Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Prestanite ovo raditi dok prelazite pješački prijelaz!

Prvi semafor u Hrvatskoj koji pješake zadubljene u ekran mobitela upozorava na crveno
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.10.2019.
u 23:39

U Zagrebu svakih sat vremena ima 1000 potencijalnih nesreća zbog korištenja mobitela pri prelasku preko pješačkog prijelaza

Svaki peti pješak koristi mobitel na pješačkom prijelazu, a svaki sat četiri pješaka prelaze s mobitelom u ruci na crveno svjetlo na semaforu – ti podaci izneseni su na konferenciji „Mi i naši gadgeti u prometu – Signalizacijom protiv opasnih navika” koju je u povodu obilježavanja 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu organizirala Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

U Zagrebu je u nedavno postavljen prvi semafor u Europi koji upozorava pješake i bicikliste koji su zadubljeni u ekrane mobitela da je upaljeno crveno svjetlo na pješačkom prijelazu. Semafor je postavljen na raskrižju Frankopanske i Gjure Deželića, a istraživanje koje je pri tome provedeno pokazalo je da od 500 pješaka koji u sat vremena prođu to križanje njih 100 to učini dok koristi mobitel.

Voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu Renata Ivanović upozorila je da u Zagrebu ima više od 400 raskrižja, a da je njih oko 200 tako frekventno kao raskrižje Frankopanske i Gjure Deželića pa prema tome svakih sat vremena u Zagrebu ima 1000 potencijalnih nesreća zbog korištenja mobitela pri prelasku preko pješačkog prijelaza. Ona je navela i da je prvi dan rada semafora na križanju Frankopanske i Gjure Deželića dva posto manje pješaka koristilo mobitel kod su prelazili cestu na pješačkom prijelazu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pilot-projekt postavljanja novog tipa pametnog semafora inače ostvaren je u suradnji s Gradom Zagrebom i tvrtkom Elektromodul – promet, a istraživanje i mjerenje ponašanja pješaka na raskrižju Frankopanske i Gjure Deželića prije i za vrijeme rada semafora napravio je Zavod za prometnu signalizaciju Fakulteta prometnih znanosti. 

Ključne riječi

Komentara 9

MI
midea
06:23 22.10.2019.

prestanite ovo raditi u zivotu : pušiti , krasti , drogirati se , piti alkohol , lagati , varati žene , muževe , i što je najbitnije ,glasati za HDZSDP !

CH
chemica
00:15 22.10.2019.

Možda, da im zakonski zabranite prelaženje zebre s isukanim mobitelom, ili još bolje, svako sudjelovanje u prometu? Nek na pločniku radi što ga je volja, ali onaj tren kada mu se put križa s par tona čelika, možda bi ii on trebao odgovarati za prekršaj koji je napravio. Jer, krenuti pod jureći automobil dok desetak pješaka uredno čeka na semaforu zeleno kako bi prešli ulicu ne može biti krivnja vozača. Što da ga je ubio? Nit je taj vidio semafor, nit je vidio ostale pješake da čekaju, a nije vidio ni jureći BMW-ow terenac kako "lovi" zeleno za skretanje. Kao da je malouman! Noge hodaju, jezik melje, a mozak se isključio. Kao zombi. Do kada tako? Automatski je kriv vozač.

MI
Mikrovalna
23:49 21.10.2019.

2% manje, wow. Zapanjen sam! Znaci nije ih mobitel koristilo 100, nego 98. Milina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije