Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splićanin protiv banke

Presuda pomaže i drugim klijentima koji tuže banke

lova
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
04.11.2014.
u 08:28

Ta prva presuda protiv banaka u slučaju franak objavljena je tek kad su se o njoj raspričali splitski odvjetnički krugovi

        Prva pravomoćna presuda po tužbi pojedinca protiv banke za promjenjive kamate donesena na Županijskom sudu u Splitu imat će određenu ulogu i u drugim parnicama. Pravomoćno utvrđenu ništetnost dijelova ugovora o mijenjanju kamatne stope - slučaj u kojem je Splitsku banku pobijedio njezin bivši klijent Mirko Mastilović, odvjetnik i bivši sudac, upravo će on potegnuti u korist svojih klijenata.

Kako je Mastilović potvrdio Poslovnom dnevniku, tu će presudu priložiti i u parnicama koje vodi.

- Imam 15-ak predmeta ove vrste; ili su klijenti isplatili kredit, pa tuže, što je bio moj slučaj, ili tuže banke tijekom otplate kredita, ili su u ovrsi, pa je tužbom zaustavljamo. Još nigdje nisam dobio prvostupanjsku presudu, pa ću u svim predmetima priložiti ovu presudu, kaže dodajući i da će u svim predmetima zatražiti i vještačenje. Koplja će se još lomiti jer je Splitska banka zatražila izvanrednu reviziju, a slučaj je i dospio u javnost kad su se o njemu raspričali splitski odvjetnički krugovi.

Odluka je donesena još u kolovozu, a Mastilović kaže da je to smatrao osobnom stvari. Predmet je vodio splitski odvjetnik Davor Radić, a pomagao je i porečki odvjetnik Dario Čehić. Čehić smatra da je presuda odjek presude VTS-a.

- Pokazatelj je da će sudovi suditi onako kako je sudio VTS, među ostalim, zato što po zakonu presuda VTS-a u kolektivnoj tužbi ima značaj presedana, pa niži sudovi nemaju puno slobode tumačiti, kaže. Drugi presedan, navodi, koji je vodio suce Županijskog suda u Splitu odluka je iz travnja ove godine Europskog suda pravde u povodu zahtjeva Vrhovnog suda Mađarske.

Splitski Županijski sud obavio je uvid u nove presude, a kako one imaju značaj prava, sud je odluku utemeljio na tim presudama. Odbio je prvi tužbeni zahtjev da je cijeli ugovor ništetan.     

>> Slučaj Franak: 'Budu li banke morale platiti kaznu, država izlazi iz recesije'

>> Udruga Franak: U Splitskoj banci za isti kredit EKS veći nego u drugima

Komentara 1

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
09:18 04.11.2014.

Glavno da je nama Ljubljanska banka, za štednju otetu 23 godine upisala 0,2 % kamata!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije