Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ministrica

Blaženka Divjak: Važnija mi je tehnologija od ideologije

Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.06.2017.
u 13:05

Informacija iz Hrasta da im je premijer obećao da će Vican i Buljan Culej i dalje voditi reformu digla je nervozu koju je stišao premijer Plenković

– Neću pristati na ucjene koje bi došle od bilo koje stranke, pa niti od stranke koja je mene predložila. Ucjene i borba za fotelje nikako, već zajednički rad – poručila je pedesetogodišnja prof. dr. Blaženka Divjak na sjednici Saborskog odbora za obrazovanje, kojem ju je jučer nešto poslije 16 sati kao kandidatkinju za ministricu obrazovanja predstavio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Odbor joj je dao podršku. Nakon što je prije “saslušanja” iz Hrasta stigla informacija da im je premijer Andrej Plenković obećao da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej i dalje voditi kurikularnu reformu, nastala je frka i pojavilo se pitanje hoće li profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu pristati na kandidaturu jer želi ekipu s kojom će moći surađivati. Premijer Plenković je očito uspio raščistiti problem, pa je na sjednici Saborskog odbora predstavio Blaženku Divjak kao nestranačku osobu (predložio ju je HNS) koja je dokazala da ima stručna znanja i sve kompetencije da preuzme funkciju ministrice.

O ekspertnoj skupini rekla je da će temeljito pregledati dokumentaciju i razgovarati sa članovima Povjerenstva. Odlučit će treba li poništiti natječaj za čelne ljude kurikularne reforme.

“Ne tratimo vrijeme”

– Sloboda izbora suradnika važna je zbog projekata koji se misle provoditi – smatra Divjak.

Blaženka Divjak
1/16

Premijer Plenković očito je oko 16 sati uspio raščistiti problem, pa je na sjednici saborskog odbora predstavio je B. Divjak kao nestranačku osobu koja je dokazala da ima stručna znanja i sve kompetencije da preuzme funkciju ministrice.

– Očekujem da u svom mandatu preuzme nastavak procesa reformi i osigura ozračje koje će omogućiti najširi društveni konsenzus oko obrazovne reforme – poručio je Plenković i dodao kako očekuje i to da B. Divjak pridonese smirenom tonu vođenja rasprava.

– Teme obrazovanja naše djece nisu teme za prosvjede i antagonizme – poručio je.

– Obrazovanje i znanost u Hrvatskoj su prioritet. Osnovno i srednje obrazovanje tema je kurikularne reforme. Voljela bih da o toj temi raspravljamo na konstruktivan način bez traćenja vremena. Vjerujem da nećemo potratiti vrijeme i da naša djeca neće biti taoci nesuradnje. To je bila moja motivacija. Kao nekome tko dolazi iz STEM područja, važnije mi je da razgovaramo o tehnologiji, nego o ideologiji – istaknula je jučer prof. dr. Divjak. Njezini kolege s posla kažu da je riječ o vrlo organiziranoj osobi kojoj nije problem na poslu ostati i po 12 sati u komadu. Široj je javnosti postala poznata kad se 2014. godine kandidirala za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu. Ušla je u drugi krug s prof. dr. sc. Damirom Borasom koji je na kraju pobijedio s 35 glasova, dok je ona dobila 31, uz dva suzdržana glasa. Otvoreno je znala kritizirati stanje u visokom obrazovanju, podržala je štrajk studenata i profesora na Hrvatskim studijima...

Autorica desetak knjiga

Blaženka Divjak rođena je u Varaždinu. Redovita je profesorica u trajnom zvanju iz polja matematike i znanstvena savjetnica iz polja informacijskih znanosti na FOI-u. Autorica je desetak knjiga i više od 80 znanstvenih i stručnih članaka, a zanimljivo je i da je na ICT Gold Awards konferenciji prošle godine uvrštena među 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 11

DU
Deleted user
13:25 10.06.2017.

Je je...zato ste i sveli reformu školstva na onom prosvjedu na Jelačić placu na pitanje vjeronauka u školi....o tisućama nedostataka i pitanjima u takvom kurikulumu od strane stručnjaka, profesora, učitelja, akademika, znanstvenika vaš ideološki blizanac Jokić nije dvije suvisle rekao.....ja vam ne vjerujem.

Avatar juricamesko
juricamesko
14:08 10.06.2017.

samo nam ne naturaj u reformu skolstva Platformu 112 te Jokica i Nevena Budaka.makni ta zla od ministarstva i reforme

DU
Deleted user
13:37 10.06.2017.

Divjakica je krajnje neugodna osoba, kako uopćenetko može i pomisliti da je dobra za ministricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije