Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOZ RADNIKA
Povratak na članak

Prenapuhan nedostatak radne snage: Ukrajinci im draži od starijih Hrvata

Sindikati i neki ministri drže da su prenapuhane brojke o potrebnom uvozu radnika te da poslodavci moraju razmisliti o povećanju plaća

Komentari 72

Avatar sv.ilija
sv.ilija
21:13 03.12.2016.

Kako to da su strani poslodavci zadovoljni našom radnom snagom i mogu naći radnike a naši nemogu, jeli to znači da mi trebamo uvozit poslodavce a ne poslodavci radnike

VL
ZF
zlatko.flajpan
20:24 03.12.2016.

Treba povećati plaće pa će radnika u RH biti te će se i djeca rađat.aako budu samo uvozili za 50 godina ne bude Hrvata ni kao manjine.

VL
DO
dobarsavjet
20:25 03.12.2016.

Jadan smo mi narod pored ovakvih političara koji nas vode, odlazak Hrvata u zapadne zemlje je katastrofa za budućnost, draže im je uzeti sebi koju kunu više nego razmišljati o budućnosti Hrvatske.

VL
Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:49 03.12.2016.

nitko nema nista protiv poslodavaca nek zaposle koga hoce al smetaju nam lopovi koji su u privatizaciji dobili firme za jednu kunu i sve unustili i jos se hvale a bjeze pod takozvanim tjeralicima pa jel ih boga strah i jel buju na polnocki u prvim redovima e ti su mi najbolji

VL
KM
Kolinda Mamić
20:38 03.12.2016.

Ne mogu vjerovati da sad kad pripadamo velikom tržištu, naši vrli tajkuni ne mogu naći radnika???Bez problema mogu uvesti njemca,austrijanca...Ne mogu da prihvate pošteni odnos prema radniku,navikli guliti sirotinju-e ,pa "gospodo" sad si sami gulite kumpire ili platite ...

VL
Avatar Coldmachine
Coldmachine
21:48 03.12.2016.

Nisu ni Ukrajinci ludi da rintaju, za 800€ pored Austrije i Njemačke, što ovi naši misle ako je taj narod siromašan da je malouman!

VL
PA
pajper
21:35 03.12.2016.

Zavarivac,znate li kakav je to posao?Moze se lako desti da klecis cijelo radno vrijem e,mozes i da visis cijelo radno vrijeme,a moze se desiti da jasis i puzis po velikoj cjevurdi koja nema kraja i varis,i tako mijesecima.Postoji Njemacka tvrtka koja prima stalno vrsne zavarivace,rade po cijeloj Eu,place su im od 3000 eur pa na vise sa stanom.I tko je lud da vari u Bosni,Hrvatskoj,Srbiji za 500..800 eur,Kada se covijek muci da bar zna zasto to radi.Da je dobar posao zavrarivaca,politicari bi to uzeli za sebe.

VL
VO
volina
22:16 03.12.2016.

Zašto bi plaćali naše 3500kn kada mogu dobiti volontere koje plaća država a možda će Ukrainci, Rumunji ili Bugari raditi za manje.

VL
KA
kantajz
22:35 03.12.2016.

poslodavci su prošle godine povećali neto dobit za 15 milijardi kuna.koliko ih je radnicima islatilo veće plaće,regres,božićnice.sad kad možemo birati gdje ćemo raditi sad bi poslodavci uvozili radnu snagu.gospodo nedostaje vama radne snage već jeftine radne snage koju ćete plaćati minimalno ili nikako.

VL
I1
ing-12345
08:30 04.12.2016.

Nikakav uvoz strane radne snage ne dolazi u obzir. Hrvatski poslodavci u turizmu ne traže radnike već robove koji će raditi 16 sati dnevno za 2.000 kn neto. Rješenje je jednostavno , treba samo povećati plaće i raditi prema zakonu o radu. A za ostale poslodavce ima dovoljno radne snage samo treba provesti prekvalifikaciju nezaposlenih i naravno te zaposlenike platiti pristojnom plaćnom a ne očekivati besplatni rad robova.

VL
ST
stefj
22:15 03.12.2016.

Ovaj populizam će nas totalno dotući. Što fali uvoznoj radnoj snazi? Pa Njemačka i Amerika dobar dio svog gospodarstva i snage mogu zahvaliti uvoznoj radnoj snazi... Pogledajte jednu Irsku, koja ima procvat opet baziran na uvoznoj radnoj snazi. Proizvodnja u Irskoj rasla je preko 60% u zadnjih 10 godina, a potpuno su otvoreno tržište, sa skoro najmanjim porezima u EU. Jedan mali Luxemburg ovisi o uvoznoj radnoj snazi i još mnogi drugi... Umjesto da se gleda posao, obrtaj, zarada, gleda se samo populizam na svakom koraku... Neće biti veće plaće ako se zabrani uvoz radne snage, samo će više firmi zatvoriti poslovanje ovdje. Plaće su onakve kakve omogućava tržište, ovisno o tome koliko se određeni posao može naplatiti... Rađe nek malo sindikati i političari pogledaju zašto su male plaće i to poprave, a ne da populizmom puntaju radnike protiv poslodavaca. Ako jedan radnik ovdje ima 3000 Kn plaću i s tom plaćom plaća još 2500 Kn za uhljebe, stvari su puno jasnije. Ako ima 10 plaća još 10, ako ima 15 plaća još 17 itd- Zašto kad kupi litru goriva skoro 2/3 plati uhljebima? Zašto kada kupi komad mesa plati četvrtinu uhljebima? Malo da se tako postave stvari?... Ako je bilo koji Ukrajinac dovoljno lud da dođe ovdje i uzdržava uhljebe, samo neka dođe, treba mu širom otvoriti vrata...

VL
Avatar Slobodni
Slobodni
23:21 03.12.2016.

Ma zaboli strance da li ih poslužuje Hrvat ili Eskim, a jasno je da ih poslužuju domaći konobari u HR jer koji bi stranac bio toliko jadan i očajan pa da dodje u HR konobariti za 3.000 kn mjesečno kod naših krvopija vlasnika!

VL
Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:29 03.12.2016.

naravno da im ne pase hrvatska radna snaga koja je gunula za hrvatsku a cudno je kak su unistili male i srednje obrtnike koji su posteno placali radnike a sad tajkuncici kolo vode ne pase im hrvatski djelatnik iliti radnik a mi nesmijemo zucnut al kak napravimo tak nam bu evo ja ko i puno radnika i branitelja znam tko i kak i zakaj je unistil obrtnistvo u zagrebu a samo treba izac konacno u javnost stime a ne sutjet i zabranjivat komentare

VL
BL
BlueBrown
00:39 04.12.2016.

Debeljak i ostala tajkunarska žgadija mogu zahvaliti periodu posttuđmanovske anomije, sindikalne kompromitacije i političko tajkunske simbioze da su se (s)našli u ulozi zlatne teladi predestinirane na državnu sisu i radničku krv. Od silne europezacije radnog prava prihvatili su jedino flexibilizacijulizaciju ugovora o radu i kao stvarno vizionarski usmjereni poduzetnici, autoevaluaciju vlastitosti kao jedine civilizacijske osovine napretka društva al pari bilo kojem drugom! Presudan je kradezeovski ferman po kojem je razdijeljena niškorisna imovina SRH. Međutim, iako se kradeze pravi lud jedan je bajo "kupio" perjanicu mljekarske industrije i mam preprodao po takvoj cijeni da je potom kupio tvornicu čokolade u Švicarskoj i sad javno funkcionira kao uspješan poslovni čovjek! Šta je tu dobio tko god iz ondašnje nomenklature- nepoznato ali je poznato i prihvaćeno kao normalno kriminogeno prisvajanje društvene imovine. Takav koncept je ponešto zamro s prvom fazom privatizacije ali slijedi privatizacija ostataka ostatka i buđenje patriotske volje da se opet nekaj pospremi da se ima zlu ne trebalo. Naravno ako Bing bude spreman na suradnju for certain ammount od money. Dogovorit čemo se poduzetnici smo!

VL
ZG
zgrio
21:45 03.12.2016.

Poslidavci odvežite kesu pa će radna snaga ostati u Hrvatskoj. Zakonski treba dići minimalac pa nek se češu jer toliko prostora kod svakog poslodavca ima. Na što je spao hrvatski radnik je ispod svakog dostojanstva, a mi smo kao dioio neke uljuđene europe.

VL
KR
kritika5
21:42 03.12.2016.

ukinut sve benificije poslodavcu koji plača radnika ispod hrvatskog prosjeka i sve riješeno uskoro će ostati poslodavci a ne raznorazni Miloševići, Todorići, Debeljaki, Mikići i većina nazovi-poslodavaca

VL
MA
Malenkost
20:52 03.12.2016.

Ovo je strava. Pocetak Agonije Tudmanove Tvorevine. 57.412 Hrvata stiglo je u njemacku 2015. Pogledaj na Internetu:Anzahl der Zuwanderer nach Deutschland nach Herkunftsländern im Jahr 2015

VL
SC
Schlosser
07:42 04.12.2016.

Problem radne snage stvaraju poslodavci koji iskljucivo gledaju svoj profit a to sto mladi odlaze njih u opce ne interesira.Drzava se mora sa time pozabaviti i uvesti dualni sustav obrazovanja kako je navedeno u ovom clanku gdje bi nako 3 godine izobrazbe mladi radnik bio spreman za trziste rada.Poslodavac bi dobio radnika spremnog za izvrsenje radnih zadaca a mladi ne bi odlazili uz obavezno povecanje placa.Zabluda je da se sa jednim kursom za zavarivace moze dobiti kvalitetan zavarivac jer je potrebno naj manje 3 godine rada u stuci da bi zavarivac bio sposoban napraviti kvalitetan posao tj. zavariti kvalitetan var koji moze proci Rentgensku snimku i poznavati razne nacine zavarivanja razlicitih materijala.Nije to samo ukljuciti aparat i pojacati Amperazu,zavarivanje je tehnika koja se uci godinama mada mnogi misle da se da nauciti za 3 mj.

VL
Avatar maxist
maxist
21:33 03.12.2016.

>"poslodavci" pritišču da bi napravili kinesku atmosferu s tzv plaćama (u stvari nadnicama u najgorem smislu). "uvoz" je de facto kraj zapošljavanja za domicilno stanovništvo i konačni egzodus-nehumano preseljenje Hrvata zauvijek...Ovi bi uvezli ukrajinke koliko je poznato i to nee radi tobožnjih deficitarnih zanimanja.......može biti gorije od sdp-a a to su hdz i most

VL
VE
vecernji55
08:48 04.12.2016.

"Gazde" moraju od prvog posla zaraditi za Audi, kupiti 3 stana i vikendicu na moru, pa im je zgodno da radnici rade za 2000 kn po 10 sati dnevno, i ako je ikako moguce da isplata ide na ruke. Sad kad ljudi imaju izbora, stvaraju laznu sliku kako u HR nema radnika. Ima, ima, ali ne za 2000 kn. Sad bi uveli bosnjake iz Bosne, koje bi izrabljivali, kao sto su nekoć izrabljivali naše. Hvala Bogu, dosao je kraj i tome. Nadam se da vlada nece odobriti kvote za uvoz radne snage.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.