članica, jer su pitanja kojima se bavi u nadležnosti EU. – Za Hrvatsku je puno bolje postupak riješiti na Europskom sudu – zaključuje pravnik koji se čudi što su naši sudovi donosili odluke kao da se ne tiču europskog prava, dok su sudovi drugih zemalja s CHF kreditima tražili tumačenja Suda EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije