Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EGIPAT

Tutankamonovo prokletstvo: Ljudi ponovno u strahu zbog premještanja sarkofaga

Dolina kraljeva
Foto: commons.wikimedia.org
1/3
19.07.2019.
u 11:23

Lijes je pretrpio mnogo štete, a nagađa se da bi nakon obnove trebao zauzeti mjesto u novom egipatskom muzeju.

Sarkofag Tutankamona, jednog od najpoznatijih faraona, premješten je iz grobnice prvi put otkad je otkriven prije stotinu godina, što je ponovno pokrenulo strah od faronova prokletstva, javlja The Sun.

Prvi put strah od faraonova prokletstva pojavio se među ljudima nakon misterioznih smrti 12 članova ekspedicije koje su uslijedile netom nakon otkrića grobnice. Otkrivena je 1922. godine, a ekspedicija na čelu s britanskim arheologom Hawardom Carterom pronašla je tada oko 5000 vrijednih artefakata. No veliko oduševljenje ubrzo je zamijenio strah kada su arheolozi koji su sudjelovali, ali i članovi njihovih obitelji, počeli umirati od strašnih bolesti ili u jako neobičnim nesrećama. Stručnjaci su negirali postojanje bilo kakvog prokletstva, argumentirajući svoje stajalište činjenicom da je Haward Carter, koji je imao glavnu ulogu u otkrivanju, umro prirodnom smrću 17 godina nakon toga.

"Lijes je pretrpio mnogo štete, uključujući pukotine u svim zlatnim slojevima”, rekao je stručnjak Eissa Zidan, prenosi News.com.

Nagađa se da bi sarkofag s tisućama artefakata iz grobnice trebao zauzeti svoje mjesto u novom egipatskom muzeju koji će se otvoriti sljedeće godine u blizini piramida u Gizi. U grobnici su pronađena ukupno tri sarkofaga, a najzanimljiviji je svakako upravo onaj u kojem se nalazilo balzamirano tijelo mladog Tutankamona, a koji je napravljen od 110 kilograma čistog zlata. Na licu Tutankamona nalazila se posmrtna zlatna maska, najpoznatiji pronađeni predmet Tutankamonove grobnice.

 

 

Komentara 2

Avatar Dumen
Dumen
13:05 20.07.2019.

Vjernici opravdano vjeruju u prokletstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije