Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo Podolnjak protiv

Prepucavanja na Odboru za Ustav: Nema pretpostavki za raspisivanje referenduma

Zagreb: Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o potpisima za referendume
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
06.02.2019.
u 12:02

Hrvoje Zekanović: Predstavnici inicijativa koji su tu kraj mene nisu dobili priliku govoriti na ovoj sjednici i to je sramotno

Nakon višesatne rasprave, Odbor za Ustav odlučio je danas s 11 glasova za i jednim protiv (Mostov Robert Podolnjak) da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma na zahtjev dviju inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa. Ključna rasprava vodila se oko toga treba li Odbor tu odluku prepustiti Ustavnom sudu ili ne treba, i dok je većina tvrdila kako nema potrebe jer je jasno utvrđeno da nije prikupljen dovoljan broj potpisa, Mostov Robert Podolnjak i HRAST-ov Hrvoje Zekanović, koji su i surađivali sa spomenutim inicijativama, govorili su kako ne može Hrvatski sabor sam a da ne uputi zahtjev Ustavnom sudu, odlučiti da ne postoje formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma jer bi onda svaka Vlada i njena parlamentarna većina mogli opstruirati svaki zahtjev građana za raspisivanjem referenduma.

Na sjednici su nazočili i predstavnici tih inicijativa, no nisu dobili pravo na riječ jer, kako je rekao predsjednik Sabora Željko Reiner, to nikada nije bila praksa na njihovim sjednicama.

Pogledajte video sa sjednice:

Iako na odboru nije da raspravlja o meritumu zahtjeva za referendume, već da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako se ovdje radi o takvim inicijativa koje se ni u kojem slučaju ne mogu odvojiti od svojeg sadržaja.

- Radi se o referendumskim inicijativama koje su bile usmjerene protiv nekoliko ranjivih skupina u društvu, jedna je bila direktno usmjerena protiv žena, a druga prvenstveno protiv nacionalnih manjina. Kao predstavnik socijaldemokratske opcije u Saboru ni jednu od tih inicijativa ne mogu podržati i borio bih se protiv njih na sve moguće načine. Da su skupile dovoljno potpisa, a nisu, tražio bih od Odbora da se obrati Ustavnom sudu da utvrdi radi li se o referendumima koji se smiju raspisati ili ne, i držim da bi Ustavni sud dao jasan stav da se radi o inicijativama koje idu protiv temeljnih prava i sloboda građana RH, ali i osnovnih vrednota RH. Međutim, one nisu skupile dovoljno potpisa – komentirao je Grbin podsjetivši i na dvojbe jesu li potpisi skupljani i nakon roka, na mjestima gdje se ne bi smjeli prikupljati, a u nizu potpisa, primjećuje, dokazalo se da ne postoji dvojba da su se potpisivali mrtvi, maloljetni ili nepostojeći.

– Za mene je jedino ispravno da donesemo odluku na temelju mišljenja Ustavnog suda koji je direktno prepustio Saboru odluku da utvrdimo da nemaju dovoljno potpisa, a time ni uvjete za raspisivanje referenduma, dakle, predlažem zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma pa se neće raspisati – kazao je Grbin.

Mostov Robert Podolnjak problematizirao je što je izvješće Vlade o provjeri potpisa, kako kaže, tri mjeseca stajalo u ladici, ustvrdivši kako bi nepristrano tijelo trebalo provjeravati potpise, a ne ministarstvo. Drži da bi Sabor trebao formirati posebno povjerenstvo koje bi ponovno prebrojilo i utvrdilo vjerodostojnost potpisa koji su proglašeni neispravnima.

– Zabrinjavajuće je da ne znamo koliko ima takvih nevaljanih potpisa vezanih uz nečitko upisane podatke? Koliko je onih s neispravnim OIB-om? Samo znamo da postoji golema kategorija od 30 tisuća potpisa koja je odbačena, lako se zapravo može utvrditi o kojoj je osobi riječ. Ako je OIB ispravan, lako se moglo ustanoviti o kojoj se osobi radi ako je potpis nečitak. Potpuno subjektivan kriterij – kaže Podolnjak te dodaje kako bi se trebala izvršiti ponovna provjera potpisa.

– Hrvatski sabor ne može biti ovlašten ustvrditi da državni referendum neće biti raspisan, a da prije toga Ustavni sud o tim pitanjima nije donio odgovarajuću odluku – smatra Podolnjak koji drži kako je prava tema za raspravu činjenica da se nitko nije očitovao ni o potpisima koji nisu vjerodostojni.

HDZ-ov Branko Bačić podsjetio je da Odbor treba utvrditi jesu li ostvarene pretpostavke o raspisivanju referenduma.

Zagreb: Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o potpisima za referendume
1/47

– Nisam primijetio da se ijedan građanin čiji je potpis odbačen došao žaliti ili provjeriti svoj potpis. Nije prikupljen dovoljan broj potpisa. Prema tome, nama je jasno da je Vlada svoju zadaću odradila i utvrdila da nije prikupljen broj potpisa. Što se tiče kolege Podolnjaka, vaš je stav da Hrvatski sabor ni u kojem slučaju ne može ni raspisati ni odbiti referendum a da ne pita Ustavni sud, tu niste u pravu. Već smo imali slučajeve da je Sabor raspisao referendum a da nije pitao Ustavni sud, a po vašem mišljenju to nije smio. U pravu ste samo u slučaju da Sabor može odbiti raspisivanje referenduma zbog merituma. Sabor nije prijamna kancelarija Ustavnog suda – ocijenio je Bačić.

Zekanović je Bačića pitao kako da provjeri netko je li njegov potpis odbačen kao nevažeći, kako da to uopće zna.

Mostov Miro Bulj podsjeća da je ministar uprave Lovro Kuščević poručio da će sve učiniti da referenduma ne bude, pa usput pita tko će iz nekog mjesta u Zagori doći u Zagreb provjeriti svoj potpis.

SDP-ov Arsen Bauk koji je, podsjeća, protiv ovih referendumskih inicijativa, kaže da Vlada ne bi trebala priznati nijedan potpis gdje nije navedeno mjesto prikupljanja potpisa, ali dodaje da bi bilo dobro da su na sjednici Odbora bili predstavnici Vlade kojima bi se moglo postavljati pitanja o svim nedoumicama. HNS-ov Milorad Batinić kaže da je izvješće Vlade prihvatljivo i podržat će ga.
HRAST-ov Hrvoje Zekanović zamjerio je da nitko ne spominje izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića.

– Vlada je pristrana, kao i ministar Kuščević, i onda Sabor daje ministru Kuščeviću da on utvrdi jesu li potpisi vjerodostojni. Idemo vidjeti koji su to nevažeći potpisi, što s njima ne valja? Ne spominjete milijun i dvjesto tisuća ljudi koji su dali svoj potpis. Nevažeće potpise nismo vidjeli i ne znamo na koji je način Ministarstvo uz Apis njih proglasilo nevaljanim. Predstavnici inicijativa koji su tu kraj mene nisu dobili priliku govoriti na ovoj sjednici i to je sramotno. Volio bih također vidjeti i predstavnike Vlade da nam odgovore – prigovorio je Zekanović.

Nakon prepucavanja i ponavljanja sličnih teza, utvrđeno je kako nisu ostvareni uvjeti za raspisivanje referenduma. Protiv je bio jedino Robert Podolnjak, dok Zekanović nije mogao glasovati jer nije član Odbora.

Pogledajte video predaje potpisa za referendum:

Komentara 23

Avatar petrolio
petrolio
12:44 06.02.2019.

dvoglava partija HDZ/SDP ovime je jasno pokazala da je protiv hrvatskog naroda! na idućim izborima svi protiv njih!!!

DU
Deleted user
12:44 06.02.2019.

Eto bando Hrvati, sad znate za koga glasati. 11 saborskih zastupnika koje je birao narod misle da narod nema pravo. Logika i zdrav razum nalažu da narod nije imao pravo niti kada je ovih 11 izabrao za svoje predstavnike u saboru. Doći će novi izbori. Ovaj put mi jeasno za koga glasati. Glasat ću za . nažalost jedinu, stranku koja podržava referendume. Jer to je demokraicija, to je napredno, moderno i liberalno. Na kraju krajeva, tako žive Švicarci! Oni nisu postali bogati jer su imali zabranjene referendume, nego zato jer ih redovito koriste!!!!!!

AN
antonelić
12:42 06.02.2019.

ovo je još jedan uspjeh hrske demokracije po diktatu ćate iz brisela ... najvažnija je stabilnost vlasti jer u suprotnosti ne bismo ušli u eru blagostanja među najprosperitetnije države europske zajednice naroda gdje nam je i mjesto ( iza bugarske , ali još uvijek ispred albanije ) ... još kada bi nam trilaterala ( anemija-pinokio-roks ) podigla povratnu naknadu za pet ambalažu na 1 kunu po boci ? ! ? ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije