Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGRAM

Preslušane tajne snimke: 'Je l' imamo neku praznu kompostanu da to istovarimo, a da to nitko ne zna?'

Zagreb: Suđenje za aferu Agram na Županijskom sudu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
22.03.2021.
u 15:30

U jednom od razgovora čuje se i da će se "Pero javiti na javni poziv", a iz konteksta nekih razgovora, može se zaključiti i da oni koji razgovaraju znaju da ih se tajno prisluškuje, jer se zezaju na tu temu

Jesi se čuo s Bobom? Je l'' imamo neku praznu kompostanu da to istovarimo, a da to nitko ne zna? - pita Milan Bandić svog sugovornika, s kojim priča o zbrinjavanju otpada u Zagrebu.

Riječ je o jednom od 90-ak tajno snimljenih razgovora koji su jučer preslušani u sudnici zagrebačkog Županijskog  suda u nastavku suđenja za aferu Agram. Odnosile su se na točku optužnice  koja se bavi zbrinjavanjem otpada, a USKOK tvrdi da je u tom poslu Grad Zagreb pogodovao Petru Pripuzu, odnosno tvrtkama u njegovom vlasništvu, da dobiju posao za zbrinjavanjem otpada.

Osim Pripuza, Bandića, koji je u međuvremenu preminuo te Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak radi bolesti razdvojen u toj su točki, još su optuženi Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko. Inkriminirano vrijeme je od  listopada 2013. do svibnja 2014., a spomenuti akteri međusobno razgovaraju o problemu otpada u Zagrebu te kako da ga riješe. U tim se razgovorima spominju i razni sastanci s tadašnjim ministrom Mihaelom Zmajlovićem, kojeg je zanimalo kako će Zagreb  gospodariti otpadom, što je u to vrijeme bila velika politička tema.

>> VIDEO Protiv Milana Bandića je podneseno 250 kaznenih prijava, a uhićen je zbog afere Agram

Tada se vodila i kampanja kojom su se građani pozivali da odvajaju otpad, a Bandić, nedostatak zelenih otoka, čuje se u razgovorima, pokušava riješiti postavljenjem tih zelenih otoka na parkirališta. Na za to je potrebno ukinuti neka postojeća parkirališna mjesta pa gradonačelnik daje naredbu da  se to obavi. No veći je problem glomazni otpad koji se nema gdje odvoziti, pa se  u jednom  razgovoru tako čuje kako Bandića  brine da se ne sazna da se taj otpad odvozi u C.I.O.S, jer uvijek netko, kako  kaže propjeva. 

Bandić dalje govori da se kod "Kondora može unajmiti 218 kontejnera". Kondor je, smatra USKOK, Bandićeva šifra u tajno snimljenim razgovorima za Pripuza, dok je u tim istim razgovorima, Leopard, Pripuzova šifra za Bandića.

Kako problem sa zbrinjavanjem otpada eskalira, na tajno snimljenim razgovorima čuje se kako je jedno od rješenja da se sve to potrpa u kamione i odveze u Veliku Goricu, na što Bandić jednom od sugovornika kaže da će se on čuti s Barišićem.

- Važno je napuniti kamione, što više kamiona - govori Željko Horvat jednom od sugovornika.

No problem nastaje kada iz Velike Gorice dolazi odgovor da oni mogu primiti samo 100 tona, pa se onda dalje rješenje iznalazi u žurnom raspisivanju javnog poziva, za što USKOK u optužnici tvrdi da je napravljen po mjeri C.I.O.S.-a.

U jednom od razgovora čuje se i da će se "Pero javiti na javni poziv", a iz konteksta nekih razgovora, može se zaključiti i da oni koji razgovaraju znaju da ih se tajno prisluškuje, jer se zezaju na tu temu, pa jedan drugome govore da neće međusobno razgovarati jer  je jedan od njih pod tajnim mjerama.

Komentara 42

Avatar FalusBonus
FalusBonus
15:47 22.03.2021.

ili ti ga kako je bandić legalizirao mafiju grada Zagreba

DU
Deleted user
16:05 22.03.2021.

Mafija sve, u rudnik i na šljaku baciti....na cca 10god......16h dnevno rada

RE
reborn
17:03 22.03.2021.

Sada kada Bandića nema, sada se može vidjeti kako je izgledalo upravljanje Zagrebom. Da je Bandić živ, onda bi te iste informacije bile zaokpane u ormarima do daljnjega... Nije Bandić (bio) problem, već cijela kriminalna hobotnica koja ide do vrha DORH-a, vrha USKOK-a,vrha MUP-a i do vrha vlade RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije