Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA PRAVA ŽALBE

Presuda je konačna: ‘To je odiozan zločin, žrtva je jako patila’

David Komšić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
10.01.2020.
u 18:58

Komšić se teretio da je u veljači 2017. ubio Kristinu Krupljan, koju je u svom vozilu nožem izbo 88 puta. Tijekom suđenja nije iznosio obranu, no kazao je da mu je žao

David Komšić (22), pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora zbog odioznog ubojstva bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, odlučio je Vrhovni sud.

Društvena i moralna osuda

“Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna dugotrajnog zatvora od 25 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta će kazna utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzročio žrtvi. Jačina ugrožavanja zaštićenog dobra koja se očituje i kroz patnje žrtve prelazi granice intenziteta i okrutnosti koje to kazneno djelo inače čini teškim. Odiozan zločin u kojem je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego druge žrtve u sličnim situacijama zaslužuje ovako oštru kaznu jer se takvim ponašanjem opasno ugrožavaju temeljna ljudska dobra i moralne vrijednosti društva”, stoji u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Kako je riječ o presudi izrečenoj u trećem stupnju, to znači da je presuda konačna i Komšić na nju više nema pravo žalbe. Njega je vijeće zagrebačkog Županijskog suda u travnju 2018. nepravomoćno osudilo na 30 godina zatvora.

Nakon žalbe obrane, Vrhovni sud mu je kaznu smanjio za pet godina. Kako je bila riječ o kazni dugotrajnog zatvora, imao je pravo na još jednu žalbu.

Žalio se on, ali i tužiteljstvo koje je tražilo višu kaznu. No obje su žalbe odbijene i presuda je sada pravomoćna.

Komšić se teretio da je u veljači 2017. ubio Kristinu Krupljan, koju je u svom vozilu nožem izbo 88 puta. Tijekom suđenja nije iznosio obranu, no kazao je da mu je žao.

Da mu je žao, ponavljao je i na žalbenim sjednicama na kojima je svjedočio videovezom iz Kaznionice u Lepoglavi.

Njegova obrana smatrala je da se Komšiću kao mlađem punoljetniku trebalo suditi prema Zakonu o sudovima za mladež, a ne prema općem kaznenom pravu. No takvog stava nije bilo vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojem je za pravo dao i Vrhovni sud.

– S obzirom na vrstu kaznenog djela te njegovo počinjenje zaključeno je da počinjeno kazneno djelo nema karakter mladenačkog delikta niti je počinjenje djela ekscesne prirode proizišlo iz nedovršenog procesa psihosocijalnog sazrijevanja karakterističnog za dob.

Djelo je odraz životne dobi počinitelja starijeg od 21 godinu. Osim toga, ni svrha izricanja sankcija ne bi bila postignuta izricanjem maloljetničkog zatvora imajući na umu podatke o ličnosti, obiteljskim prilikama i ranijem životu optuženika – naveo je u obrazloženju pravomoćne presude Vrhovni sud.

Uporan i bešćutan

Vrhovni je sud Komšiću posebno otegotnom cijenio što je iskazao upornost i bešćutnost pri počinjenju djela. Otegotno mu je bilo i što je ubojstvo motivirano posesivnošću i ljubomorom.

Nadalje, Komšić je, navodi Vrhovni sud, bio svjestan i da je Kristina Krupljan bila trudna, a iako je više puta kazao da mu je žao, u njegovo žaljenje i kajanje Vrhovni sud, baš kao ni zagrebački Županijski sud, nije povjerovao. Odnosno, smatrali su da to kajanje nije iskreno.

Komentara 14

Avatar zlatan21
zlatan21
19:02 10.01.2020.

Sreca po ubojicu pa mu se sudi u Hrvatskoj gdje je Sudstvo jako korumpirano. Da se ubojstvo desilo u USA on bi odgovarao za dvostruko ubojstvo i moguce dobio bi smrtnu kaznu. Ovako u Hrvatskoj on je nagradjen.

SC
schwertransport
19:05 10.01.2020.

Oko za oko, zub za zub....

VL
vlatx
19:20 10.01.2020.

Ovakvim opisom izričaja kazne sud je htio vratiti vjerodostojnost? Pa lik je zaslužio doživotnu kaznu a sudstvo sada svoju presudu prikazuju kao primjer drugima? Sud svoju vjerodostojnost ne bi nikada trebala ni dokazivati da su svi jednaki pred pravdom ali na žalost svjedoci smo sasvim drugačije situacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije