Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL MOSTARA

Presuda: Stari most bio je legitiman vojni cilj

Mostar most
Stojan Lasić/Večernji list
31.05.2013.
u 14:20

Skakač sa Starog mosta Emir Balić smatra kako je rušenje Starog mosta bila poruka Bošnjacima da im nije mjesto u Mostaru.

Presuda Jadranku Prliću i ostalima izazvala je velik šok i zbog odluka suda o pitanju Starog mosta. Sudsko vijeće presudilo je kako se Starim mostom koristila Armija BiH te da je zbog te činjenice taj objekt bio legitimni vojni cilj. To je pitanje godinama kamen spoticanja u hrvatsko-bošnjačkim odnosima u BiH, osobito u Mostaru. Nakon takve odluke suda, napokon je i to pitanje riješeno, a Hrvati oslobođeni krivnje za to djelo. Da će odluka sudskog vijeća u predmetu Prlić i ostali po ovom pitanju biti takva, dalo se naslutiti još prije tri godine. Tada je na jednom od ročišta predsjedavajući sudskog vijeća sudac Jean Claude Antonetti poručio tužiteljstvu kako nisu uspjeli dokazati da je HVO srušio Stari most, što je izazvalo šok u sudnici. Antonetti je tada pitao tužitelje zašto pred sud nisu doveli vojnike iz tenka HVO-a koji je pucao prema Starom mostu. Naravno, odgovora nije bilo.

– Samo smo na taj način sa sigurnošću mogli doznati što je bilo, zašto su pucali, tko im je naredio da pucaju – rekao je tada Antonetti, a što se ogledalo u ovotjednoj presudi Prliću i ostalima. Bošnjaci su, naravno, nezadovoljni takvom presudom, a Hrvati poručuju kako je barem taj dio presude šestorici Hrvata pravedan.

Najoštriji u komentarima bio je skakač sa Starog mosta Emir Balić koji je poručio da se i dalje zna tko je srušio most i zašto. Istaknuo je kako se preko mosta nije moglo prelaziti te da je on samo dokrajčen 9. studenoga 1993. godine. Smatra kako je rušenje Starog mosta bila poruka da Bošnjacima nije mjesto u Mostaru i da je to hrvatski grad.

Predstavnici hrvatskih udruga poručuju da je upravo preko Starog mosta Armija BiH transportirala ljude i oružje kako bi napadala desnu obalu Neretve. Slažu se s ocjenom Haaga da je Stari most bio legitimni vojni cilj, ali i ističu kako je ostatak presude skandalozan te se nadaju da će nepravda prema Prliću i ostalima biti ispravljena u žalbenom postupku.

Sasvim je jasno da će i nakon presude svaka od strana u Mostaru imati svoje viđenje rušenja Starog mosta, ali i ostalih događaja tijekom rata. Još će dugo u BiH postojati više istina, bez obzira na to što kaže haaški ili bilo koja pravosudna institucija. Proteći će još puno Neretve ispod novog Starog mosta dok se zaborave sve strahote koje je Mostar doživio početkom devedesetih.

>>Radi četiri dana tjedno, a onda bježi kući u Pariz

>>'Utemeljitelji Herceg-Bosne spasili su BiH od raspada'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije