Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti 100 milijuna kuna'

Andrej Plenkovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
18.07.2020.
u 20:23

Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave, tvrdi Plenković

Premijer Andrej Plenković komentirao je smanjenje broja ministarstava te rekao kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. 

Za Novi list otkrio je kako će broj dužnosnika, zbog smanjenje broja ministarstava, biti znatno manji što će i njemu olakšati posao. 

“Smanjenje broja ministarstava najavili smo već u našem predizbornom programu, a pri racionalizaciji postojećeg ustroja, vodili smo računa o učinkovitosti i funkcionalnosti rada tijela državne uprave. Nova vlada će imati četiri potpredsjednika. Dva nova potpredsjednika su Tomo Medved i Boris Milošević. Prema novom ustrojstvu, bit će ukupno 16 ministarstava, što je smanjenje za četiri ministarstva. U novoj vladi spojit će se ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodat će se i sektor socijalne politike. Usto, imat ćemo i novo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u koje će ući sektor energetike i klimatskih promjena. Područje demografije i mladih bit će stavljeno u nadležnost zasebnog Središnjeg državnog ureda koji će horizontalno pratiti politike vlade u ova dva važna segmenta. U prvom koraku ovo smanjenje broja ministarstava znači manji broj ministara, što će i meni kao predsjedniku vlade olakšati upravljanje vladom i komunikaciju s pojedinim ministrima te ću se moći više posvetiti svakom od resora. Podsjećam, mi smo ukinuli pomoćnike ministara i uveli ravnatelje tako da će broj dužnosnika u ovom mandatu biti znatno manji", rekao je.

Planira se, kako kaže, u ovom mandatu i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika

“U idućem mandatu prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna. Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Smanjili smo i broj agencija i zavoda i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima”, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 34

BO
bolnaistina
20:46 18.07.2020.

Racionalizacijom svake godine vlada može uštedjeti bez problema 4,5 mlrd. kuna. Što je ukupni dug veledrogerijama, ili pol duga i 6 f16. novih

ST
stefj
20:38 18.07.2020.

Zamislite, uštedjet će 100 mil. Kn, zadužit će se 100 milijardi, a rupa proračuna gleda se u milijardama mjesečno... Tu su potrebniji puno ozbiljniji i puno jači potezi, inače ćemo već u ovom mandatu pasti ispod 3.5 mil. stanovnika... No, ne vjerujem da ćemo išta od toga vidjeti. Reforme tipa Irske ili Novog Zelanda kod nas nisu očekivane...

AR
ares2020
21:08 18.07.2020.

Pobogu Plenkoviću, pa što će ti četiri potpredsjednika pa Trump ima jednog !??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije