Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Diana Nonković

Prenosi li se korona u moru? Splitska epidemiologinja otkrila može li se zaraziti kupajući u moru i bazenu

Popunjene plaže na otoku Viru ne odaju dojam da je turistička sezona oslabila
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
26.07.2020.
u 15:42

Epidemiologinja objašnjava da je minimalna šansa da se zarazimo u moru, a zbog klora nema opasnosti od zaraze u bazenu

Splitska epidemiologinja dr. Diana Nonković odgovorila je na pitanje koje zanima mnoge zabrinute građane - može li se zaraziti kupajući u moru ili na bazenu? Prema riječima dr. Nonković, šanse za to su minimalne.

- Epidemiolozi ne misle da je to posebna opasnost, ukoliko se pridržavamo osnovne mjere, a to je fizička distanca, da svatko ima svoj prostor. Naravno to ne važi za obitelji, oni su svaki dan ionako na okupu. Preporučen je odlazak na more, može biti i izvrsna fizikalna terapija - kazala je za RTL.hr dr. Nonković dodajući da je u moru eventualno moguća zaraza od virusa i bakterija koji se prenose feko-oralnim putem.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

- Djeca koja sjede u plićaku gutaju morsku vodu i mogu se inficirati crijevnim zaraznim bolestima. Virus je potpuno nov, istraživanja se još provode. Prema svemu do sada zaista je minimalna šansa da se zarazimo u moru - tvrdi epidemiologinja.

Ponovila je još jednom kako se virus prenosi kapljičnim putem te ako smo u zatvorenom sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu mala je šansa da se nećemo zaraziti. Kazala je i kako nema opasnosti od zaraze virusom u bazenu.

- Bazeni se tretiraju klorom, a covid-19 je osjetljiv na sve klorne preparate, tako da bazenska dezinficirana voda štiti od covida-19 - objašnjava dr. Nonković.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar nekineki
nekineki
18:42 26.07.2020.

Prenosi se sa TV-a na ovce...

ZA
zagi101
18:46 26.07.2020.

ma sve je to od 5 g mreže prava svijetska urota 😆😆😆😆

KI
kiseli
17:24 26.07.2020.

Može li riba prenijeti zarazu drugoj ribi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije