Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
način štednje

Preporuka liječnicima: Propisujte najjeftiniji generički lijek s liste

Rajko Ostojić
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
10.02.2012.
u 10:00

– Razmišljamo o tome da se organizira centralna javna nabava jer time ćemo uštedjeti na cijeni i dobiti na kvaliteti – rekao je Ostojić i dodao da će nabava vjerojatno ići preko HZZO-a.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić razgovarao je jučer s predstavnicima farmaceutske industrije da bi, kako kaže, iz prve ruke čuo što ih muči te da otkloni govorkanja da će preko njihovih leđa pokušati zakrpati proračunsku rupu od 560 milijuna kuna.

– Lista lijekova nije se mijenjala od svibnja, pa će na novu listu ući 70-ak novih generičkih, ali i 10-ak inovativnih lijekova – tvrdi Ostojić.

Popravak štete

Time će se, tvrdi, “popraviti” šteta koja je za pacijente nastala jer se lista nije obnavljala kvartalno.

Do donošenja proračuna ipak ne želi otkriti gdje će pronaći 560 milijuna kuna manjka, no plan je tvrdi spreman. To, kaže, neće biti na račun farmaceuta, a tijekom ožujka revidirat će i pravilo da farmaceuti “višak”, nakon prodane godišnje ugovorene količine lijekova, plaćaju iz svog džepa.

– To proizvođaču stvara problem, pa je pitanje isplati li im se neke, posebice skupe lijekove, držati na hrvatskom tržištu – objasnio je Ostojić. Uz listu lijekova Ostojić planira uvesti i listu medicinskih materijala na koju spadaju endoproteze kuka i koljena te leće, ali i medicinska pomagala.

– Razmišljamo o tome da se organizira centralna javna nabava jer time ćemo uštedjeti na cijeni i dobiti na kvaliteti – rekao je Ostojić i dodao da će nabava vjerojatno ići preko HZZO-a.

Uštede će ipak biti

A da će uštede na lijekovima ipak biti, doznali smo iz krugova bliskih Ministarstvu zdravlja. Svaki od generika koji će prvi put ući na listu mora biti 30 posto jeftiniji od originala.

– Svaki sljedeći generik iste vrste mora biti jeftiniji 10 posto od svog prethodnika da bi bio uvršten na listu – naveo je naš izvor.

To znači, objašnjava naš sugovornik, da ako se dva proizvođača istovjetnog generika jave na natječaj, onaj koji se javio drugi može na listu, no mora biti najmanje 50 posto jeftiniji od originala. Dodao je i da je nepisano pravilo i preporuka da liječnik uvijek propisuje onaj lijek koji je među istovjetnima najjeftiniji – istaknuo je naš izvor.

Komentara 18

DO
doktorica
17:07 10.02.2012.

neka idu kod babe Jage....

MA
margaritas
08:40 13.02.2012.

drugim rjecima pijte ljekove luke rajica

LI
liliZG
10:42 10.02.2012.

Liječnici to ionako već rade..................ništa novo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije