Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve rata

Prepoznala sina: To je moj Krešimir! Tražila sam ga 18 godina

\'14.12.2010. Zagreb-identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskih zrtava iz domovinskog rata u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.Identifikaciji su nazocili ministar branitelja Tomislav Ivic ,
Davor Visnjić/PIXSELL
14.12.2010.
u 22:36

Obitelji ubijenih u Baćinu, Smiljanu, Ličkom Osiku, Saborskom, Dvoru, Čakovcima, BiH i Srbiji bile na identifikaciji

– To je moj Krešimir, student četvrte godine, dragovoljac. Bilo mu je 27 godina kad je ranjen u Gornjim Brezicama kraj Bosanskog Broda.

A rekli su da ne znaju

Tražila sam ga osamnaest godina i tri mjeseca – rekla je jučer Darinka Pavičić kad je izišla iz sobe Zavoda za sudsku medicinu na zagrebačkoj Šalati na kojoj je s obitelji pregledala fotografije posmrtnih ostataka sina i DNK kojim je nedvojbeno ustanovljeno da je riječ o njezinu djetetu.

Dok je ona izlazila potpisati i dogovoriti se kada će pokopati sina, Anđelka Šimičić sjedila je u hodniku i čekala da je pozovu. Došla je identificirati majku Milku Čevizović kojoj se 1991. godine izgubio svaki trag u selu Uštici nedaleko od Jasenovca:

– Otišla je pustiti stoku, prešla je preko mosta i nije se vratila. Koga god smo pitali za nju, rekli su da ne znaju – kazala je A. Šimičić.

Na Zavod je bilo pozvano 10 obitelji; troje da preuzmu posmrtne ostatke stradalih u BiH i Srbiji, sedmero da dođu identificirati ubijene u Baćinu, Smiljanu, Ličkom Osiku, Saborskom, Dvoru i Čakovcima kraj Vukovara. Jedna obitelj nije prihvatila nalaz DNK:

Nisu prihvatili nalaz

– Događa se, trenutačno imamo desetak takvih slučajeva. Do sada smo identificirali 3699 osoba. Tragamo za još 1015 nestalih 1991. i 1992. godine i 831 nestalim 1995. – rekao je pukovnik Ivan Grujić. Ministar Tomislav Ivić kazao je da su sredstva za identifikaciju osigurana i za sljedeću godinu.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
23:48 14.12.2010.

Koliko zvjerski ubijenih a nema optužnica i procesuiranja agresora i četnika. Četnici su još ABOLIRANI - zašto se onda sudi našim POBJEDNIČKIM generalima i ostalima, kakva nam je to vlast, tko uopće vlada u Hrvatskoj, Stanimirović i njegova bratija ? Tko ?

OB
-obrisani-
23:51 14.12.2010.

I zovu se ljudi na identifikaciju, a nije prethodno bilo informacijama o grobištima i otkapanjima - zašto ? Da se ne uznemirava javnost ?

UT
utatica
20:32 15.12.2010.

Jadna majka, moja sućut tim obiteljima, a srbadiji koja je to činila od srca želim da isto zadesi nihovu njihovu djecu, roditelje, braću i sestre! Tim barbarima daleko kuća od moje za sva vremena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije